Facebook, günümüzde birçok insanın aktif olarak kullandığı popüler sosyal ağlardan biri. 2021 yılında Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, bu sosyal ağın isminin Meta olarak değiştiğini açıkladı. İsim değişikliğine gidilmesinin temel sebebi ise Facebook’un şirketin vizyonunu yeterince ifade edememesi olarak belirtildi. Sosyal ağın Meta olarak değiştirilmesi, şirketin son zamanlarda sık sık adını duyduğumuz metaverse planlarını daha iyi bir şekilde betimledi. Tüm bu gelişmeler ışığında Meta ve yan kuruluşları hakkında çok daha detaylı bilgiler alarak dijital dünyanın hazırlığını yaptığı metaverse hisseleriyle ilgili fikir sahibi olabilirsiniz. Şirketin vizyonunu ve Meta yan kuruluşlarını öğrendikten sonra ise yatırımlarınızı Midas üzerinden daha kolay biçimde şekillendirebilirsiniz.
Meta (Facebook) Nedir?
Başlangıçta gönderi yayınlayarak insanların birbiriyle iletişim hâlinde kalmasını sağlayan Facebook, zamanla güncellenerek çeşitli özellikleri de bünyesine kattı. Bu özellikler; beğenme, dürtme, canlı yayın, pazar yeri, mesajlaşma, hikâye paylaşma ve ek uygulamalar olarak sıralanabilir. Özellikle pazar yerinin de sosyal ağa eklenmesiyle Facebook Meta Business hayatımıza girdi. Tüm pazarlama araçlarını tek bir platformdan yönetebilmeye imkân veren Facebook Business, sosyal ağın bünyesinde işletme hesabı açabilmenizi sağlar. Akabinde anket, reklam, gruplar, iş fırsatları ve bağış kampanyaları gibi eklentilerle birlikte Facebook’un kuruluşundan bu yana sürekli gelişerek değişim gösterdiğini söylemek de mümkündür. Bu gelişmelerin yanı sıra şirketin isminin Meta olarak değiştirilmesi de eski adıyla Facebook’un kurgusal bir evrene geçişin hazırlığını yaptığı söylenebilir.
Söz konusu sosyal ağın hazırlığını yaptığı metaverse, insanların alışveriş yapabileceği, iş arkadaşlarıyla ortak çalışabileceği, çeşitli hizmetlere abone olabileceği sanal bir evrendir. Ayrıca evrenin oyun oynanabilen, kullanıcının çevresindeki görüntüyü zevk ve ihtiyaçlarına göre özelleştirebileceği üç boyutlu sanal bir ortam. Sosyal bağlantının bir adım sonrası olarak ifade edilen metaverse, insanın dijital dünyanın içeri girmesine imkân verir. Facebook’un vizyonu da bu gerçeğe dayalı kurgusal evrene destek çıkmak olduğu için ismi Meta şeklinde değiştirilmiştir.
Meta (Facebook) Yan Kuruluşları Hangileridir?
Başlangıç tarihi olan 2004 yılından bu yana Meta platformu, medya paylaşımına, mesajlaşma imkânlarına ve artırılmış hizmetlere içkin olacak biçimde büyüme göstermiştir. Dünyada en çok kullanılan sosyal ağlardan biri olan Meta’nın uyguladığı strateji, potansiyel vadeden rekabet unsurunu piyasada devleşmeden önce satın almaktır. Büyüyen platformun yanı sıra bu satın alımlar, Meta’nın gelirinin daha yüksek düzeylere ulaşmasını sağlar. Gelir büyüdükçe satın alım artar, Meta yan kuruluşları fazlalaştıkça elde edilen kâr büyür. Aşağıda satın alınması yankı uyandıran önemli Facebook yan kuruluşlarını detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.
WhatsApp, mesaj ve arama hizmetlerini destekleyen, dünya çapında kullanılan bir uygulama. Mobil mesajlaşma hizmeti veren uygulama, 2009 yılında piyasa sürüldü. 2009 senesinden beri WhatsApp’ın sunduğu medya ve metin aktarımı gibi tüm hizmetler, kullanıcılarına tamamen ücretsiz bir şekilde sunuldu. Meta, 19 Şubat 2014 tarihinde uygulamanın aylık kullanıcı sayısı 400 milyona ulaştığında WhatsApp’ı satın aldı. Bu tarihten itibaren Meta WhatsApp olarak anılan uygulama, hikâye gibi eklentileriyle günümüzde popülerliğini günbegün arttırıyor.
2010 yılında piyasaya sürülen Instagram, Meta’nın satın alımına kadar bağımsız bir uygulama olarak varlığını korudu. Meta, 9 Nisan 2012 tarihinde Instagram’ı satın alarak yan kuruluşlarının arasına kattı. Zaman içerisinde yapılan tahminler, Meta Instagram’ın ana platformun kendisinden daha fazla gelir elde ettiğini gösteriyor. Bu bağlamda Meta yan kuruluşlarından biri olan Instagram’ın en önemli satın alımlardan biri olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Facebook Messenger
Facebook Messenger, bizzat Meta’nın yaratıp geliştirdiği yazılı, görüntülü ve sesli haberleşme sağlayan anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Söz konusu uygulama, 9 Ağustos 2011 yılında kullanıcıların beğenisine sunulmuştur. Direkt Messenger olarak da bilinen uygulama, Meta’nın web tabanlı sohbet özelliğiyle entegredir. Mesajlaşma servisi sunan ve Meta yan kuruluşlarından biri olan yazılım uygulaması, MQTT protokolü üzerine inşa edilmiş.
Oculus VR
Oculus VR, sanal gerçeklik teknoloji şirketlerinden biri. Sanal gerçeklik donanımı ve yazılımı oluşturan şirket, günümüzde Oculus Rift oyun başlığıyla da tanınıyor. 2012 yılında kurulan Oculus VR, WhatsApp’ı henüz bünyesine katan Meta tarafından 2014 senesinde satın alındı. Yan kuruluşların arasına dâhil edilen Meta Oculus VR için bu zamana kadar bazı satın alımlar gerçekleştirildi. Üç boyutlu sahneler haritalayan Surreal Vision’ın bu alımlardan biri olarak öne çıktığı söylenebilir.
Giphy
Giphy, dijital dünyanın en geniş GIF kütüphanesine sahip olan bir şirkettir. Firma, kullanıcılarına GIF oluşturup düzenleme ve paylaşma konusunda işlevsel birçok araç sunar. WhatsApp, Instagram ve Messenger gibi uygulamalara GIF seçenekleri sunan uygulama, 2020 yılında Meta tarafından 400 milyon dolar karşılığında satın alındı. Giphy’nin trafik kaynaklarının %50’sini satın alımdan önce de Meta ailesi oluşturuyordu. Meta Giphy olarak aileye dâhil olan şirket, hizmetlerini Instagram ekibine katıldıktan sonra da aynı şekilde devam ettiriyor.
Novi Financial
Novi Financial, Meta öncülüğünde geliştirilen dijital bir cüzdandır. 2020 senesinde tanıtılan Meta Novi Financial, para göndermenin mesaj iletmek kadar basit olmasını sağlar. Bağımsız olarak kullanılmasının yanı sıra cüzdandan WhatsApp ve Messenger aracılığıyla yararlanabilmek de mümkün. Hiçbir ek ücret ödemeden para transfer işlemlerini yapmanızı sağlayan Novi Financial’a devlet tarafından verilen kimlik kartlarıyla kayıt olunması gerekir. Cüzdanınıza para aktardıktan sonra kullanıma başlayabilmeniz mümkündür. Farklı bir ülkeden alınan transferin çekilirken yerel para birimine çevrilebilmesi de Novi’nin sunduğu ayrıcalıklardan. Pilot programı 1 Eylül 2022’de sona eren dijital cüzdanın adını önümüzdeki günlerde daha sık duyacağız.
Hot Studio Inc.
Hot Studio Inc., dijital özellikteki ürünleri ve hizmetleri dizayn edip oluşturan bir tasarım şirketidir. Şirket, web sitesi tasarımı, yayıncılık, reklam, oyun ve görsel tasarım gibi sektörlere hizmet verir. Sosyal ağ aracılığıyla markalar ve işletmeler için hizmet veren New York ile San Francisco merkezli tasarım ajansı Hot Studio, 2013 yılının Mart ayında Meta yan kuruluşlarından biri olarak aileye katıldı. Bu tarihten itibaren şirket, Meta Hot Studio Inc. ismiyle faaliyetlerine devam etmektedir.
Meta Yan Kuruluşlarına Yatırım Yapmanın Avantajları Nelerdir?
Meta ya da eski adıyla Facebook, kuruluş yılı olan 2004’ten bu yana uyguladığı satın alma ve büyüme stratejisiyle günümüzde devleşmiş sosyal ağlardan biri. Benimsediği vizyonla bu sosyal ağın dijital çağın bir sonraki adımlarının gerçekleşmesine katkıda bulunduğu söylenebilir. Facebook’la birlikte metaverse evreninin gelişmesine destek olan Adobe, NVIDIA ve Cloudflare gibi büyük şirketler de var. Sağlanan destekler, metaverse hisselerinin de yatırım açısından değerlendirilebilir bir tutum sergilemesini mümkün kılabilir.
Bu şirketlerin üst kuruluşu olan Meta’ya yatırım yapmak, sosyal ağın benimsediği güçlü strateji sayesinde birikimlerinizi değerlendirebilmeniz için önemli fırsatlar sunabilir. NASDAQ-100 endeksindeki şirketler arasında bulunan firmaya ve Meta yan kuruluşlarına Midas yatırım hesabı aracılığıyla kolayca yatırım yapabilirsiniz. NASDAQ ve NYSE gibi Amerikan borsalarına yatırım yapma imkânı veren Midas yatırım hesabının sunduğu özgür ortamdan ve ayrıcalıklardan faydalanabilmeniz mümkündür.
Ayrıca “Microsoft yan kuruluşları nelerdir?” içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı