Tesla, 2022’nin ikinci çeyreğinde gerçekleştirdiği elektrikli araç üretimi ve teslimatına dair rakamları açıkladı. Açıklanan verilere göre şirket, 30 Haziran 2022’ye kadar 258.580 araç üretti ve bu araçların 254.695’inin teslimatını gerçekleştirdi. Elektrikli araç üreticisinin faaliyetleri; parça kıtlığı, tedarik zincirindeki aksamalar ve Çin’de yaşanan Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle sekteye uğradı. Söz konusu sıkıntıların ardından yapılan değerlendirmelere göre analistler tarafından Tesla’nın yılın ikinci çeyreğinde daha fazla araç teslim etmesi bekleniyordu. Ancak hem Şanghay fabrikasının haftalarca kapanması hem de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan tedarik zorlukları şirketin analist beklentilerinin altında kalmasına sebep oldu. Tesla’nın küresel ve yerel EV pazarındaki payının azalması beklenirken şirket tarafından büyüme yönünde açıklamalar yapıldı.
Şirketin Teslimat Rakamları Yıllık %26,5 Satış Artışını ve Sonrasında Gelen %17,9’luk Düşüşü Temsil Ediyor
Finansal veri ve yazılım şirketi FactSet’e göre analistler, Tesla’nın 30 Haziran’da sona eren üç aylık sürecinde 256.520 araç teslim etmesini bekliyordu. Şirket yaşanan küresel sıkıntılara rağmen geçen yılın aynı döneminde ilk defa 200.000’den fazla elektrikli araç teslimatı yapmayı başardı. 2022’nin ilk çeyreğinde bu sayıyı yıllık 26,5%’lik bir artışla 310.048’e çıkaran şirket, son açıklanan rakamlara göre 17,9%’lük bir düşüş yaşadı. Tesla, geride bıraktığımız üç aylık süreçte Şanghay fabrikasında yalnızca kısmi operasyonlarını yürütmek zorunda kaldı. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş, Tesla ile birlikte diğer EV üreticilerinin de tedarik sıkıntısı yaşamasına neden oldu.
Tesla, Artan Maliyetlere Rağmen 50% Büyümeyi Planlıyor
Tesla, üretimde ve tedarikte yaşanan sıkıntılara rağmen uzun vadede 50% büyümeyi plandığını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre şirket üretim kapasitesini mümkün olduğunca hızlı bir şekilde büyütmeyi düşünüyor ve araç teslimatlarında 50%’lik bir artışı hedefliyor. Kısa süre önce şirketin CEO’su Elon Musk, yeni bir fabrika açmanın ve üretime başlamanın getirdiği yüksek maliyetler hakkında konuştu. Ayrıca Fremont, California ve Şanghay tesislerine ek olarak Austin, Teksas ve Berlin yakınlarında yeni fabrikalar inşa etmeyi planladıklarını ve bu sürecin onlara milyarlarca dolara mal olduğunu da söyledi.