Bulutların üzerinde gezerken yoldaşımız Türk Hava Yolları, sabahlarımızın olmazsa olmazı Starbucks, ucuzluk deyince aklıma ilk gelen BİM Market veya teknolojiye adeta yön veren Apple…
Dünyanın veya ülkemizin bu dev şirketlerini sadece kullanmak yerine onlara ortak da olsak, onlar kazandıkça biz de kazansak ne güzel olurdu değil mi?
İşte yerli ve yabancı hisse senedi almak bu yüzden çok önemli! Peki hisse senedi nedir nasıl alınır? Hisse senetleri nereden alınır?
Hisse Senedi Nasıl Alınır?
Aslında yerli ve yabancı hisse almak bir e-ticaret sitesinden beğendiğin gömleği almak kadar kolay!
Burada tek yapman gereken sektörün en düşük komisyon oranına sahip Midas’tan hesap açmak, hesabına para transferi yapmak ve sevdiğin şirketin hissesini “AL” butonuna basarak almak. İşte herşey bu kadar kolay!
Şimdi daha iyi anlamak için adım adım borsadan hisse nasıl alınır, hisse senetleri nereden alınır bir göz atalım.
Hisse Senedi Nereden Alınır?
Midas’a video görüşme ile sadece 10 dakika içerisinde kayıt olabilir ve ilk para transferini dakikalar içerisinde gerçekleştirerek borsadan sevdiğin şirketlerin hisse senetlerini alabilirsin.
Öncelikle bu link ile App Store veya Google Play Store üzerinden Midas uygulamasını indirmen gerekiyor.
Ardından 3 kısa adım seni bekliyor:
Borsa Hesabı Aç: Midas’a ücretsiz olarak kayıt ol
Hisse Nasıl Seçilir: Keşfet sayfasında “Amerikan Borsaları” ve “Borsa İstanbul” seçenekleri arasında geçiş yaparak yüzlerce yerli şirketin ve dünya devi binlerce yabancı şirketin hissesine hazır listeler aracılığıyla bulabilirsin.
Böylece çalma listesinden şarkı seçer gibi kolayca borsadan hisse alabilir, hisse alım satımı yapabilirsin.
Hisse Nasıl Alınır: Borsadan almak istediğin hissenin sayfası içerisinde alım-satım işlemlerini gerçekleştirebilirsin.
Yabancı Hisse Senedi Nereden Alınır?
Yabancı hisse senedi en güvenli, kolay ve hızlı şekilde Midas’tan alınır.
Midas, Amerikan Borsaları’nda dünyaca ünlü şirketlere yatırım imkanı sunan SPK lisanslı bir aracı kurumdur. Bunun yanı sıra Midas, her türden yatırımcının ihtiyaç duyabileceği kaliteli finansal veriyi ve kaynakları ücretsiz sunmaktadır.
Yabancı Hisse Senedi Nasıl Alınır?
Midas’a bu link üzerinden kayıt olarak kolayca dünyanın en büyük şirketleri olan Starbucks (SBUX), Apple (AAPL), Google (GOOGL), Nike (NKE) ve Amazon (AMZN) gibi yabancı şirketlerin hisselerini alabilir ve satabilirsin.
- Hesap Aç: Midas’a ücretsiz olarak kayıt ol
- Hisseni Seç: Keşfet sayfasından ilgilendiğin hisseyi arayarak bulabilirsin
- Hisseyi Al: Hisse detay sayfası içerisinde alım-satım işlemlerini gerçekleştirebilirsin.
Türkiye’deki birçok aracı kurum ve banka yatırımcılardan yüksek komisyon ücretleri talep ettiği için genelde yatırımcılar, ilgisini yerel piyasalarla sınırlı tutmak zorunda kalıyor. Üstelik hesap açmak için 25.000 dolar gibi alt limit şartları sunan aracı kurumlar var. Midas’ta ise hiç bir alt limit bulunmuyor.
Midas sayesinde yatırımcılar basit ve pratik bir şekilde Amerikan borsalarından yabancı hisse senedi alabiliyorlar. Peki Midas’ın avantajları neler?
- Midas, kullanımı tamamen ücretsiz bir aracı kurumdur.
- Midas, resmi adıyla Midas Menkul Değerler A.Ş., Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen ve denetlenen bir aracı kurumdur. Tıpkı bankalarda olduğu gibi, düzenli olarak denetlenen ve belli regülasyonlar çerçevesinde hareket eden bir finansal kuruluştur.
- Midas, özellikle yatırıma ilk başlayan kişilerin sorun yaşamadan yatırım yapabileceği sezgisel bir tasarıma sahiptir. Bu sayede ilk defa Midas’ı kullanan bir kişi basit ve pratik şekilde yabancı hisse senedi alımı yapabilir.
Yurt Dışı Hisse Senedi Alımının Önemi
Her ülke ve borsası ayrı bir büyüme potansiyeline sahiptir ve yatırımcılar genelde kendi ülkeleri dışındaki bu potansiyelleri de değerlendirmek ister. Ayrıca yabancı hisse senedi almak portföyü çeşitlendirerek riski dağıtmayı sağladığı için çoğu uzun vade yatırımcısı portföyünde yabancı hisse senedi bulundurmaya özen gösterir.
Örneğin bugün itibarıyla Türkiye’deki yüzbinlerce yatırımcı Amerika’da bulunan ve dünyanın en büyük iki borsası olan New York ve Nasdaq borsalarına sıklıkla yatırım yapıyor.
Çünkü dolar bazlı yatırımlar, yatırımcıların hem enflasyon hem de kur baskısının yol açtığı döviz krizinden kolaylıkla sakınabilmesini sağlıyor.
Örnekten ilerleyelim:
- 7 Nisan 2017 tarihi itibarıyla Amazon (AMZN) hissesi alan biri 7 Nisan 2022 tarihi itibarıyla dolar bazında %254 getiri sağlamış olacaktı.
Amazon bu noktada “spesifik” bir örnek olarak algılanabilir, o yüzden daha genel ve ortalama bir örnekten ilerleyelim:
- 7 Nisan 2017 tarihi itibarıyla Amerika’nın en büyük 500 şirketinin borsadaki ortalama değerini gösteren S&P 500 indeksine yatırım yapan bir kişi, 7 Nisan 2022 tarihi itibarıyla dolar bazında %90 getiri sağlamış olacaktı.
İşte bu yüzden, dünya genelindeki birçok bireysel ve kurumsal yatırımcı, dünyanın en büyük ekonomisine sahip Amerika’daki New York ve Nasdaq gibi borsalara yatırım yapmaya özen gösteriyor.
Yabancı Hisse Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Amerikan borsalarına yurt içinde veya yurt dışındaki bir aracı kurum üzerinden yatırım yapabilirsin. Bunun için herhangi bir yasal engel bulunmuyor. Bu noktada dikkat etmen gereken tek şey, aracı kurumun kendisidir. Bir aracı kurum seçerken şunlara dikkat etmen gerekir:
- Seçeceğin aracı kurum, düzenli olarak denetlenen ve belli regülasyonlar çerçevesinde hareket eden bir finansal kuruluş olmak zorundadır.
- Seçeceğin aracı kurum, yüksek komisyon ücretlerine sahip olmamalıdır. Düşük komisyon ücretlerine sahip bir aracı kurumla anlaştığın takdirde ödeyeceğin ücret düşük olacağından daha fazla hisse senedi alım ve satımı yapabilirsin.
- Seçeceğin aracı kurum, eğer yatırımda yeniysen basit ve pratik bir işlem arayüzüne sahip olmalıdır. Aksi takdirde yatırımlarının meyvelerini toplayamadan yatırımdan vazgeçebilirsin.
Eğer Midas’ı indirip kayıt işlemlerini tamamladıysan, dilediğin gibi hisse alım satımı yapabilirsin! Eğer hisse senedi nedir, hangi hisseleri alabilirim diye düşünüyorsan bu yazımızı inceleyebilirsiniz.