Bi’ düşünsene; sabah uyanıyorsun, çayını içip kahvaltını yapıyorsun ve ardından telefonun ekranında yeni gelen bir e-postanın bildirimini görüyorsun. E-postayı açtığında Apple yönetim kurulunda oy kullanmaya davet edildiğini okuyorsun.
Nasıl ama? İnanması zor değil mi? Peki, sana böyle bir e-posta almanın gerçekten hiç de hayal olmadığını söylesek?
Hisse senetleri, şirketlerin mülkiyetlerini temsil eden ve şirket ortaklarında bulunan belgelerdir. Yani bir şirketin hissesini aldığında, teknik olarak o şirkete ortak olmuş olursun. Dolayısıyla şirket yönetimi için alınacak kararlarda, pay sahibi olarak senin de söz hakkın olur.
☕️ Burada Bir Mola Verip Biraz Yatırımcı Olmanın Güzelliğini Konuşalım mı?
Oy hakkının ne olduğunu ve neleri kapsadığını anlatmadan önce, seninle biraz yatırımcı olmanın yaşattığı benzersiz hisleri konuşalım mı? Ne dersin?
Bir gayrimenkul alıp kiraya verirsin, yatırım yapmış olursun. Diğer yandan bir eve sahip olmuş olursun. Bir yerlerde evin olduğunu bilmek iyi ve güvende hissettirir. Ya da ofis veya dükkan açar, yeni bir işe girişirsin; yine yatırım yapmış olursun. Sana getiri sağlayacak yeni bir işe sahip olmuş olursun. Bu iki örneğin ortak noktasını yakalayabildin mi? İki türlü yatırımda da elinde “somut” bir şey olur: Bir ev veya bir iş!
Borsada yatırım yapmak, yatırım yapmaya henüz başlamamış birçok insan için şöyle hissettiriyor olabilir: “Yatırımımın nereye gideceği belli değil!” Bu oldukça yanlış bir kanı aslında! En başta da örneklendirdiğimiz gibi borsada bir şirketin hissesini alman, o şirkete resmi olarak ortak olduğun anlamına gelir. Yani elinde yine “somut” bir şey var: Koskoca bir şirket!
Apple hissesi mi aldın? Tebrikler! Sen artık Apple CEO’su Tim Cook’un ortaklarından birisin. Piyasaya çıkan yeni iPhone ve iPad cihazlarında dolaylı da olsa senin de bir payın var. Bu duyguyu doyasıya yaşa!
Mesela Tesla hissesi mi satın aldın? Ortamlarda “Elon Musk benim iş ortağım” demen artık çok da absürt kaçmayacaktır. (Sen yine de kendisine Twitter’dan “Projelerimiz nasıl gidiyor?” diye tweet atma ama olur mu? Hem kendisi biraz tuhaf biridir hem de Türkçe bilmiyor.)
Kısacası yatırımcı olmak, sağda solda konuşulduğu gibi yalnızca “kısa yoldan zengin olmaya çalışmak” değildir. Bir şeylere sahip olmanın, ekonomi çemberi içerisinde bir payın olduğunu bilmenin ve tüm bunların yanında tabii ki sana bir getirisinin olduğunu da görmenin hissi paha biçilmezdir.
🗳 Gelelim Oy Kullanma Hakkına…
Kusura bakma, biraz fazla duygusallaştık, istersen konumuza geri dönelim. Şirketlerin her yıl, idari ve mali anlamda nereye gideceğine karar vermek için şirketin yöneticileri ve ortakları bir araya gelir. Burada, şirket gündeminde yer alan konular hakkında bir oylama yapılır. Oy birliğine göre de bu kararlar uygulanır. Eğer sen de bir şirketin hissesine sahipsen, doğal olarak o şirketin ortaklarından biri olduğun için, senin de yönetim kurulunda bir oy hakkın vardır!
Şirketlerin yönetim kurullarında oy hakkına sahip olmak için o şirketin hissesine sahip olman yeterlidir.
- Not: Bazı şirketler bireysel yatırımcılarına oy hakkı sunmazken bazı şirketler (Örnek: Apple) parça hisse sahibi yatırımcılarına da oy hakkı sunabiliyor. Kimi şirketlerse sahip olduğun hisse senedi adedinden bağımsız olarak sadece 1 adet oy hakkı sunabiliyor.
❓ Peki, Oy Hakkını Nasıl Kullanırsın?
En başta da örneğini verdiğimiz gibi şirketler, önemli yönetim kurulu toplantıları olduğunda tüm ortaklara haber verir. Midas ile şirketlere yatırım yaptığında, şirketlerin yönetim kurullarında da oy hakkına sahip olursun ve bunun haberini Midas da e-posta olarak sana iletir.
Şirketten şirkete değişse de genel olarak şu konularda oy kullanabilirsin:
- Yönetim seçimi
- Çalışan planlaması
- Geleceğe yönelik üretim planı
- Sosyal sorumluluk projeleri
- Medeni haklar denetim önerisi
- Gizleme hükümleri risk rapor teklifi
Gelen e-posta ile beraber ilgili formu doldurman ve verilen son tarihe kadar oy kullanman yeterli olacaktır.
Oyunu kullan, arkana yaslan ve yatırımcı olarak bir şirketin ortağı olmanın tadını doyasıya çıkar sevgili Midaslı.
Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı