Altın fiyatları, geçen yıl başlayan toparlanmanın ardından inişli çıkışlı da olsa adeta uçuşa geçti.
Değerli metal fiyatları, faiz indirimi beklentileri ve Ukrayna ile Gazze’de devam eden savaşlara bağlı jeopolitik gerginlikler nedeniyle ralli yaptı.
Dahası, Fed’in faiz oranlarını değiştirmemesi ve bu yıl üç kez faiz indirimine gideceğini açıklamasının ardından dün 2.222,39 dolara kadar yükselerek yeni bir rekor kırdı.
Ons altındaki bu hareket, iç piyasalarda gram altına da olumlu yansıdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizleri artırma kararının hemen öncesinde gram altın, Fed’den gelen gevşeme sinyalleriyle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.300 lira seviyesini aştı.
Analistler altın fiyatlarının buradan daha da yukarı yönlü olmasını bekliyor. Faiz oranları düştüğünde altın fiyatlarının yükselme eğiliminde olduğuna ve tahvillerin artık cazip getiri sağlamadığı için daha az çekici hale geldiğine dair yaygın bir inanış da var.
Citi’nin Kuzey Amerika emtia araştırmaları başkanı Aakash Doshi özellikle Fed’in 2024’ün ikinci yarısında faizleri düşürebileceği beklentileri ışığında, fiyatların 2024’ün ikinci yarısında ons başına 2.300 dolara yükselebileceğini söyledi.
Macquarie de altın fiyatlarının yılın ikinci yarısında yeni zirvelere ulaşacağını tahmin ediyor. Stratejistler, fiziki altın alımlarının fiyatları yükselttiğini kabul etmekle birlikte, 7 Mart tarihli notlarında fiyatlardaki son 100 dolarlık artışı “önemli vadeli işlem alımlarına” bağladılar.
💰 Merkez Bankalarından Güçlü Talep
Altın talebi de son zamanlarda oldukça yüksek seyrediyor. Dünya Altın Konseyi (WGC) Küresel Merkez Bankaları Başkanı Shaokai Fan, “Son iki yılda tarihi seviyelerde altın satın alan merkez bankaları, 2024 yılında da güçlü alıcılar olmaya devam ediyor.” diyor.
Çin, hem tüketici talebi hem de merkez bankalarının altın alımları için önde gelen itici güç olarak görülüyor. Bu gücün yakın zamanda da yavaşlaması muhtemel değil.
Merkez bankaları arasında Çin Merkez Bankası, 2023 yılında en büyük altın alıcısı oldu. WGC, Çin’in zayıf ekonomisi ve zor durumdaki emlak sektörünün de daha fazla yatırımcıyı güvenli liman varlığına yönlendirdiğini ve bireysel altın yatırımının güçlü kaldığını söyledi.
Polonya Merkez Bankası da 2023 yılında 130 ton külçe altın alarak ikinci en büyük net altın tüketicisi oldu. Wheaton Precious Metals CEO’su Randy Smallwood, “hemen yanı başındaki” Rusya-Ukrayna savaşının zorluklarının Polonya’nın istikrar arzusunu artırdığını söyledi.
🇹🇷 Türkiye’de Rekor Altın Alımı
Öte yandan altın fiyatlarının yükselmesinde perakende mücevher, külçe ve sikke alımları da etkili oldu.
Çin Merkez Bankası’nın dünya merkez bankaları arasında en fazla altın satın alan banka olmasının yanı sıra, ülke aynı zamanda en yüksek miktarda perakende altın alımını da kaydetti.
Fan, “Perakende tüketici düzeyinde Çin, bireylerin diğer varlık sınıflarından çeşitlendirmek için altına yönelmesiyle geçen yıl altına yönelik güçlü talepte önemli bir faktör oldu.” dedi.
Smallwood, Çin’in yanı sıra Hindistan’da da altına yönelik tüketici talebinin dünyanın en büyük taleplerinden biri olduğunu, özellikle de Hindistan’ın Ekim-Aralık ve Ocak-Mart ayları arasında süren düğün sezonunda bu talebin arttığını söyledi:
“Altın her zaman Hindistan’da birine verebileceğiniz en yüksek değerli hediyedir. Düğün sezonunun gerçekten büyük bir parçasıdır.”
Çin ve Hindistan’ın yanı sıra, WGC kayıtlarına göre Türkiye’nin altın talebi geçen yıl 2022’nin neredeyse iki katına çıktı. Türkiye’nin sarı metale olan talebinin artmasında, tüketici enflasyonu, alternatif yatırımların sınırlı olması ve geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında yaşanan belirsizlik etkili oldu.
Fan, “Türkiye’de de güçlü perakende talebi kaydedildi, yatırımcılar geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Türk lirasındaki potansiyel dalgalanmaya karşı korunmak için altına hücum etti.” dedi.
👀 Hangi Hisseler Öne Çıkıyor?
Altındaki yükseliş beklentisi yalnızca yatırım şirketleriyle sınırlı değil. Üst düzey hedge fon yöneticisi David Neuhauser, altın fiyatının 2025 yılı sonunda 2.500 dolara, 2030 yılında ise 3.000 dolara ulaşacağını tahmin ediyor:
“Getiriler geri çekilmeye başladı, S&P 500 de rekor seviyelere yaklaştı. Yüzeyin altında ise Fed’in bu yıl içinde faiz oranlarını düşürme ihtimali var.”
Fed kararının ardından Neuhauser, “Fed 3 indirimin gelmekte olduğunu yansıtmaya devam etti ve bununla birlikte altın beklendiği gibi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar zayıflıyor, bu nedenle emtialar çıkış yapmalı ve enflasyonun yükseldiği göz önüne alındığında yakında en iyi varlık sınıfı olacak.” diyor.
Neuhauser’e göre, bu ortamda bile tüm altın hisseleri eşit değil; bazı büyük madenciler rekor altın fiyatına rağmen düşük performans gösteriyor. Neuhauser, jeopolitik risk bir faktör olduğu için altın madencileri için önemli olanın nerede bulundukları olduğunu söylüyor.
“İyi hükümet ilişkileri” olan ve “vergilerde çılgın telif oranları” olmayan OECD ülkelerinde, güvenli yargı bölgelerinde bulunan ve harika yönetim ekiplerine sahip madencileri beğenen Neuhauser ayrıca, iyi serbest nakit akışı yaratan ve temettü ödeyebilen isimleri beğeniyor.
Neuhauser, yıllardır düşük performans gösterdiğini söylediği, çoğunlukla altın ve gümüş varlıklarına sahip bir madenci olan ABD’de listelenen Coeur Mining’i (CDE) öne çıkarıyor:
“Önümüzdeki birkaç yıl içinde hissenin daha iyi performans gösterebileceğini düşünüyoruz çünkü şu anda bir ilk olmak üzere serbest nakit akışına ulaşacaklar ve potansiyel olarak temettü ödemeye başlayabilirler.”
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı