Analist Notları

Yabancı Yatırımcının İlgi Gösterebileceği Sektörler: Perakende Market Sektörü

Yabancı Yatırımcının İlgi Gösterebileceği Sektörler: Perakende Market Sektörü
Google News Icon Takip Et

🤷🏻‍♂️ Perakende Market Sektörünü Öne Çıkaran Durum Nedir?

Yüksek enflasyon ve faiz ortamında alım gücü gerileyen nüfusun öncelikli olarak temel ihtiyaçlara olan talebi ön plana çıkıyor. Hizmet veren marketlerin, nüfusun temel ve zorunlu ihtiyaçlarına hitap etmesiyle talep noktasında korunaklı bir faaliyet alanına sahip oldukları söylenebilir. Bunun yanında artan nüfusun talep artışına etkisi ve fiyatlama kabiliyetlerinin enflasyona karşı doğal bir korunma mekanizması oluşturmasıyla öne çıktığı izleniyor.

Yabancı Yatırımcının İlgi Gösterebileceği Sektörler: Perakende Market Sektörü

💸 Sektör Şirketlerinin Yabancı Takas Oranları

Yabancı saklama oranı, saklamada bulunan yabancı paylarının toplam saklama payına oranını temsil eder. Normlara dönüş adımları ile yabancı ilgisinin arttığı TL varlıklarında akımın hangi yöne olabileceği merak edilenler arasında yer alıyor.

300 seviyesinin de altına gerileyen ve yerleşen CDS değerlerinde yaşanan önemli düşüş, ekonomi yönetiminin normlara dönüş adına istikrarlı adımlarının peşi sıra gerçekleştirdiği yurtdışı temaslar ve sunumlar yabancı ilgisini yeniden TL varlıklara ve piyasaya yönlendirdiği izleniyor.

Son dönemde yükselen mevduat faizi oranları ve jeopolitik risklerin negatif etki yarattığı endekste toparlanma ile yeniden yukarı yönlü hareketlerin doğması adına; olumlu etki yaratabilecek senaryolardan birinin de yabancı ilgisinin artması olduğu denebilir.

Gerçekleşen veriler ile sektör şirketlerinde yabancı saklama oranlarını senin için listeledik!

🥇 BIMAS → 48,46% (Halka Açıklık Oranı: 60%)

🥈 MGROS → 39,87% (Halka Açıklık Oranı: 51%)

🥉 SOKM → 35,72% (Halka Açıklık Oranı: 51%)

🎖️ CRFSA → 15,68% (Halka Açıklık Oranı: 8%)

🎖️BIZIM → 2,51% (Halka Açıklık Oranı: 46%)

🎖️ KIMMR → 0,11% (Halka Açıklık Oranı: 27%)

🎖️ GMTAS → 0,22% (Halka Açıklık Oranı: 97%)

Yabancı Yatırımcının İlgi Gösterebileceği Sektörler: Perakende Market Sektörü

📈 3. Çeyrekte Net Kârını enflasyon üzerinde artıran şirketler hangileri?

Özellikle yüksek enflasyon döneminde büyüme rakamları incelenirken, gerçekleşen rakamlar yanıltıcı olabilir. Büyümenin anlamlı karşılanması için en az enflasyon oranı veya üzerinde gerçekleşmesi gerekir ki reel anlamda bir büyümenin varlığından bahsedebilelim. Bu bakışla şirketlerin kasım ayı yıllık enflasyon oranı olan 61,98% üzerinde ve bu rakama yakın büyüme oranları reel büyüme olarak değerlendirebiliriz.

💰 Sektör şirketlerinin 3. çeyrek yıllık net kâr büyüme oranlarını senin için sıraladık!

🥇 BIZIM → 316,98%

🥈 MGROS → 169,51%

🥉 BIMAS → 116,83%

🎖️ SOKM → 15,36%

🎖️ KIMMR → 8,04%

🎖️ GMTAS → -19,54%

🎖️ CRFSA → -240,59%

Yabancı Yatırımcının İlgi Gösterebileceği Sektörler: Perakende Market Sektörü

🛍️ Borsa İstanbul’da perakende market sektöründe hangi şirketler yer alıyor? Bu şirketler tam olarak ne iş yaparlar?

🛒Bim Birleşik Mağazalar A.Ş. (BIMAS): BİM Birleşik Mağazalar Anonim Şirketi 31 Mayıs 1995’te kurulmuş olup Eylül 1995’te faaliyetlerine başlamıştır. Şirket, yüksek indirimli gıda perakendecilik sektöründe faaliyet göstermekte olup, içerisinde özel markaların da bulunduğu yaklaşık 900 üründen oluşan ürün yelpazesini Türkiye, Fas ve Mısır’da faaliyet gösteren perakende mağazaları aracılığıyla satmaktadır.

📦 Bizim Toptan Satış Mağazaları A.Ş. (BIZIM): Bizim Toptan Satış Mağazaları A.Ş., 2001 yılında kurulmuştur. Şirketin ana faaliyet alanları; bakkal, market, büfe gibi perakende satış noktaları, yemek hizmeti veren işletmelere ve kurumsal müşterilere başta olmak üzere, ticari vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilere hızlı tüketim ürünlerini toptan satışıdır. 

🏪  Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş. (CRFSA): 9 Eylül 1991 tarihinde hipermarket ve süpermarket sektöründe hizmet vermek amacıyla kurulmuştur. 31 Ekim 1996 tarihinde, Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. ile imzalanan Hissedarlık Sözleşmesi uyarınca Hacı Ömer Sabancı Holding ile bir ortak girişim haline gelmiştir.

🛍️ Migros Ticaret A.Ş. (MGROS): Gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren Migros, her türlü gıda ve tüketim mallarının perakende ve perakende tüketimine yönelik toptan satışını yapmaktadır. Migros, aynı zamanda bağlı ortaklıkları vasıtasıyla online gıda perakendeciliği ve hazır yemek, finansal teknolojiler, lojistik (motosiklet ile dağıtım) hizmetleri, perakende medya varlıklarının geliştirilmesi, pazarlanması, elektrikli araç şarj hizmetleri ile yurt içi ve yurt dışında alışveriş merkezi işletmeciliği alanında da faaliyet göstermektedir. 

👝 Şok Marketler Ticaret A.Ş. (SOKM): Şok Marketler Ticaret Anonim Şirketi 1995 yılında perakende sektöründe hızlı tüketim malları satışı amacıyla Türkiye’de kurulmuştur. Türkiye’nin 81 ilinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

🏬 Ersan Alışveriş Hizmetleri ve Gıda Sanayi Ticareti A.Ş. (KIMMR): Ersan Alışveriş Hizmetleri ve Gıda Sanayi Ticaret A.Ş. (KİM Marketleri) 1997 yılında İstanbul’da “limited şirket” olarak kurulmuş olup, 2002 yılında nevi değişikliğine giderek “anonim şirketi”ne dönüşmüştür. Şirket kuruluşundan itibaren süpermarket formatında mağazalarıyla hizmet vermektedir. 30.09.2023 tarihi itibarıyla KİM Marketleri İstanbul, İzmir, Kocaeli-Darıca, Tekirdağ ve Edirne’de faaliyet göstermektedir.

📥 Gimat Mağazacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. (GMTAS): Şirketin kuruluş amacı; gıda ve diğer ihtiyaç maddeleri ile ürünlerini tüketiciye uygun şartlarda sağlamaya yönelik ticari faaliyetlerde bulunmaktadır. Bunun için ürünlerin üreticilerden tüketicilere aktarılmasına kadar bunların maliyetine eklenen ürün toplama, yükleme, sevkiyat, boşaltma, ayırma, paketleme, pazarlama, depolama gibi hizmetleri ekonomik şartlarla yapmak, bozulmalarını ve değer kayıplarını önlemek, tüketiciye örnek bir pazarlama ve organizasyon ile arz etmek, toptan ve perakendecilik piyasasında faaliyet göstermek, şirketin önemli çalışma konularıdır.

🏬 Mağaza Sayıları

Artan nüfusun talebi artırmasıyla mağaza ağlarını genişleten perakende marketlerin mağaza yatırımları tüm hızıyla devam ediyor. Daha fazla müşteriye erişim sağlayan yeni mağazalar her geçen gün artmaya devam ederken şirketlerinin sahip oldukları mevcut mağaza sayılarını senin için derledik!

🥉 BIMAS → 12.046

🎖️ SOKM → 10.601

🥈 MGROS → 3.205

🎖️ CRFSA → 672

🥇 BIZIM → 181

🎖️ KIMMR → 141

🎖️ GMTAS → Veri bulunmamaktadır.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: KAP, Finnet2000