Al Sinyali Veren Hisseler

Varlık Yönetiminde Yapay Zekâ: Hangi Hisseler Öne Çıkıyor?

Varlık Yönetiminde Yapay Zekâ: Hangi Hisseler Öne Çıkıyor?
Google News Icon Takip Et

Bu yıl hâlihazırda birçok sektörü dönüştüren yapay zekânın varlık yönetimi sektörünü de yeniden şekillendirmesi bekleniyor ve analistler, teknolojiyi benimseyemeyen şirketlerin geride kalma riski altında olduğu uyarısını yapıyor.

Dijital olarak doğan ve büyüyen genç nesil artık yaşlanıyor ve varlıklarını artırıyor. William Blair analisti Jeff Schmitt, bu neslin daha fazla dijitalleşme ve kişiselleştirme istediğini, bu nedenle varlık yönetimi şirketlerinin bu ihtiyaçları karşılamak için yapay zekâya yöneldiğini belirtiyor.

Schmitt, teknolojiyi çevreyeleyen eski kuşkulara rağmen, danışmanların şimdi yapay zekânın uygulamalarını geliştirmede etkili bir araç olabileceğini ve insan etkileşimini tamamlayabileceğini fark ettiklerini belirtiyor:

Değişen bu ortama uyum sağlayan varlık yöneticileri, yapay zekâ teknolojilerini uygulayarak ve ölçeklendirerek bu demografik trendlerden en iyi şekilde faydalanıyor ve önümüzdeki yıllarda da daha fazla pazar payı kazanabilir ve kârlılık elde edebilirler.

PwC’nin ABD varlık ve servet yönetimi danışmanlık lideri Roland Kastoun’a göre yapay zekâ, danışmanların verileri analiz etmeye yardımcı olmak için makine öğrenimi ve doğal dil işleme gibi teknolojileri kullandığı varlık yönetimi içinde hâlihazırda birkaç yıldır kullanılıyor.

Kastoun, bu teknolojinin üretici yapay zekâ ile birleştiğinde verimliliği ve gelirleri gözle görülür bir şekilde artırmasını bekliyor.

Morgan Stanley (MS), BlackRock (BLK) ve JPMorgan (JPM) gibi büyük isimler üretici yapay zekâ çözümlerinden faydalanan varlık yönetimi şirketleri olarak öne çıkıyor. 

Wells Fargo analisti Mike Mayo’ya göre, ”İleride, şu an mevcut olmayan yatırım fırsatları ortaya çıkacak” diyor ve şu anda JPMorgan’ın açık ara önde olduğunu düşünüyor:

JPMorgan, dijitalleştirme, veri ve işlemlerin olgunluğu gibi konularda yapay zekâyı rakiplerinin yapamayacağı şekillerde uygulamak için gereken yeteneğe sahip gibi görünüyor.” diyen Mayo, ayrıca JPMorgan’ın bünyesine daha fazla beceri katabileceğini ve bunun yarışta oldukça önemli bir hamle olacağını belirtiyor. 

Öte yandan Schmitt de yapay zekâ alanında Charles Schwab’ı (SCHW) 2024 favorisi olarak adlandırıyor. Analist, hissenin önemli bir bilanço toparlanması potansiyeli nedeniyle iyi bir performans sergilemesine inanmasının yanı sıra, Schwab’ın yapay zekâ becerilerine de olumlu bakıyor.

Schmitt, 8 trilyon dolarlık varlığı yöneten ve dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi konumundaki Schwab’ın ölçeğini ve teknolojisini müşteri hizmetini iyileştirmeye odaklanan bir yapay zekâ inşa etmek için kullandığını belirtiyor:

Müşteri hizmeti seviyeleri ve fiyatlandırma konusunda sektör lideri olarak kalmak için Schwab, temel yapay zekâ becerilerini geliştirmeye devam ediyor ve bu sürecin zamanla hızlanacağına inanıyoruz.

Charles Schwab’ın yanı sıra Schmitt, Morgan Stanley, Ameriprise Financial (AMP) ve Envestnet’in (ENV) de güçlü bir potansiyele sahip olduğuna inanıyor. Bu şirketlerin dördü de William Blair’den “YÜKSEK PORTFÖY AĞIRLIĞI” notuna sahip.

Eylül ayında, Morgan Stanley çalışanlarına gönderilen bir notta “üretici yapay zekâ asistanı”nı tanıttı ve finansal danışmanların müşteri etkileşimlerini devrim niteliğinde bir seviyeye getierek verimlilikler sağlayacağını belirtti.

ABD’deki danışmanlar için varlık teknolojisi çözümlerinin en büyük sağlayıcısı konumundaki Envestnet, Schmitt’e göre yapay zekâ benimsemesinin erken aşamalarında olsa da yapay zekâ becerilerini geliştirmek ve ölçeklendirmek için sağlam kaynaklara sahip.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: CNBC