Yatırımcıların merakla beklediği TCMB politika faizi kararı açıklandı!
Para politikası kurulu piyasa beklentisine paralel şekilde faiz oranında değişikliğe gitmeyerek faizleri 50% seviyesinde sabit bıraktı.
Peki, bu yüksek faiz ortamında öne çıkabilecek fonlar hangileri? Mevduatlara göre fonların avantajları neler?
Hemen detaylara inelim! 👇
Yabancı kurumlar son paylaştıkları raporlarda, TCMB’nin attığı şahin adımlar ve enflasyonla mücadele kapsamında yapılan faiz artırımlarının Türk Lirasını istikrarlı bir görünüme soktuğuna ve yılın ikinci yarısından itibaren gerilemeye başlayan enflasyon ile de Türk Lirasının değer kazanabilme potansiyeline dikkat çekiyor.
Hatırlamak gerekirse; TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın geçtiğimiz haftalarda düzenlenen IMF Bahar Toplantısında “En büyük önceliğimiz enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek.” ifadeleri piyasada olumlu karşılanmıştı.
Karahan, bu stratejinin Türkiye’nin dolar alımını kısıtlayabileceğini ve tüketici fiyatlarındaki artışı kontrol altında tutmayı amaçladığını vurguladı.
TCMB’nin mart toplantısında faiz oranlarını agresif bir şekilde 50%’ye yükseltmesi, talebi dengede tutmada önemli bir rol oynadı. Bu hamle ile ülkenin yıl sonu enflasyon hedefi olan 36%’ya ulaşma yolunda olduğu ve enflasyonun yılın ikinci yarısında itibaren düşmesinin öngörüldüğü belirtildi.
Peki, mart toplantısında yapılan faiz artırımı bir son muydu?
Bu sorunun cevabını elbette enflasyon görünümündeki seyir belirleyecek. Ancak TCMB Başkanı Karahan’ın “Faiz artırım döngüsünün sonlanmasıyla birlikte artık likidite yönetimine odaklanacağız.” diyerek, politika yapıcıların yeni aşamaya geçtiğini ve mevcut ekonomik koşullar altında stabilizasyon çabalarını sürdüreceklerini belirtmesi, parasal sıkılaşmanın sonuna gelindiğinde dair bir ipucu olarak değerlendirilebilir.
Yüksek Faiz Ortamında Para Fonları Alternatif Sunabilir
Politika faizinin 50%’ye çıkarılmasıyla bankalarda mevduat faizlerinin de 55% seviyelerine yükseldiği takip ediliyor. Ancak paranı sadece mevduat hesaplarında değil, para piyasası fonlarında da tutarak bu getiriyi sağlayabilirsin. Hatta öyle fonlar var ki bankaların sunduğu mevduat oranlarının da üzerinde getiri sağlayabiliyorlar.
Hem de vade sonu beklemeden fonunu satabilir ve kazandığını istediğin zaman harcayabilirsin. Acil bir durumda parana hızla ulaşabilir, işlemlerini kolayca yönetebilirsin.
Para piyasası fonları, düşük riskli yatırımlar arasında yer alır. Yatırımlarını çeşitli güvenilir kaynaklara yayarak, olası dalgalanmalara karşı koruma sağlar. Bu fonların değer de genellikle sabit kalır, büyük sürprizlerle karşılaşmazsın. Yatırımların gün sonunda nerede olduğunu bilmek, gece rahat uyumanı sağlar. Kısacası, para piyasası fonları, esnek, erişilebilir ve nispeten düşük riskli bir yatırım aracı olarak mükemmel bir seçenek sunar.
Mevduat faizlerini ve bazı para piyasası fonlarının performansını aşağıdaki tabloda karşılaştırdık 👇
Aylık bazda bakıldığında ise mevduatların 3,9% getiri sağladığı izlenirken para piyasası şemsiye fonları 4,25% ile mevduat getirisi aşmış görünüyor. Fonları tek olarak incelediğimizde Ak Portföy Üçüncü Para Piyasası Fonu (BGP) 4,39%, Ziraat Portföy Başak Para Piyasası Fonu (ZBJ) 4,42%, Neo Portföy İkinci Para Piyasası Fonu (NVB) 4,45% ve Nurol Portföy Para Piyasası Fonu’nun (PPN) 4,48% aylık getiri sağlayarak ortalama üstü performans gösterdiği takip ediliyor.
Diyelim ki maaşın yattı ve borçlarının son ödeme tarihine daha birkaç günün var veya yatırım yaptığın hisseyi sattın ve yeni bir hissede pozisyon almak için bekliyorsun, bu sırada paranı değerlendirmek istiyorsun. Para piyasası fonları işte bu günler için var!
Faiz Oranı Düşebilir mi?
Son yayımlanan TCMB Piyasa Katılımcıları Anketine göre politika faizinin 3 ay sonra da 50% seviyesinde kalması beklenirken 12 ay sonrası için konsensüs tahmini 38,18% seviyesinde bulunuyor.
Goldman Sachs’ın geçen ay yayınladığı raporda ise “Yılın ikinci yarısında enflasyonun keskin bir şekilde düşerek yıl sonunda 33% seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. TCMB’nin üçüncü çeyrekten itibaren para politikasını gevşeterek yıl sonunda faiz oranını 32,5% seviyesine düşüreceğine dair beklentimiz değişmedi.” ifadesinde bulunmuştu.
Bugün yayınlanan PPK karar metninde ise aylık enflasyonun zayıflamasına rağmen beklenti üstü gerçekleştiği dikkat çekerken enflasyonda belirgin gerilemenin görülememesi durumunda sıkılaşmanın devam edeceği yinelendi.
Karar metninin 500 baz puanlık faiz artırımının yapıldığı mart toplantısına benzediği ve belirgin bir değişiklik olmadığı söylenebilir. Enflasyonu yukarı tetikleyen jeopolitik endişeler, yüksek hizmet enflasyonu ve gıda fiyatları gibi risklerin korunduğu belirtilebilir.
Mevduat ve Fonlarda Stopaj Düzenlemesi
Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı 5%’ten yüzde 7,5’e yükseltilirken, bir yıla kadar olan vadeli hesaplarda ise 3%’ten 5%’e çıkarıldı.
Türk Lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlerden elde edilen gelirler için uygulanan vergi indirimi, yatırımcıların bu yatırımlara yönlendirilmesi amacıyla 31 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı.
Bu kapsamda, Türk Lirası yatırım fonlarından elde edilen gelirler için ödenen vergi oranı 10%’dan 7,5%’e düşürüldü.
Öte yandan, 23 Aralık 2020 ile 30 Nisan 2024 tarihleri arasında alınan yatırım fonu katılma paylarından elde edilecek gelirler için değişiklikten önce uygulanan 0% vergi oranı devam edecek.
Değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ve unvanında ‘döviz’ ifadesi geçen yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde ise önceden olduğu gibi 10% tevkifat yapılmaya devam edilecek. Menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerdeki stopaj oranı, 10% yerine yüzde sıfır olarak uygulanmaya devam edilecek. Bu oranlar 31 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı