Uzman Analizleri

Türkiye’de Temettü Yatırımı 2. Bölüm – Düzenli Temettü Artıran Hisseler

Türkiye’de Temettü Yatırımı 2. Bölüm – Düzenli Temettü Artıran Hisseler
Google News Icon Takip Et

Merhaba sevgili Midaslılar!

Geçtiğimiz yazıda Türkiye’de temettüsü büyüyen hisse yatırımı stratejisini uygulamaya koyarak Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinden oluşan örnek bir portföy ve temettü listesi hazırlamıştık. Belirlediğimiz kriterlere uyan şirketlerden oluşturduğumuz bir liste üzerinden hangi şirketleri portföyümüze alabileceğimizi konuştuk. Bu yazıda ise kârlarını ve dolayısıyla temettüsünü yıllar içinde sürekli olarak artırabilen şirketlerden bahsedeceğiz. Öyleyse başlayalım.

Bildiğiniz gibi ABD’de temettüsü büyüyen hisselerden oluşan iki endeks mevcut. Bunlardan ilki Dividend Aristocrats adıyla S&P 500 endeksi içerisinde 25 yıldır temettülerini sürekli olarak artıran şirketlerden oluşuyor. 2023 itibarıyla bu listede 67 şirket bulunmakta.

Bunun dışında Dividend Kings adıyla bir başka endeks mevcut olup bu endeks ise temettülerini tam 50 yıldır artıran şirketleri kapsıyor. 2023 itibarıyla bu endekste 49 şirket bulunuyor. Bu şirketler nice krizler ve resesyonlardan geçmiş ve hissedarlarına dağıttıkları kâr paylarını her yıl artırarak rüştlerini ispatlamış durumda.

Ülkemizde ise hem Borsa İstanbul’un oldukça yakın zamanda kurulması hem de temettü kültürünün henüz yeni olmasından dolayı düzenli temettü artışlarına pek şahit olmuyoruz. Yine de hissedarlarına dağıttığı kâr paylarını en az 5 yıldır artıran şirketlerden oluşan 12 şirketlik bir listemiz mevcut.

Bu yazıda ilk 6 şirketi inceleyeceğiz. Şimdi bu şirketleri en uzun süredir temettü dağıtanlardan başlayıp yakından tanıyalım.

Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (#ALGYO) – 10 yıl

Türkiye’de Temettü Yatırımı 2. Bölüm - Düzenli Temettü Artıran Hisseler

Temettüsünü en uzun süre artıran şirketimizin bir GYO olması pek de şaşırtıcı değil. Genel olarak GYO’ların pek çoğunun ana amacı temettü dağıtmak olduğundan kâr paylarını bünyesinde tutmayıp hissedarları ile paylaşmayı tercih ediyorlar. 

Alarko GYO 1996 yılında halka arz edilmiş olup bünyesinde çeşitli illerde iş merkezleri, tatil köyleri, oteller ve arsalar bulundurmaktadır. Ayrıca kiraya verilmiş durumda bulunan iş merkezleri, fabrikalar ve dükkanları da mevcuttur. Şirket 2013 yılından beri temettüsünü artırmakta olup dağıttığı toplam temettü 2013’te 2,3 milyon TL iken 2023’te 112,7 milyon TL’ye ulaşmıştır. Ortalama temettü dağıtma oranı GYO’larda gayrimenkul yeniden değerleme gelirleri nakit akışı getirmediği için oldukça düşük olup 5-10% seviyesindedir.

Güncel durumda şirket 1,77 fiyat/kazanç oranı ve 0,84 piyasa değeri/defter değeri oranıyla fiyatlanmaktadır.

Alkim Kağıt Sanayi (#ALKA) – 10 yıl

Türkiye’de Temettü Yatırımı 2. Bölüm - Düzenli Temettü Artıran Hisseler

Alkim Kağıt, 1998 yılında kurulmuş olup kağıt imalatı sektöründe faaliyet göstermektedir. Üretilen kağıtlar; yazı ve baskı sektöründe, ambalaj sektöründe ve endüstriyel amaçlı kullanılmaktadır. Ana ham maddesi, selüloz ve kendi içinde geri dönüştürülen atık kağıtlardır. 2021 yılı itibarıyla Türkiye kağıt ihtiyacının 30%’undan fazlasını şirket üretmektedir.

2000 yılında halka arz edilmiş olan Alkim Kağıt 2009 yılından beri düzenli temettü ödemektedir. 2013 yılından beri ise sürekli olarak temettüsünü artırıp 5 milyon TL’den 98 milyon TL’ye çıkarmayı başarmıştır. 

Ortalama nakit temettü dağıtma oranı 60% olan şirket 13,6 fiyat/kazanç oranı ve 6,7 piyasa değeri/defter değeri oranıyla fiyatlanmaktadır.

Ege Gübre Sanayi (#EGGUB) – 8 yıl

Türkiye’de Temettü Yatırımı 2. Bölüm - Düzenli Temettü Artıran Hisseler

1973 yılında kurulmuş olan Ege Gübre, sanayi tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu organik ve inorganik menşeli bitki besin maddeleri karışımlarının hazırlanması, üretilmesi veya tedarik edilerek pazarlanması işinde faaliyet göstermektedir. 1986 yılında Borsa İstanbul ilk kurulduğu zaman halka arz edilmiş olan şirket 1997 yılından beri temettü dağıtmaktadır. 2015 yılından beri de temettüsünü her yıl kesintisiz olarak artırmış olup toplam kâr paylarını 1,3 milyondan 60 milyona kadar yükseltmiştir.

Ortalama nakit temettü dağıtma oranı 30% olan şirket 5,87 fiyat/kazanç oranı ve 3,68 piyasa değeri/defter değeri oranıyla fiyatlanmaktadır.

Coca Cola İçecek (#CCOLA) – 7 yıl

Türkiye’de Temettü Yatırımı 2. Bölüm - Düzenli Temettü Artıran Hisseler

Coca-Cola İçecek; Anadolu Efes ve Coca-Cola ortaklığıyla, gazlı ve gazsız içecekler, meyve ve sebze suları,  maden ve içme suları, doğal mineralli sular, her türlü çay, bitki çayları, her türlü kahve, kakao, her türlü kahve, kakao veya çikolata bazlı içecekler ile ayran, yoğurtlu içecekler, süt ve süt bazlı her türlü içecek dahil olmak üzere her türlü alkolsüz içeceğin üretimini yapmaktadır.

Çatı şirketi Coca Cola, tam 60 yıldır temettüsünü artıran bir temettü kralı olarak sektörde başı çekmektedir. Coca Cola İçecek de sadık kullanıcı kitlesi ve öngörülebilir gelirleriyle birlikte kâr paylarını 7 yıldır artırmaktadır.

2016 yılında 30 milyon TL temettü dağıtan şirket 2023 itibarıyla bunu 750 milyon TL’ye kadar çıkarmıştır. Nakit temettü dağıtma oranı 40-80% arasında değişmektedir.

Güncel durumda şirket 16 fiyat kazanç oranı ve 3,38 piyasa değeri/defter değeri oranıyla fiyatlanmaktadır.

Jantsa Jant Sanayi (#JANTS) – 7 yıl

Türkiye’de Temettü Yatırımı 2. Bölüm - Düzenli Temettü Artıran Hisseler

JANTSA Jant Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1977 yılında Şefik Çerçioğlu tarafından Aydın’ın Atca ilçesinde kurulmuştur. Başlangıçta yalnızca zirai treyler jantı üreten şirket, yıllar içerisinde ürün portföyünü geliştirmiş ve şu anda zirai tip jantlar, hafif ticari tip jantlar, ağır vasıta tipi jantlar, jant kilit halkası profili ve çeşitli kalıp üretim ve satışı yapmaktadır. 2012 yılında halka açılan şirket bu tarihten itibaren kesintisiz olarak temettü dağıtmış ve 2016 yılından beri de temettüsünü artırmaya devam etmiştir.

2016 yılında 3,3 milyon TL nakit kâr payı dağıtan Jantsa, 2023 yılında bu rakamı 176,5 milyon TL’ye kadar çıkarmayı başarmıştır. Ortalama nakit temettü dağıtım oranı ise 40% civarındadır.

Güncel durumda Jantsa, 15,81 fiyat kazanç oranı ve 6,06 piyasa değeri/defter değeri oranıyla fiyatlanmaktadır.

Acıselsan Acıpayam Selüloz Sanayi (#ACSEL) – 6 yıl

Türkiye’de Temettü Yatırımı 2. Bölüm - Düzenli Temettü Artıran Hisseler

1973 yılında Denizli’de kurulan Acıselsan şirketi, 2012 yılında halka arz edilip Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamıştır. Acıselsan; sondaj, deterjan, tekstil, boya, tutkal, gıda, ecza ve kozmetik sektörlerinde ara madde olarak kullanılan selüloz türevi CMC’nin imalatını yapmaktadır. 2017 yılından beri temettü dağıtan şirket, nakit temettü dağıtma oranı çok yüksek olmasa da sürekli olarak temettüsünü artırmayı başarmıştır.

Ortalama nakit temettü dağıtma oranı 5-10% aralığında olan şirket, güncel durumda 11,88 fiyat kazanç oranı ve 4,41 piyasa değeri/defter değeri oranıyla fiyatlanmaktadır.

Sonuç

Bu yazıda kârlarını ve dolayısıyla temettülerini en az 5 yıldır sürekli olarak artırabilen şirketlerden bahsettik. Ülkemizde ABD’de olduğu gibi temettüsünü artıran şirketlerden oluşan resmi bir endeks bulunmadığı için bu şirketleri manuel olarak kendimiz bulmak durumundayız. Umarım gelecekte kâr paylarını artıran şirketler ve bu şirketleri içerisinde bulunduran endeks fonları gelişir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

Bay Tutumlu

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı