📢 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ilk toplantısında, beklentilere paralel şekilde politika faizini yükseltti.
🇹🇷 Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 250 baz puan artırılarak 42,5%’tan 45%’e yükseltilmesine karar verdi.
🔙 TCMB, Para Politikası Kurulu, geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında 40% olan politika faizini piyasa beklentilerine paralel şekilde, 42,5% seviyesine yükseltmişti.
Peki, Faiz Beklentileri Nasıldı?
TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla gerçekleşti.
Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı, 250 baz puan artırım yönünde oldu.
Anket sonuçlarına göre, 250 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri 45% olarak gerçekleşti.
Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise 38,75% oldu.
Yabancı Kurumlar TCMB’den Ne Bekliyor?
Yabancı kurumlardan, Goldman Sachs, Societe Generale, Unıcredit, Morgan Stanley, HSBC ve Medley Advısors TCMB’nin faiz kararına ilişkin öngörüde bulundu.
Söz konusu kurumların TCMB’den faiz beklentileri şöyle:
Borsa İstanbul’a Rakip Olabilir mi?
TCMB’nin faiz artışları, faizin risksiz bir getiri olarak borsaya rakip olması konusunu gündeme getiriyor. İlaveten, ekonomi yönetiminin 36%’lık 2024 enflasyon tahminini göz önüne alırsak pozitif reel faiz ihtimali de masada. Bugüne kadarki negatif reel faiz gerçekliğimizin dışında olan bu durum, enflasyondan korunma ve enflasyona karşı getiri arayışıyla borsa ile konut gibi yatırım araçlarına yönelen yatırımcıların ilgisini yeniden risksiz getiri olan faizlere çevirmesine sebep olabilir. Bu noktada TCMB Para Politikası Kurulu’nun önümüzdeki süreçte atacağı adımlar oldukça önemli.
Enflasyon Ne Durumda? Enflasyon Beklentileri Nasıl?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralık ayında bir önceki aya göre 2,93%, bir önceki yılın aralık ayına göre 64,77%, bir önceki yılın aynı ayına göre 64,77% ve on iki aylık ortalamalara göre 53,86% olarak gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup 40,39% ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise 93,24% ile lokanta ve oteller oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı aralık ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup -1,33% ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı kasım ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise 5,30% ile eğlence ve kültür oldu.
2024 yılı ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 68 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.
Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde 65,39% iken bu anket döneminde 42,04% olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde 41,23% iken bu anket döneminde 39,09% olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 24,82% ve 23,69 % olarak gerçekleşmiştir.
Yıllık TÜFE beklentilerindeki gelişmeler (%) grafikteki gibidir:
Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 29,62 TL iken bu anket döneminde 40,00 TL oldu.
12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 39,46 TL
iken bu anket döneminde 40,64 TL olarak gerçekleşti.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: TUİK, Piyasa Katılımcıları Anketi