Fon Analiz

Yatırımcı İlgisi Artan Fonlar

Yatırımcı İlgisi Artan Fonlar
Google News Icon Takip Et

Yatırım fonları dipsiz bir kuyu gibidir. Türlerinden, sayılarına kadar yüzlerce fon arasında yatırım yapmak bazen seni zorlayabilir. Ancak diğer yatırımcıların hareketlerine bakarak, fonların bu geniş yelpazesini biraz olsun daraltabilirsin. 

Bu içeriğimizde son 1 haftada yatırımcı sayısı nette en çok artış gösteren ilk 10 fona bakacağız.

Fonlar hakkında detaylı bir bilgiye sahip değilsen yazının sonunda senin için hazırladığımız bilgilendirme yazısına göz atmayı unutma!  Hazırsan başlayalım…

Uyarı: Serbest Fonlar sadece nitelikli yatırımcılar tarafından alınıp, satılabildiği için listeye dahil edilmemiştir.

KPH Fonu

2 Temmuz 2024’te kurulan İş Portföy Kâr Payı Ödeyen Hisse Senedi Fonu’na (KPH), son 1 haftada 9.753 yatırımcı yatırım yaptı. Fonun 1 haftalık yatırımcı değişim oranı 111,8% olarak gerçekleşti.

IHK Fonu

İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonunun (IHK) yatırımcı sayısı son 1 haftada 3.706 kişi artış gösterdi. Fonun 1 haftalık yatırımcı değişim oranı da 5,69% oldu.

BIO Fonu

İş Portföy Sürdürülebilirlik Hisse Senedi Fonu (BIO) son 1 haftada yatırımcı sayısını 8,55% artırırken, aynı dönemde fonun yatırımcı sayısı da 2.420 kişi artış gösterdi.

IDH Fonu

İş Portföy BIST 100 Dışı Şirketler Hisse Senedi Fonu’nun (IDH), son 1 haftadaki yatırımcı sayısındaki artış 2.187 olarak gerçekleşirken, bu dönemde yatırımcı sayısındaki artış oranı 3,82% olarak kayıtlara geçti.

IIH Fonu

İstanbul Portföy Üçüncü Hisse Senedi Fonu (IIH), yatırımcı sayısı 2.154 kişi artış gösterdi. Söz konusu haftada fonun haftalık yatırımcı değişimi ise 3,81% olarak kaydedildi.

TI2 Fonu 

İş Portföy Hisse Senedi Fonu (TI2), bahse konu dönemde yatırımcı sayısını 2.110 kişi artırırken, bir haftalık yatırımcı değişim oranı 6,14% oldu.

TAU Fonu

İş Portföy BIST Banka Endeksi Hisse Senedi Fonu (TAU), bir haftada yatırımcı sayısını 1.959 kişi artırdı ve haftalık yatırımcı değişim oranı da 2,65% olarak gerçekleşti.

AFT Fonu

Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu’nun (AFT), son bir haftadaki yatırımcı sayısındaki artış 1.202 olurken, bir haftalık yatırımcı değişim oranı 0,79% oldu.

DLY Fonu

Deniz Portföy Para Piyasası Fonu (DLY), aynı dönemde yatırımcı sayısını 0,38% artırırken, yatırımcı sayısı 1.086 kişi artış gösterdi.

GSP Fonu

Azimut Portföy Kâr Payı Ödeyen Hisse Senedi Fonu’nun (GSP), yatırımcı sayısı 1.053 kişi artış gösterirken, bir haftalık değişim oranı 5,23% olarak gerçekleşti.

Dipnot: Yeni kurulan fonlara yatırımcı girişi, diğer fonlara göre ilk zamanlarda daha yoğun olduğu için liste sıralaması yüzdesel olarak değil, net yatırımcı sayısına göre yapılmıştır. 

Yatırım Fonları Nedir? 

Yatırım Fonu, birikimlerin çeşitli para ve sermaye piyasası araçlarında profesyonel uzmanlar tarafından değerlendirilmesi esasına dayalı bir yatırım aracı türüdür. Fonlar, yatırım yaptıkları araçların türlerine göre isimlendirilirler. Örneğin, hisse senedine ağırlık olarak yatırım yapan bir fon “Hisse Senedi Şemsiye Fon” olarak isimlendirilirken, para piyasası araçlarına yatırım yapan fonlar “Para Piyasası Şemsiye Fon” olarak adlandırılır.

Her fonun belli bir stratejisi olmakla birlikte, söz konusu bu stratejiler fon izahnamesinde yer alır.  

Yatırım Fonunun Avantajları/Dezavantajları Nelerdir?

Yatırım fonunun hisse senedi yahut diğer yatırım araçlarına göre bir kaç avantajı vardır. 

Bunlardan biri fonun profesyoneller tarafından yönetilmesidir. Bu sayede yatırımcı zamandan tasarruf eder ve yatırımlarının güvenilir ellerde değerlendirildiğini bilir. Diğer bir avantaj olarak ise birçok farklı yatırım aracına, ufak paralarla aynı anda yatırım yapılabilmesi sayılabilir. Örneğin, bir yatırımcı borsada 10 hisselik bir portföy yapmak istediğinde, bu hisse seçimi konusunda yatırımcıya vakit kaybettiriken, diğer yandan da ekstra bir maliyet doğuracaktır. Çünkü her bir hisseden belli miktarlarda almak isteyen yatırımcı, ilgili hisselerin her bir adet payı için, hisse başı fiyatını ödeyecektir. Bu durumda totalde yatıracağı para miktarı daha yüksek olacaktır. 

Bunun yerine hisse senedi fonu almayı tercih eden yatırımcı, fonun içerisindeki tüm hisselere, tek bir fiyat üzerinden dolaylı şekilde ortak olmuş olacak. 

Diğer yandan her fon yatırımcılardan, fon yönetimi için ücret alır. Bu ücret fon yöneticisi tarafından fonun içinden tahsil edilir. Ücretler yıllık olarak belirlenir ve yine her fonun izahnamesinde yer alır. Yatırımcılar, fon almadan önce mutlaka fon yönetim ücretlerine dikkat etmelidir. 

Fon alınmadan önce dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta fonların risk oranlarıdır. Fonlar, risk oranlarına göre 1-7 arasında derecelendirilir. 1 en düşük risk durumunu ifade ederken, 7’ye kadar ki her artış fonun riskinin yüksek olduğuna işaret eder. Ancak tabii ki riskine göre fonların da getiri oranları değişiklik gösterir. “1” risk oranına sahip bir fonu seçen yatırımcının, yüksek ihtimalle “7” risk değerinde olan bir fonu seçen yatırımcıya göre daha az kazanç elde etmesi beklenir. Ancak fonun eksi getiri sağlaması durumunda da yine senaryo tersine dönecektir.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Fonbul