Yine bir bilanço sezonu geldi çattı!
ABD’li şirketler yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilançolarını paylaşmaya hazırlanıyor. Bilanço sezonu bu hafta cuma günü bankalar öncülüğünde başlıyor.
Bilanço sezonu yaklaşırken analistlerin beklentilerine göz atmak portföyünün görünümü için oldukça önemli. Beklenti üstü bilanço bildiren şirketlerin hisselerinin o gün ralli yapma potansiyelinin yüksek olduğu göz önüne alındığında, beklentisi yüksek hisselere portföyünde yer vermek sana getiri sağlayabilir.
Vakit kaybetmeden beklentilere göz atalım. 👀
Bu Çeyrek Daha Güçlü
Yılın ikinci çeyreğinde kâr büyümesinin geçen çeyrekteki 5,9%’dan 8,8%’e yükselmesi bekleniyor. Gelir büyümesinin ise 4,6% olması öngörülüyor.
Kârların satışlara göre daha çok büyüme göstermesinin beklenmesi, maliyetlerin daha kontrol edilebilir olduğuna ve marjların iyileşme gösterebileceğine işaret ediyor.
Yıl sonuna dair kârlar için öngörüler de önem arz ediyor. Çünkü yılın ikinci yarısı için konsensüs kâr beklentileri geçen yılın aynı dönemine göre 12% daha yüksek. Muhteşem 7’linin yükselişiyle başlayan rallide kâr büyümesinin endeks geneline yayılması bekleniyor.
Bu hafta dokuz şirket bilanço açıklayacak. Bu şirketler arasında Delta Air Lines (DAL), PepsiCo (PEP) ve Progressive (PGR) olduğu belirtilebilir. JPMorgan Chase (JPM), Citigroup (C), Wells Fargo (WFC) ve Bank of New York Mellon (BK) gibi bankaların bilançoları ise cuma günü takip edilecek.
İletişim ve Teknoloji Sektörleri Öne Çıkacak
FactSet’e göre, finans sektörü kârlarının yıllık 4,3% büyümesi beklenirken, banka kârlarının 10% düşüş yaşayacağı öngörülüyor. Kredi büyümesindeki durgunluk ve kredi kayıplarının artması bankaların kârlarını baskılayabilir. Ancak, yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi gelirleri güçlü piyasalardan yararlanmaya devam ediyor.
Bunun yanı sıra sigortacılık performansının bu çeyrekte de güçlü kalması bekleniyor. Konut ve kaza sigortacılığı şirketlerinin yıllık 95% kâr büyümesi bildirmesi öngörülüyor. Yatırım şirketi Berkshire Hathaway de yakın zamanda bir sigorta şirketi olan Chubb’a (CB) büyük bir yatırım yaptığını duyurmuştu.
İletişim sektörü, 18,4% ile tüm sektörler arasında en yüksek büyümeyi gösterecek. Analistlere göre bu büyümeye en büyük katkıyı Meta Platforms (META) ve Alphabet (GOOGL) sağlayacak.
Sağlık sektöründeki kâr beklentileri karışık. Merck (MRK), 2023’ün ikinci çeyreğinde zarar açıklamıştı ve bu çeyrekte şirketin kâr açıklaması bekleniyor. Bu yüzden sağlık sektöründe 16,8% kâr büyümesi beklense de Merck hariç tutulduğunda sektördeki kârlılığın 1,1% azalması öngörülüyor.
Geçen çeyreklerde olduğu gibi teknoloji sektörü yıllık 16,4% kâr büyüme oranı ile güçlü kalmaya devam edecek. Özellikle Nvidia (NVDA), yapay zekâ çiplerine olan güçlü talebin sürmesiyle yıllık 235% kâr artışı bekliyor.
Geçen çeyrekte 25% daha düşük kâr bildiren enerji sektörünün bu çeyrekte S&P 500’ü ortalamasının üstünde büyüme açıklaması bekleniyor. Geçen yıla göre doğalgaz fiyatları hafif bir düşüş gösterse de petrol fiyatlarının artması enerji sektöründe gelirlerini destekleyebilir. Bu çeyrekte enerji şirketlerinin çift haneli kâr büyümesi açıklaması beklenebilir.
Berkshire Hathaway’in (BRK) en büyük yatırımları arasında Occidental Petroleum (OXY) ve Chevron (CVX) bulunuyor. Hatırlatmak gerekirse Berkshire, Occidental pozisyonlarını artırarak şirkette 29% paya sahip olmuştu.
Makroekonomik Faktörler de Etkili
Bilançolarda gelir büyümesi genellikle ülke GSYH verisi ile ilişkili oluyor. Yani, enflasyonun artış hızının yavaşlaması büyümenin desteklenmesinde ve şirketlerin gelir büyümesinde yardımcı olabilir.
Üretici enflasyonundaki (ÜFE) artışı ile tüketici enflasyonundaki (TÜFE) artışının arasındaki fark da marjlarının bu çeyrekte yatay seyredebileceğine işaret ediyor. Güçlü kalmaya devam eden dolar endeksi, bu çeyrekte diğer ülkelerde de faaliyet gösteren şirketler üzerinde hafif olumsuz bir etki yaratabilir.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: FactSet 1,2, Forbes, Reuters