📢 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın sekizinci toplantısında, beklentilerin üzerinde politika faizini yükseltti.
🇹🇷 Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 17,5%’ten 750 baz puan artırarak 25%’e yükseltilmesine karar verdi.
🔙 TCMB, Para Politikası Kurulu’nun geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında, 15% olan politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda 17,5% seviyesine yükseltmişti.
Peki, Faiz Beklentileri Nasıldı?
TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla gerçekleşti.
Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı, 250 baz puan artırım yönünde oldu.
Anket sonuçlarına göre, 100 ila 250 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri 18,50% ile 20% arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise 20% ile 30% arasında yer aldı.
Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise 26,50% oldu.
KKM’den Dönüşün İlk Adımı: Kademeli Çıkış
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bütçeye gün geçtikçe daha fazla yük getiren Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM) azaltmak üzere ilk adımı attı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğlere göre, yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verildi. Amaç, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürmek.
Merkez Bankası, ağustos ayında internet sitesinden yayınladığı açıklamayla, Hazine’ye yükü her geçen gün artan ve TL mevduatının 45%’ini oluşturan KKM sisteminden kademeli çıkış için ilk adımı attı.
Açıklamada şöyle denildi:
“Sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verilmiştir.
Yapılan düzenlemelerle Türk Lirası mevduatlar artarken kur korumalı hesaplardan Türk Lirası mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılması gözetilmektedir.”
Bu kararlarla Türk Lirası’nın finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Açıklamanın devamı ise şöyle:
“Bu kapsamda,
Merkez Bankasınca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan Türk Lirası hesaplara geçiş ve kur korumalı hesapların belli oranda yenilenmesinin hedeflenmesine,
kur koruması bulunmayan Türk Lirası payı seviyesinde artış hedefine geçilmesine karar verilmiştir.
Sadeleşme süreci ve kur korumalı mevduatın Türk Lirası mevduata geçişine ilişkin adımlar, Para Politikası Kurulu’nun ilan ettiği ilkeler doğrultusunda devam edecektir.”
Enflasyon Ne Durumda? Enflasyon Beklentileri Nasıl?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuz ayında bir önceki aya göre 9,49%, bir önceki yılın aralık ayına göre 31,14%, bir önceki yılın aynı ayına göre 47,83% ve on iki aylık ortalamalara göre 57,45% olarak gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup 19,31% ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise 82,62% ile lokanta ve oteller oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup 2,67% ile eğitim oldu. Buna karşılık, 2023 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise 17,75% ile ulaştırma oldu.
2023 ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 40 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.
Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde 43,82% iken bu anket döneminde 59,46% olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde 33,21% iken bu anket döneminde 42,01% olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 19,04% ve 22,54% olarak gerçekleşmiştir.
Yıllık TÜFE beklentilerindeki gelişmeler (%) grafikteki gibidir:
Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 28,46 TL iken bu anket döneminde 29,82 TL olmuştur.
12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 31,42 TL
iken bu anket döneminde 34,58 TL olarak gerçekleşmiştir.
ABD Dolar Kuru Beklentilerindeki Gelişmeler ($/TL):
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: TUİK, Piyasa Katılımcıları Anketi