🤖 Biz çok farkında olmasak da yapay zekâ hayatımızın çoğu alanında kendisini göstermeye başladı.
Gelişen teknolojiyle ihtiyaçlarımız da değişiyor ve bu ihtiyaçları karşılamak için artık makine zekâsından faydalanıyoruz.
Yapay zekâ ayrıca iş çözümlerinde de büyük bir yardımcı. Arama motoru sonuçlarından operasyonlara çoğu alanda kullanılan bu teknoloji hem şirket masraflarını azaltıyor hem de hata payını minimuma indirerek tekrarlı ve sıkıcı işlerin daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlıyor.
Her ne kadar yapay zekâ kendi başına ayrı bir sektör olarak değerlendirilse de çip üreticileri, yazılım şirketleri ve teknoloji devleri bu yarışın gerisinde kalmamak için yatırımlarını bu alana yöneltiyor. Omdia, perakende uygulamaları için yapay zekâya yapılan harcamaların 2019’daki 1,3 milyar dolar düzeyinden 2025’te 9,8 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.
Örneğin; Amazon (AMZN), Microsoft (MSFT) ve Alphabet (GOOGL) gibi bulut bilişimindeki lider şirketler, müşterilerine yapay zekâ destekli analitik hizmetleri sunuyorlar.
👀 Amazon ile başlayalım! Şirket, müşterilere yönelik online perakende tekliflerini özelleştirmek ve web sitesi ziyaretçilerine ilgi alanlarına uygun ürünler önermek için yapay zekâdan yararlanıyor.
Ayrıca ABD’de 30’un üzerinde Amazon Fresh mağazası, 25’in üzerinde Amazon Go mağazası ve iki Whole Foods marketi, müşterilerin ödemelerini kendilerinin yapabildiği Just Walk Out teknolojisini kullanıyor.
Yapay zekâ denince akla ilk gelen şirketlerden biri olan Google da karmaşık arama sonuçlarını kullanıcı taleplerine daha uygun bir hale getirmek için yapay zekâ kullanıyor.
Yakın zamanda bir dizi yapay zekâ sunumunun da yer aldığı bir konferansa ev sahipliği yapan şirket, Bank of America analisti Justin Post’a göre “açılış konuşmasında internet aramalarından haritalara, çeviriden kişisel asistanlara Google’ın ürünlerine yerleştirilecek yeni yapay zekâ ve makine öğrenimi tabanlı yazılımlar” duyurdu.
Post, “Google’ın yapay zekâ ve makine öğrenimi odaklı yenilikleri etkileyici” yorumunu yapıyor.
Google’ın sahibi Alphabet de yapay zekâ çabalarını yalnızca Google ile kısıtlamıyor. Şirket, yapay zekâ projeleri üzerinde çalışan ve proteinlerin yapısını tahmin eden, yeni proteinler geliştirebilen ve bu proteinleri kullanarak yeni tedaviler oluşturabilen açık kaynaklı bir yazılım programı olan AlphaFold’u geliştiren DeepMind’ın da sahibi. Alphabet yeni ilaçlar geliştirmek için AlphaFold’u kullanmayı planladığı Isomorphic Labs isimli yeni bir departman da kurdu.
Teknolojinin biraz daha derinine inersek, tüm yapay zekâ yazılımları belirli kalıpları görmek ve büyük miktarlarda veriden sonuçlar elde etmek için bilişim gücüne ihtiyaç duyuyor.
Veri merkezleri, otonom araçlar, akıllı telefonlar, insansız hava araçları ve diğer pek çok cihaz için yapay zekâ çipleri oluşturma yarışı da haliyle hızlanıyor.
Çip üreticisi Nvidia (NVDA) da yapay zekâ uygulamaları için yeni yazılım temelli araçlar üzerinde çalışıyor. Şirket, ağırlıklı olarak görüntü ayrıştırma, obje belirleme ve konuşma işleme gibi yapay zekâ uygulamaları için kullanılan Jetson AGX Orin 32GB çipini kullanıcılarına sundu.
Jefferies analisti Mark Lipacis’e göre Nvidia, “Bir standart olabilecek potansiyele sahip bir yapay zekâ ekosistemi inşa ediyor”.
Nvidia’nın başarısına bir örnek olarak, yapay zekâ ve metaverse teknolojileri kapsamında oldukça iddialı olan Meta Platforms, üzerinde çalıştığı AI Research Supercluster isimli “yapay zekâ süper bilgisayarı” için Nvidia çiplerini kullanıyor.
Tabii bu ekosistemin inşa edilmesi kapsamında yazılım araçları da büyük bir rol oynuyor.
Öyle ki, Gartner yapay zekâ yazılım pazarının 2022’de yüzde 21,3 güçlenerek 62,5 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.
Bu alanda yükselen bir meslek olarak ortaya çıkan yazılım mühendislerinin yanı sıra, düşük kodlu programlama araçları farklı iş birimlerinin yapay zekâ uygulamaları geliştirmelerine yardımcı oluyor.
Bir şirket için toplanan veriler ne kadar önemliyse, bu verilerin ne amaçla, nerede ve nasıl kullanılacağı da önem taşıyor.
Bu kapsamda Snowflake (SNOW) ve Databricks gibi startuplar, sensörlerden elde edilen yapılandırılmamış verilerin oldukça hızlı bir şekilde analiz edilmesiyle veritabanı pazarına hızlı bir giriş yaptı.
Veritabanı alanındaki yeni girişimlere rağmen, yapay zekâ teknolojilerinin kurumsal adaptasyonu henüz beklentilerin altında. Accenture tarafından yapılan bir araştırma, şirketlerin çoğunluğunun yapay zekâ uygulamaları kapsamında henüz test aşamasında olduğunu ve yalnızca 12%’sinin yapay zekâ araçlarını güçlü bir rekabet avantajı sağlayacak düzeyde uygulayabildiğini ortaya koyuyor.
Yine de yapay zekâ teknolojilerine en büyük ilgi yazılım ve bilişim teknolojileri pazarlarından geliyor.
IDC, 17 milyar dolarlık yapay zekâ bilişim hizmetleri pazarının 28%’ini Accenture ve Infosys’in oluşturduğunu tahmin ediyor.
Yine de yapay zekâ rekabeti farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin önceliği haline gelmiş durumda. Finansal hizmetler, sağlık, siber güvenlik ve perakende gibi çeşitli sektörlerde şirketler, operasyon verimliliğini uzun vadede yüksek tutmak için yapay zekâ teknolojilerinden yararlanıyor:
Square (SQ): Bir finansal ödeme şirketi olan Square’in dijital ödemeler işlemcisi Square Capital, müşterilere kredi sunuyor. Şirket, yeni kredi başvurularında yapay zekâ odaklı bir kredi değerlendirme platformu kullanıyor.
Match Group (MTCH): Yaklaşık 30 milyar dolarlık piyasa hacmiyle InterActiveCorp’un (IAC) yönettiği en büyük şirket olan Match Group, Tinder online çöpçatanlık uygulamasını geliştirmek için yapay zekâdan yararlanıyor.
Trade Desk (TTD): Dijital reklamcılık şirketi Trade Desk, müşterilerine online reklam satın almalarına yardımcı olmak için otomasyon teknolojisine sahip araçlar sunuyor. Şirketin sunduğu yapay zekâ araçları, müşterilerin reklam satın alabileceği en iyi internet sitelerini belirliyor.
Qualcomm (QCOM): Kablosuz telekomünikasyon ürün ve hizmetleri tasarlayan ve pazarlayan yarı iletken ve telekomünikasyon ekipmanı üreticisi Qualcomm, kablosuz 5G ağlarıyla uyumlu yapay zekâ modemleri üzerinde çalışıyor.
Five9 (FIVN): Müşterilerine bulut tabanlı bir iletişim merkezi yazılımı sunan Five9, şirketlerin müşteri desteği uygulamalarını otomatikleştirmesine destek olmak için makine öğrenimi algoritmaları geliştiriyor. Şirket, yapay zekâ odaklı iletişim merkezi yazılımında Google ile çalışıyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı