Yalnızca yatırımcılarının değil, yapay zekâ fanatikleri, yarı iletken sektörü, teknoloji meraklıları; kısacası birçok borsa takipçisinin yakından izlediği o gün geldi çattı. Çip devi Nvidia (NVDA) bugün kapanış zilinden sonra bilançosunu açıklayacak.
Nvidia’nın geçmiş bilanço performans(ları)ı göz önüne alındığında, bu şaşılacak bir durum değil. Şirket, geçtiğimiz son 20 çeyrek dönemin 19’unda beklentileri aşan rakamlar açıkladı.
Bu durum da haliyle Wall Street’in revizyonlarında yukarı yönlü bir ivmeye neden oldu. Öyle ki analistler şirket gelirlerinin 2025 sonbaharında çeyrek dönem başına 22 milyar dolar gibi ciddi bir rakama ulaşmasını bekliyor.
Nvidia, OpenAI’ın ChatGPT uygulamasını piyasaya sürmesinin ardından popülerliği artan yapay zekâ atılımlarının en büyük kazananı oldu diyebiliriz. Çip üreticisinin hisseleri, bu yıl üç kattan fazla artarak S&P 500’ün 18%’lik yükselişinin önemli bir kısmına katkıda bulundu.
Teknoloji devleri ve startup’lar, yapay zekâ teknolojileri geliştirmek için milyarlarca dolar harcıyor. Tabii Nvidia’nın yarı iletkenleri bu çabaların merkezinde yer aldığından, şirketin bu talepten kazançlı çıkması da gayet doğal.
Hatırlarsan, CEO Jensen Huang’ın teknolojik gelişmelerin “yeni bir bilgi işlem çağı” olarak tanımladığı bu yıl, şirketin piyasa değeri 1 trilyon doların üzerine çıktı. Nvidia’ın 1 milyar dolar piyasa değerine ulaşan ilk yarı iletken şirketi olduğunu da küçük bir not olarak düşelim.
Ütopik bir dünyada yaşamadığımız için haliyle Nvidia da ekmek elden, su gölden geçinmiyor. Şirket, karşı karşıya kaldığı yapay zekâ çipleri üreticisi diğer şirketlerin rekabetinin yanı sıra en büyük pazarlarından biri olan Çin tarafında da sıkıntılar yaşıyor.
🏃 Yeni Rakipler Yarışı Hızlandırıyor
Bank of America analistleri, geçen hafta yayınladıkları bir raporda şirket bilançosuna yönelik beklentilerin yüksek olduğunu kabul etti. Hisseyi “AL” olarak değerlendiren analistler, Wall Street’in büyük bir çoğunluğu gibi şirketin bu çeyrek dönemde de beklentileri aşmasını bekliyor ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Çin sorunu ve rekabet endişelerini iki büyük risk olarak görüyor.
Özellikle Advanced Micro Devices’ın (AMD) üretici yapay zekâ pazarında giderek belirgin bir isim olarak ortaya çıkması, yapay zekâ grafik işlem birimi (GPU) pazarını çoğunlukla kendisine ait gören Nvidia için yeni bir dinamik sunuyor. Öte yandan geçtiğimiz hafta sürpriz bir açıklamayla Microsoft (MSFT), geliştiricilerin yapay zekâ işlemcileri pazarına hakim olan Nvidia’ya alternatif tedarikçiler aradığı bir dönemde, bulutta yapay zekâ için ilk yarı iletkenlerini tanıttı.
Cobalt adı verilen ve Arm (ARM) tasarımlarına dayalı genel amaçlı bir çip ile Maia adı verilen özel bir yapay zekâ hızlandırıcısı olmak üzere şirketin iki yeni çipi, önümüzdeki yıl Microsoft’un Azure veri merkezlerinde kullanılmaya başlanacak ve OpenAI ve Copilot gibi hizmetlerini destekleyecek.
AMD CEO’su Lisa Su, geçen ayın sonlarında yaptığı bir açıklamada, şirketin dördüncü çeyrekte yaklaşık 400 milyon dolar, 2024 yılında ise 2 milyar dolardan fazla GPU geliri beklediğini söyledi. Şirket, haziran ayında yaptığı açıklamada, yapay zekâ için en gelişmiş GPU’su olan MI300X’in bu yıl bazı müşterilere gönderilmeye başlanacağını belirtmişti.
Nvidia hâlâ yapay zekâ GPU’larında açık ara pazarın lideri ancak yüksek fiyatlar bir sorun teşkil ediyor. Bank of America analistleri, “Nvidia ürünlerinin, üretici yapay zekâ çıkarımlarının için çok pahalı olduğu söylemine güçlü bir şekilde karşı koyması gerekiyor.” yorumunu yapıyor.
Tabii Nvidia da bu artan talep karşısında boş durmuyor. Şirketin mevcutta ürettiği H100 çipleri bu yılın başlarında satışa sunuldu ve üretici yapay zekâya yönelik artan ilginin ürün kıtlığına neden olmasıyla kısa sürede teknoloji sektörünün gözdesi haline geldi.
❗ Hatırlatma: H100 çipleri, Nvidia’nın veri merkezi faaliyetlerinin önemli bir parçası haline geldi ve geçen çeyrekte veri merkezi geliri yıllık 171% artışla 10,32 milyar dolara yükseldi. Bu, Nvidia’nın toplam gelirinin yaklaşık dörtte üçünü oluşturuyordu.
Dahası, çip devi geçtiğimiz hafta şirketlerin daha akıllı sohbet robotları geliştirmesine ve basit metinleri yaratıcı grafik tasarımlara dönüştürmesine olanak tanıyan, üretici yapay zekâ patlamasına güç veren yapay zekâ modellerini eğitmek ve dağıtmak için tasarlanmış bir GPU olan H200’ü tanıttı.
Yeni GPU, OpenAI’ın en gelişmiş büyük dil modeli olan GPT-4 Turbo’yu eğitmek için kullandığı çip olan H100’ün bir güncellemesi. Raymond James’in tahminine göre H100 çiplerinin maliyeti 25 bin ile 40 bin dolar arasında ve “eğitim” adı verilen bir süreçte en büyük modelleri oluşturmak için binlercesinin birlikte çalışması gerekiyor.
🇨🇳 Çin’i Hafife Almamak Gerek
Sektördeki dev rakiplerinin yanı sıra Nvidia’nın H100 ve A100 çipleri, geçtiğimiz yıl ABD hükümetinin Çin kısıtlamalarından etkilenen ilk çipler oldu. Nvidia, Eylül 2022′de ABD hükümetinin, veri merkezi faaliyetlerinin yaklaşık 25%′ini oluşturan H100 çiplerinin Çin’de geliştirmesine izin vereceğini söylemişti.
Ancak ABD’nin bu yıl büyük yapay zekâ dil modellerinin eğitiminde kullanılan çiplerin Çin’e ihracatına getirdiği kısıtlamalar kapsamında ABD’li yarı iletken şirketlerinin hükümetten lisans almaları gerektiği gelişmesi, Nvidia hissesine zarar veren bir gelişme oldu.
Şirket buna karşılık, ABD’nin şirketin iki üst düzey yapay zekâ çipini ve en iyi oyun çiplerinden birini Çinli şirketlere satmasını engellemesinden haftalar sonra, Çin pazarı için üç yeni çip üzerinde çalıştığını açıkladı.
Nvidia, Çin’in 7 milyar dolarlık yapay zekâ çipi pazarının 90%’ından fazlasına sahip ve analistler, ABD kısıtlamalarının Huawei Technologies gibi yerli şirketlerin pazarda pay kazanması için fırsatlar yaratacağını düşünüyor.
Ki hatırlarsan, geçtiğimiz haftalarda Nvidia’nın müşterilerinden biri olan Baidu (BIDU), söz konusu ihracat kısıtlamaları sebebiyle yarı iletken devine alternatif arayışına girerek Huawei’den çip sipariş etmişti.
🚀 Analistler Bu Bilançoda da Artış Bekliyor
Geçtiğimiz çeyrekte Nvidia, yıllık 101% artışla 13,51 milyar dolar gelir bildirmiş ve analistlerin gelir beklentilerini 21,9% aşmıştı. Bu çeyrekte ise analistler, Nvidia’nın gelirinin yıllık 172% artarak 16,2 milyar dolara yükselmesini bekliyor.
Bu rakam Nvidia’nın geçen yılın aynı çeyreğinde açıkladığı 16,5% gelir azalışına kıyasla iyileşme olarak değerlendirilebilir. Hisse başına kârın ise 3,39 dolar olması öngörülüyor.
Bu beklentiler son bir ayda 6 kez yukarı yönlü revize edildi ve yatırımcıların daha da heyecanlanmasını sağladı. Bu bir ay içerisinde Nvidia hisseleri 11,4% yükseldi. Geçmişe baktığımızda ise Nvidia son iki yıldaki her çeyrekte analist tahminlerini ortalama 5,5% aştı.
Geçen hafta, Piper Sandler analisti Harsh Kumar, Nvidia hisseleri için “Ağırlık Artır” notunu yineledi ve hisseler için 620 dolarlık fiyat hedefini teyit etti:
“Nvidia gibi şirketlerin veri merkezlerini hızlandırılmış bilgi işlem yetenekleriyle dönüştürme sürecinde oldukları göz önüne alındığında, ABD bulut ve diğer veri merkezi müşterilerinden gelen talebin güçlü ve sağlam kaldığına inanıyoruz. Şirketin öncelikli endişesi GPU tedariki olmaya devam ediyor.”
Nvidia’yı izleyen analistler, genel olarak bu bilançodan da oldukça umutlu. FactSet’e göre 52 analistin 49’u hisseyi “AL” veya “SEKTÖR ÜSTÜ PERFORMANS” olarak değerlendirirken, kalanı “TUT” diyor. Konsensüs 655,60 dolar seviyesindeki hedef fiyatı ise hissenin mevcut fiyatından yaklaşık 30% artış ima ediyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: The Wall Street Journal, CNBC