Haziran ve Temmuz ayları, yıl ortası olduğu için piyasa durumunu gözden geçirmek ve portföyünü yeniden şekillendirmek için en iyi zamanlardan biri. Yılın ilk yarısındaki ekonomik verileri ve piyasa performansını analiz ederek, portföyünün durumu hakkında fikir elde edebilirsin.
Genel piyasa görünümüne dikkat etmek, yatırım kararlarında kritik bir rol oynar çünkü piyasa koşulları hızla değişebilir ve bu değişimlere adapte olmak önemlidir.
Risk iştahına uygun dengeli bir portföy oluşturmak için hisse senetleri, tahviller, emtialar ve nakit gibi çeşitli enstrümanlara yatırım yapmayı düşünmeden önce genel piyasa görünümüne dikkat etmek, yatırım kararlarında kritik rol oynayabilir. Çünkü piyasa koşulları hızla değişebilir ve bu değişimlere adapte olmak her şeyden daha önemli.
Hazırsan, finansal geleceğini şekillendiren yolculuğa birlikte çıkalım.
Öncelikle, piyasalarda görünüm ne şekilde?
Portföyünü şekillendirirken ilk bakman gereken elbette genel ekonomik görünüm. Küresel piyasalar tarafına baktığımızda Morgan Stanley analistleri önümüzdeki 12 ay için ABD büyümesinin istikrarlı olacağını ve enflasyonun yavaşlamaya devam edeceğini öngörüyor.
FedWatch’a göre Fed’in faiz indirimlerine 60% ihtimalle Eylül toplantısında başlaması tahmin ediliyor. Bu parasal gevşeme adımları; hisse senetleri, değerli madenler ve kripto paralar gibi riskli varlıklar için olumlu bir ortam oluşturabilir.
Morgan Stanley analistleri, faiz indirimlerinin etkisiyle 10 yıllık hazine tahvil getirisinin de Haziran 2025’e kadar 4,5%’lerden 3,75%’e kadar düşmesini öngörüyor. Ancak, yine de ABD hisse senetleri konusunda aşırı iyimser olmamak ve portföye eklenen hisselerde seçici olmak önemli, çünkü analistler yüksek değerlemelerden dolayı endeks ortalamasının günceldeki 23 F/K oranı seviyesinden gelecek yıl 19 F/K oranı seviyelerine gerilemesini öngörüyor.
Yurt içi tarafta ise enflasyonla mücadele eden Türkiye ekonomisi, geleneksel politikalara dönüş yaparak önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Bu durum, yabancı yatırımcıların ilgisini her geçen gün artırıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyonla mücadele konusundaki kararlı tutumu ve son dönemde attığı parasal sıkılaşma adımları, seçim belirsizliklerinin ortadan kalkması ile birlikte yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisini artırdı.
Yabancı yatırımcılar, dolar bazında değerlenme potansiyeli yüksek ve cazip çarpanlara sahip Türk hisselerindeki short pozisyonlarını azaltıyorlar. Ayrıca, kredi risk primlerinde (CDS) görülen düşüş de piyasaya olan iyimser bakışı pekiştiriyor.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türk piyasalarına ilişkin iyimser raporları ve Türkiye’nin gri listeden çıkmasına ek olarak yılın ikinci yarısında enflasyonun düşeceği ve TCMB’nin faiz indirimlerine başlayabileceği öngörüleri gelecek dönemde de yurt içi piyasaları cazip kılabilir.
Peki, bu şartlarda portföy ağırlıklandırmasını nasıl yapmalıyız?
Bu noktada Morgan Stanley analistlerinin önerisine kulak vermekte yarar var. Buna göre analistler portföy dağılımının 55% hisse senetleri, 20% tahviller, 15% emtialar ve 10% nakit şeklinde olmasını öneriyor.
Elbette her yatırımcının risk iştahı ve yatırım vadesi farklıdır. Örneğin, eğer risk iştahı yüksek bir yatırımcıysan portföyünde hisse senedi ağırlığını yüksek tutup tahvil ağırlığını düşürebilirsin. Hatta, portföy çeşitlendirmesi hoşuna gidiyorsa da portföyüne kripto para veya yüksek risk sınıfındaki yatırım fonları ekleyerek de riski dağıtabilirsin.
Tersine, risk iştahı düşük bir yatırımcıysan hisse senedi ağırlığını azaltıp tahvillere, mevduat hesaplarına ve döviz gibi nakit varlıklara yönelebilirsin. Yine düşük riskli yatırım fonlarıyla portföyünü çeşitlendirebilirsin veya uzun vadeli bir yatırım planın varsa temettü hisselerine odaklanabilirsin.
Diğer yandan piyasanın düşüş yaşayacağı ve yeni alımlar için fırsatlar sunacağı görüşündeysen portföyünde nakit ağırlığını fazla tutarak, düşüş günlerinde hisse maliyetini azaltabilir veya yeni fırsatları cazip seviyelerden de yakalayabilirsin.
Hisse Senetleri 👉 55%
Borsaların gelecek potansiyelinin yüksek olmasından kaynaklı portföylerde hisse senedi ağırlığının yüksek olması tercih edilebilir. Hisse senedi seçimlerini hem yurt dışı hem de yurt içi şirketlerinden yaparak çeşitlilik sağlayabilirsin.
Öte yandan düzenli ve istikrarlı büyüme gösteren sektörlerdeki şirketlerin hisselerine yatırım yaparak portföyünü dengelerken “büyüme hissesi” olarak adlandırılan, piyasada benzeri olmayan ya da sürekli yatırım yaparak büyümeyi hedefleyen şirketlerin hisselerine portföyünde yer vererek bu heyecanı bir adım daha ileriye taşıyabilirsin.
Hangi hisselere yatırım yapacağını bilemiyorsan; piyasa değeri yüksek, son bilançosunda zarar açıklamamış, çarpanları piyasaya göre cazip kalmış 5 BIST100 ve 5 ABD hissesini senin için listeledik. 👇
- THYAO – Türk Hava Yolları
- TUPRS – Tüpraş
- AEFES – Anadolu Efes
- DOAS – Doğuş Otomotiv
- VESBE – Vestel Beyaz Eşya
- JNJ – Johnson & Johnson
- CVX – Chevron
- CSCO – Cisco Systems
- VZ – Verizon
- UNP – Union Pacific
Ayrıca, profesyoneller tarafından yönetilen hisse senedi fonları da ilgini çekebilir. İşte, yılbaşından bu yana en çok getiri sağlayan 5 hisse senedi fonu 👇
- BIH – A1 Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu
- KYA – Kare Portföy Hisse Senedi Fonu
- IHK – İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu
- TI2 – İş Portföy Hisse Senedi Fonu
- PPB – Phillip Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu
Tahviller 👉 20%
Düşük riskli yatırımlar sınıfına giren ve istikrarlı getiri sunan tahviller de portföylerimizde yerini alıyor. Enflasyon ve faiz oranlarının düşmesi tahvil getirilerine olumlu yansıyabilir. Risk iştahı yüksek bir yatırımcıysan özel sektör tahvillerine yönelebilirken, risk iştahı düşük bir yatırımcıysan da tercihini devlet tahvillerinden yana kullanabilirsin.
Diğer yandan, fonlar aracılığı ile de tahvil yatırımlarını yapabilirsin. Borçlanma aracı fonları veya döviz bazında ihraç edilen tahvilleri tanımlayan eurobond fonları ilgini çekebilir. İşte, yılbaşından bu yana en çok getiri sağlayan 5 borçlanma aracı fonu ve 5 eurobond fonu 👇
- BBF – A1 Portföy Birinci Borçlanma Araçları Fonu
- OKP – Oyak Portföy Birinci Kısa Vadeli Borçlanma Araçları Fonu
- AHU – Atlas Portföy Birinci Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonu
- HVK – Hedef Portföy Birinci Borçlanma Araçları Fonu
- NJR – Nurol Portföy Birinci Borçlanma Araçları Fonu
- DBH – Deniz Portföy Eurobond Borçlanma Araçları Döviz Fonu
- FUB – QNB Finans Portföy Eurobond Döviz Borçlanma Araçları Fonu
- IPV – İş Portföy Eurobond Borçlanma Araçları Döviz Fonu
- YBE – Yapı Kredi Portföy Eurobond (Dolar) Borçlanma Araçları Fonu
- AKE – Ak Portföy Eurobond (Dolar) Borçlanma Araçları Fonu
Emtialar 👉 15%
Enflasyona karşı koruma sağlayan emtialara da portföyde yer vermek önemli. Ayrıca, petrol ve altın gibi emtialar olası jeopolitik gerginliklerde güvenli liman rolü üstlenerek portföyünü değer kaybına karşı koruyabilir. En bilinen emtialardan olan altın, petrol ve gümüşün yanı sıra uranyum, bakır, lityum gibi endüstriyel kullanımı artan ve gelecek potansiyeli barındıran emtialara da yatırım yaparak bu alanlardaki fırsatlardan yararlanabilirsin.
Diğer yandan emtia fonları da bir sepet sunarak sana yardımcı olabilir. İşte, yılbaşından bu yana en çok getiri sağlayan 4 emtia fonu 👇
- ZCN – Ziraat Portföy Emtia Fon Sepeti Fonu
- TGE – İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu
- OVD – QNB Finans Portföy Emtia Fon Sepeti Fonu
- GBZ – Azimut Portföy Emtia Fon Sepeti Fonu
Nakit 👉 10%
Portföyünün bir kısmını nakit olarak tutmak sana riski azaltma ve olası piyasa düşüşlerinde aşağıdan maliyetlenebilme gibi avantajlar sunabilir. Öte yandan bu nakdi döviz olarak tutmak da portföyünü enflasyona karşı koruyabilir.
Günümüzde yüksek faiz oranları nedeniyle mevduat da yatırımcılar için cezbedici bir seçenek. Mevduatlara ek olarak, portföyünde para piyasası fonlarına yer vererek de bu getiriden faydalanabilirsin. İşte, yılbaşından bu yana en çok getiri sağlayan TL bazında 5 para piyasası fonu 👇
- PPN – Nurol Portföy Para Piyasası Fonu
- IOO – İş Portföy İkinci Para Piyasası Fonu
- BGP – Ak Portföy Üçüncü Para Piyasası Fonu
- NVB – Neo Portföy İkinci Para Piyasası Fonu
- PPZ – Azimut Portföy Para Piyasası Fonu
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Finimize, TEFAS, Fintables, StockRover