Bu bilanço sezonunda yatırımcıların gözü borsa rallilerini destekleyen büyük teknoloji isimlerinde olmaya devam etse de tüketici davranışları şirket performanslarında kısmen öne çıkan bir tema.
Geçtiğimiz iki yıl boyunca ABD ekonomisi, enflasyon ve faiz oranlarındaki artışa rağmen harcamalarını sürdüren güçlü tüketici sayesinde ayakta kalmayı başardı; tabii ki bu etki pek de eşit olmadı. Düşük gelirli tüketicilerin karşılaştığı baskılar, orta ve yüksek gelir grubunun güçlü harcamaları sayesinde yumuşadı.
Ancak son zamanlarda zayıflığın yayıldığına dair işaretler görülüyor. Tasarrufların azalması ve işgücü piyasasının yumuşamasıyla birlikte, daha fazla şirket harcama alışkanlıklarında değişiklikler olduğunu bildiriyor.
Örneğin geçtiğimiz hafta PepsiCo (PEP) ikinci çeyrekte hisse başına düzeltilmiş kâr beklentilerini aştı ancak düşen ABD talebi nedeniyle tüm yıla ilişkin gelir tahminini daralttı. İçecek ve atıştırmalık devi, tüm gelir seviyelerinde alışveriş davranışında bir değişim olduğunu belirtti.
Yatırımcılar için bu durum, bu bilanço sezonunda tüketiciyi ön plana çıkarıyor. Wall Street, yatırımcıların 2024’ün ikinci yarısının dalgalı geçmesini beklediği bir dönemde şirketlerin gelecekteki büyüme potansiyelini öngörmeye çalışıyor.
U.S. Bank Asset Management Group sermaye piyasası araştırma müdürü Bill Merz geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Tüketicinin toplamda katılım göstermeye devam etmesine ihtiyacımız var. Bu tablonun devam etmesi, yapıcı kalması gerekiyor ki GSYH’nin 70%’ini oluşturan tüketici harcamaları istikrarlı bir ekonomik ortamı desteklemeye devam etsin.” dedi.
👀 Önceliklerde Değişim
Tüketicide ortaya çıkan çatlaklara rağmen, birçok yatırımcı ekonomi için yumuşak bir iniş bekliyor. Ancak bu tüm şirketlerin aynı şekilde hareket edeceği anlamına gelmiyor ve yatırımcılar 2024’ün ikinci yarısında seçimlerini yaparken daha dikkatli olmak zorunda kalacaklarını öngörüyor.
“Tüketici açısından gördüğümüz şey gerçekten seçici bir davranış. Tüketici neye harcama yapacağını seçiyor. Aynı zamanda neyi ödeyeceklerini de seçiyor.” diyen Goldman Sachs Varlık Yönetimi Genel Müdürü Lindsay Rosner, tüketicilerin neye harcama yapacakları konusunda titizleştiklerini vurguluyor.
Bu görünüm karşısında HSBC ise yüksek ve düşük gelirli tüketiciler arasında eşit olmayan bir toparlanma bekliyor ve bu hareketten kazanç sağlayacak bazı isimler olduğunu düşünüyor.
Daha yüksek gelirli tüketicilerden faydalanabilecek şirketler arasında kruvaziyer hattı operatörü Viking Holdings (VIK) gibi seyahat şirketlerinin yanı sıra otel zincirleri Hilton Worldwide Holdings (HLT) ve Marriott International (MAR) yer alıyor. HSBC, her iki şirketin de “talebe dirençli” lüks eğilime oynadığını belirtiyor.
Bu arada, bilançolarını gözden geçirirken daha düşük gelirli tüketicilere değer önerisi sunan şirketler de bu temanın kazananları olarak öne çıkıyor. HSBC, perakende devleri Walmart (WMT) ve Target’ın (TGT) güçlü satın alma fırsatları sunduğuna inanıyor.
Morningstar’ın baş ABD piyasa stratejisti Dave Sekera ise gıda devi Kraft Heinz (KHC) ve tahıl üreticisi Kellanova’nın (K) değerinin altında işlem gören ve cazip iki alım fırsatı olduğunu düşünüyor:
“Daha fazla tüketici yemek tercihlerini dışarıda yemek yerine evde yemeye kaydırması, bu hisselerin değerlerini yükseltmek için bir katalizör sağlayabilir.”
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: CNBC