Sektör İncelemeleri

Video Oyunu Sektörü ve Hisseleri

Video Oyunu Sektörü ve Hisseleri
Google News Icon Takip Et

Teknolojinin etkisiyle eğlence sektörünün önemli bir kısmını oluşturan video oyun sektörü, talebin son yıllarda artmasıyla hızını korumaya devam ediyor.

Artık büyüklü küçüklü tüm ekranlar istediğimiz her şeyi bize sunabilme potansiyeline sahip ve bu da eğlence anlayışımızın dijitalleşmesini kaçınılmaz bir hale getiriyor.

Büyük çoğunluğu gençlerden oluşsa da yetişkinlere de hitap eden video oyunları, anlık mesajlaşma platformu olan Discord gibi farklı platformlar aracılığıyla dijital ortamda iletişim kurabilme gibi yeniliklerle talebi güçlü tutmaya devam ediyor.

S&P Global’a göre hepimizin evlere kapandığı pandemi yılı 2020’de 175 milyar dolarlık gelir elde eden sektörün, bu değeri 2022’de 200 milyar doların üzerine taşıması bekleniyor.

Statista verilerine göre ise sektörün 2025 yılına kadar 268 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması tahmin ediliyor.

Video Oyunu Sektörü ve Hisseleri

Video oyun sektörü parlak bir gelecek çizse de şunu unutmayalım: Dünya genelinde birçok operasyonu etkileyen tedarik zinciri sorunları, oyun konsolları satışlarını da olumsuz etkiledi.

Fakat bu sektöre yapılan yatırımları hiç de etkilemedi. Hatta, Venture Intelligence verilerine göre risk sermayedarlarının oyun startuplarına yaptıkları yatırım 2020’de 114% artışla 376 milyon dolara ulaştı.

Böylesine bir potansiyele sahip olan sektörün bir de başarılı temsilcilerine bakalım.

Video Oyunu Sektörü ve Hisseleri

1. Take-Two Interactive (TTWO)

TTWO dediğimizde aklımıza ilk olarak iki dev oyun yapımcısı gelmeli, bunlardan biri Rockstar Games, diğeri ise 2K Games. Grand Theft Auto (GTA) ve NBA 2K, belki de hepimizin hayatımızın bir bölümünde deneyimlediği, dünyanın en çok oynanan oyunlardan ikisidir.

  • Finansal Performans? Şirket son 7 çeyreklik gelirleri, -2020’nin sonu ve 2021’in başı sayılmazsa- düzenli yükseldi.
Video Oyunu Sektörü ve Hisseleri

Take-Two Interactive’in değeri, şirketin popüler oyun serilerinin mükemmel performansları nedeniyle çok hızlı yükseldi. Örneğin “Grand Theft Auto” serisi, şirketin en büyük ve en önemli markası olmasının yanında, tüm oyun serileri arasında en kârlı olanlardan da biridir.

Şirketin “Red Dead Redemption” oyun serisi de hızlı yükselirken, “NBA 2K” basketbol serisi ise spor oyunu kategorisinde lider konumunda. TTWO ayrıca, hedef pazarının büyümesinde yardımcı olan çeşitli küçük oyun serilerine ve diğer oyun geliştirme girişimlerine de önem veriyor.

Güçlü finansal konumu, mobil oyunlar ve e-spor gibi kategorilerde agresif bir şekilde yeni büyüme fırsatlarını takip etmesini sağlarken, bu gücünü mobil oyun geliştiricisi Zynga’yı (ZNGA) 12,7 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın almak için kullandı.

  • Zynga (ZNGA): “Words with Friends” ve “Farmville” gibi birçok popüler çevrimiçi mobil oyunun yapımcısı şirkettir. Şirketin mobil platformlarındaki bu ağırlığı, onu büyük şirketlerin gözünde bir hedef haline getiriyor.

TTWO’nun Zynga’yı kendi çatısı altına alması, şirketin portföyüne birçok popüler mobil oyun serisini ekleyecek. Bunlara ek olarak, Zynga’nın free-to-play (ücretsiz) oyunlardaki uzmanlığından da yararlanmasına olanak tanıyacak.

Video Oyunu Sektörü ve Hisseleri

2. Microsoft (MSFT)

Tabii ki de Microsoft’a tam anlamıyla bir “oyun şirketi” diyemeyiz. Öte yandan asıl işi yazılım, donanım ve bulut bilişimi olsa da, aynı zamanda video oyun endüstrisinde en önde gelen oyunculardan da biridir. 

Video Oyunu Sektörü ve Hisseleri

En başta Xbox oyun konsollarının sahibi olan şirketin işletim sistemi yazılımı Windows’un, PC oyuncuları için değişmez bir “fiili standart” olduğunu ve yine buna ek olarak, birçok farklı oyun stüdyosuna da sahiptir.

Sahip olduğu bu oyun stüdyoları ve oyun markaları arasında, dünyanın en çok oynanan 3. oyunu olan Minecraft’a ve geliştiricisi Mojang’a sahiptir. Sadece Minecraft’ın gelirleri 2021’de yarım milyar dolara yaklaşmıştı. Aynı zamanda rol yapma oyunlarını seven hemen herkesin mutlaka oynadığı “Elder Scrolls” ve “Fallout” serisinin geliştiricisi Bethesda’nın da sahibidir. 

Video Oyunu Sektörü ve Hisseleri

Microsoft’un bunlarla yetinmeyip, bu sene içerisinde 70 milyar dolarlık rekor kıran bir anlaşmayla video oyunu geliştiricisi Activision Blizzard’ı satın almasıyla, Call of Duty, World of Warcraft ve Candy Crush gibi birçok dev oyun serisini de portföyüne dahil etmiş oldu.

  • Microsoft’un Activision satın alması, şirkete Metaverse pazarına hakim olabilmesi adına oldukça güçlü bir el verecek.
Video Oyunu Sektörü ve Hisseleri

3. Activision Blizzard (ATVI)

Microsoft’u konuşurken de bahsettiğimiz üzere Activision Blizzard, oyun sektöründe dikkat edilmesi gereken en önemli şirketlerden birisi.

Video oyun konsolları, kişisel bilgisayarlar ve mobil cihazlar olmak üzere birçok platformlar için oyunlar geliştiren şirket, ağırlıklı olarak interaktif içerikleriyle tanınıyor.

Activision Blizzard ismini bilmesek bile, Call of Duty, World of Warcraft, Diablo ve Candy Crush gibi herkesin en az bir kez duyduğu bu oyunların sahibi olduğunu söylersek, şirketin önemini daha rahat anlayabiliriz.

Bir adım gerisi: Şirketin bu başarısı piyasanın da dikkatini çekmiş gibi görünüyor. Teknoloji devi Microsoft, ocak ayının ortalarında hisse başına 95 dolara Activision Blizzard’ı satın alacağını açıklamıştı.

Bu satın alma kararının başka bir önemi daha var. Microsoft CEO’su Satya Nadella, Activision satın alımını teknoloji sektörünün yeni incisi metaverse için önemli bir adım olarak görüyor.

Microsoft’un bu kararıyla Activision Blizzard hissesinin fiyatı, şimdilerde hafiften gerilese de yıl başında 25% artışla 82 dolara kadar yükselmişti.

Video Oyunu Sektörü ve Hisseleri

Şirketin piyasanın büyük isimlerinin dikkatini çekmesinin sebeplerinden biri de tabi ki güçlü finansal performansı. Activision Blizzard net kârı, 2020’de 46,1% yükselişle 2,20 milyar dolar, 2021’de ise 22,8% yükselişle kendi rekorunu kırarak 2,70 milyar dolar seviyesine ulaştı.

  • Buffett Yine Sahnede: 2023’te tamamlanması beklenen anlaşmadan önce, CNBC’nin haberine göre yatırım gurusu Warren Buffet’ın Berkshire Hathaway’i, 2021’in son çeyreğinde 975 milyon dolar değerinde toplam 14,66 milyon Activision hissesi satın aldı.
Video Oyunu Sektörü ve Hisseleri

4. Electronic Arts (EA)

Dikkat edilmesi gereken bir başka oyun devi ise Electronic Arts.

Activision gibi çeşitli platformlarda kullanıcılara oyunlar sunan şirket, Apex Legends, FIFA ve Madden MFL gibi birçok popüler oyunun yayıncısı.

38 milyar dolara yakın piyasa değeriyle dünyanın en büyük oyun şirketlerinden biri olan Electronic Arts, pandemi döneminde hafif tökezlese de finansal performansını şimdilik toparlamaya başladı.

Video Oyunu Sektörü ve Hisseleri

Bu noktada Microsoft’un Activision Blizzard satın alımına bir parantez daha açmak gerekiyor.

Teknoloji sektörünün en büyük isimlerinden birinin bir oyun şirketini milyarlarca dolarlık bir anlaşmayla satın alması demek, teknoloji devlerinin oyun şirketleri iştahının arttığının bir göstergesi.

Oyun sektöründeki en büyük iki satın alımı olan Zynga ve Activision’ın medyan değeri, piyasa değerine göre 55% getiri anlamına geliyor ve EA için bu, 60 milyar dolar demek.

Başka bir deyişle, eğer Electronic Arts da pazara çıkarsa, yalnızca Apple, Amazon, Google ve Facebook gibi büyük şirketler tarafından satın alınabilir.

Örneğin ABD’li Fox kanalı gazetecisi ve finans yazarı Charles Payne de Apple’ın yeniden “gündeme gelebilmesi” için Electronic Arts’ı satın almasının iyi bir fikir olduğu yorumunu yapıyor.

Video Oyunu Sektörü ve Hisseleri

📁 Bu Yazıyı Hazırlarken Okuduğumuz Kaynaklar

S&P Global – Global Video Game Content Revenue

S&P Global – Global Console Mobile and PC Gaming Revenue

Business Standard – VC Investments in Online Gaming

Nasdaq – Gaming Sector Stocks

Fool.com – Video Game Stocks

Microsoft – Activision Blizzard Acquisition

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı