Analist Notları

Türkiye Gri Listeden Çıktı! Şimdi Ne Olacak?

Türkiye Gri Listeden Çıktı! Şimdi Ne Olacak?
Google News Icon Takip Et

Türkiye, Ekim 2021’den bu yana dahil olduğu gri listeden çıkarıldı! Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Türkiye’nin gri listeden çıkarılması kararını verdi. Dönüm noktası niteliğindeki karar, borsayı nasıl etkileyebilir?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, karar öncesinde X hesabından ‘Başardık’ yazısı ve Türk bayrağı emojisi paylaşmıştı.

Gri listeden çıkmak neden önemli? Hangi hisselerde hareket görebiliriz? Sorularına ve karara yönelik basın açıklamasının detaylarına aşağıdan ulaşabilirsin.

Basın açıklaması TSİ 12:00’da yapılacak.

Gri Liste Neden Önemli?

Gri listeye alınan ülkeler; yabancı yatırım çekme sürecinde uluslararası otoriteler, kredi kuruluşları ve yatırımcılar nezdinde itibar kaybına uğramaktadır. Gri listeden çıkmamızla beraber Moody’s, S&P ve Fitch gibi yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımlarına devam etmesi beklenebilir. 

Gri listede olan ülkeler, ihracat ve ithalat ağı yüksek olan şirketlerin çeşitli yaptırımlarla ve ek yükümlülüklerle (detaylı durum tespit çalışmaları, denetim, sıkılaştırıcı tedbirler vb.) karşılaşması sonucu pazar paylarının daralmasına sebebiyet verebilir. Gri listeden çıkmamız ile beraber ihracatçı ve ithalatçı şirketlerin önünde olan birtakım engeller ortadan kalkabilir.

Peki Hangi Hisselerde Hareket Görebiliriz?

Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasıyla beraber ortodoks politikalara geçiş süreciyle gelen yabancı yatırımcıların ülkemize sermaye akışlarında ivmelenme görmemiz mümkün olabilir.

İhracat ve ithalat ağı yüksek olan şirketlerin çeşitli yaptırımlarla ve ek yükümlülüklerle (detaylı durum tespit çalışmaları, denetim, sıkılaştırıcı tedbirler vb.) karşılaşması sonucu pazar paylarının daralmasına sebebiyet veren unsurlar ortadan kalkabilir.

Yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye için not artırımını destekleyici unsur olmasından kaynaklı Bankalarda hareket görünebilir. Not artırımıyla beraber kredi risk priminin (CDS) düşmesi bankaların borçlanma maliyetinde iyileşmeye yol açacaktır.

Hem bankalar tarafına hem de ihracatçı şirketlere gelebilecek alımlar genel olarak borsayı pozitif şekilde etkileyebilir.

Yabancıların yılbaşından bu yana net alımda olan ihracat odaklı şirketlere şu içeriğimizde göz atabilirsin. 👇

Türkiye Gri Listeden Çıkıyor Mu? Hangi Hisseler Etkilenebilir?

Yılmaz: Uluslararası Kaynak Girişini Hızlandıracak

Kararın ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da değerlendirme mesajını X hesabından paylaştı.

Yılmaz, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış oldukları eylem planı sayesinde, Türkiye’nin gri listeden çıktığını belirterek “Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır.” dedi.

“Dezenflasyon Sürecini Hızlandıracak”

Yılmaz, ayrıca “Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır.” dedi.

Yılmaz diğer yandan sermaye akışının ivmelenmesiyle TL varlıklara ilginin artacağını bunun da dezenflasyon sürecini hızlandıracağını da ifade etti.

Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı da karara ilişkin olarak açıklama yayımladı. Hazine, MASAK ve diğer kurumların idari ve teknik kapasitesinin daha da güçlendirileceği, gerektiğinde yasa ve idari düzenlemelerin aynı hassasiyetle hayata geçirileceğine dikkat çekti.

Karar Sonrası Açıklama Yapıldı

FATF, Türkiye’nin gri listeden çıkarılması kararının ardından açıklamalarda bulundu. Kurum, Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeledeki ilerlemelerini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek şöyle dedi:

“Taahhütlerimizi yerine getirmek için kara para aklamanın önlenmesi ve terörizmin finansmanıyla mücadele rejiminin etkinliğini güçlendirdi.”

Türkiye ile birlikte Jamaika’yı da listeden çıkaran FATF, “Eylem planlarını tamamlayarak tespit edilen stratejik eksikliklerini mutabık kalınan süre içinde gideren bu iki ülke artık FATF’nin artırılmış gözetim sürecine tâbi olmayacaktır” açıklamasında bulundu.

“Türkiye Eksikliklerini Giderdi”

FATF ayrıca Türkiye’nin kara para aklama ve terör finansmanına karşı “caydırıcı” yaptırımlar uygulayarak “eksikliklerini giderdiğini” belirtti.

Karar Metni

FATF’nin karar metninde, Türkiye’nin mali istihbarat biriminde, yüksek riskli sektörlerin kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele uyumluluğunun denetlenmesi konusunda daha fazla kaynak ayrılması ve yerinde denetimlerin artırılması konusunda ilerleme kaydettiği ifade edildi.

Diğer yandan FATF, kara para aklama soruşturmalarını desteklemek için mali istihbarat kullanımının geliştirilmesi ve mali istihbarat birimi tarafından proaktif yayılımların artırılması konusunda ilerleme gösterildiğini vurguladı.

FATF’nin karar metnindeki bir başka madde; terörizm ve suçtan kaynaklı varlıkların geri alınması davalarının takibinden sorumlu makamlar için net sorumluluklar, ölçütler belirlemek, risk değerlendirmelerini güncellemek, politikayı bilgilendirmek için istatistikleri kullanmak gibi kriterlere dikkat çekildi.

Kararda ayrıca, Türkiye’nin risk profiline uygun olarak, BM tarafından belirlenmiş gruplara ilişkin yurt dışı talepleri ve yurt içi atamaları takip etmek ve eksikliklerin giderilmesi konusunda ilerlemeye vurgu yapıldı.

Karar metnindeki bir diğer madde de ise; terörizmin davalarında daha fazla soruşturma yürütüldüğü, BM tarafından belirlenen gruplarla ilgili terörizmin finansmanı soruşturmalarına ve kovuşturmalarına öncelik verildiği, terörizmin finansmanı soruşturmalarının finansman ve destek ağlarını belirleyecek şekilde genişletilmesini sağlamak konusunda da ilerleme sağlandığı eklendi.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: KPMG, Businessweek