Tesla’nın kâr marjları, şirketin fiyat indirimi konusuna ağırlık verdiği son çeyrekte düştü. Yani fiyat indirimi, şirketin ikinci çeyrekte hem faaliyet hem de brüt kâr marjlarına zarar vermeye devam ediyor ancak gelirler yıldan yıla yaklaşık 50% arttı. Şirket 24,9 milyar dolar gelir üzerinden 3,1 milyar dolar net kâr elde etti.
Tesla’nın yıllık gelir büyümesi:
Şirketin brüt kâr marjı üst üste ikinci çeyrekte de düşerek 18,2%’ye geriledi ve bu, Tesla’nın fiyat indiriminin kâr hanesine zarar vermeye devam ettiğinin sinyalini bir kez daha verdi. Faaliyet marjı da son 5 çeyreğin en düşüğü olan 9,6%’ya geriledi ancak Tesla çeyreklik güncellemesinde bu seviyenin “sağlıklı” olduğunu belirtti.
Tesla’nın stratejisi son zamanlarda üretimi ve teslimatları rasyonel olarak en üst düzeye çıkarmaya yöneldi. Şirket, pazar payını olabildiğince hızlı büyütmek için rakiplerine göre girdi maliyeti avantajlarından yararlanmak istiyor.
Esasında çoğu eski otomobil üreticisinin negatif brüt marjlara sahip elektrikli araç programları vardır (aşağıdaki grafik genel marjları gösteriyor). Dolayısıyla, Tesla’nın kendisini rekabette öne çıkarma zamanı geldi ve şirket rekabet hamlesini bu şekilde yapmayı tercih ediyor. Bu nedenle de daha düşük brüt marjlarda satış yapmak istiyor ve teknoloji satışları ile zaman içinde “daha fazla marja ulaşabileceğini” düşünüyor.
Öte yandan fiyat indirimlerinin yanında şirket; maliyet düşürmeye, yeni ürünlere, büyümeyi sağlayacak gelişmelere, Ar-Ge yatırımlarına, daha iyi araç finansman seçeneklerine, sürekli ürün iyileştirme ve serbest nakit akışının oluşturulmasına odaklanıyor. Üstelik bunu makroekonomik olarak zor bir zamanda yapmaya çalışıyor. Yine de Tesla’nın, uzun vadede önemli bileşenlere sahip olmak adına bugünden ödün verdiği açık.
Baktığımızda şirketin marjlarını etkileyen kalemler geleceğe yönelik önemli adımları içeriyor.
İkinci çeyrek için FVAÖK marjının etkilendiği kalemler aşağıdaki gibi:
- Fiyat indirimleri yoluyla azalan satış fiyatı (amaç daha fazla pazar payı)
- 4680 pil hücresi üretimi hâlâ artıyor (tamamlanması halinde oldukça kârlı olacak)
- CyberTruck faaliyet gideri (teslimatlara başlaması önemli bir kilometre taşı olacak)
- Austin ve Berlin fabrikalarının artan üretim kapasitesi (çıktısı olarak artan teslimat ve gelir belirtilebilir)
Bu kalemlere bir not olarak ham maddeler tarafında yaşanan dezenflasyonun bu daralmanın bir kısmının dengelemede yardımcı olduğu eklenebilir. Özellikle lityum, çelik ve alüminyum da dahil olmak üzere hemen hemen tüm kilit ham maddelerin fiyatlarında düşüş gerçekleşti.
Fiyat indirimleri her ne kadar marjlara zarar verse de şunu da belirtmeden geçmeyelim: Bu yılın başlarında Tesla Model Y, dünyanın en çok satılan ilk elektrikli araç oldu. Hatta Tesla’nın başlattığı fiyat indirimleri, sektördeki diğer devleri de indirime zorladı.
Bu kapsamda Tesla’nın pazar büyümesi hedefini gerçekleştirdiğini, bilançoda paylaşılan aşağıdaki grafik de açık bir şekilde kanıtlıyor:
Beklentiler
Tesla’nın uzun vadeli olarak 50%’lik bir hacim büyümesi hedefi var. Şirket, 2023 yılında 1,8 milyon teslimat ile 50% hedefini geçmeyi planlıyor. Yine de Musk, fabrikalardaki yenilemeler nedeniyle üçüncü çeyrekte üretimin düşebileceğinin de altını çizdi. Tabii, Tesla ekibinin – onun ifadesi ile “inanılmaz başarısını”- alkışlamaktan geri durmadı ve bu başarının yüksek faiz oranlarına ve birçok makro belirsizliğe rağmen geldiğini de özellikle vurguladı.
Ayrıca Musk, geçtiğimiz günlerde üretime başladığını duyurduğu Tesla’nın gecikmeli Cybertruck’ı hakkında açıklamalar yaptı. Polarize pikapın 19 feet uzunluğunda ve 20 metrelik bir garaja sığacak kadar kompakt olacağını belirtti.
Musk, şirketin tartışmalı Tam Otonom Sürüş (FSD) yazılımı ile ilgili sürücü destek teknolojisini lisanslama hakkında başka bir otomobil üreticisi ile görüştüğünü de söyledi. Bu şirketin Ford olduğu yönünde asılsız iddialar da mevcut.
Musk, Tesla’nın tamamen otonom araçlara ulaşma yeteneği hakkında ise sistemin 2023 yılı sonuna kadar bir insandan daha iyi olacağını düşündüğünü belirtti.
Dikkat Çeken Diğer Gelişmeler
Kuzey Amerika Şarj Standardı (NACS)
NACS, Tesla’nın bu çeyrekteki en büyük zaferlerinden biri! Ford, GM, Rivian, Volvo, Mercedes-Benz gibi otomotiv devlerinin Tesla’nın Kuzey Amerika Şarj Standardı’nı benimsemesi oldukça önemliydi ve bu anlamda elektrikli araçlar için bir ücretlendirme standardı olma yolunda ilerliyor.
Dojo
Tesla, yapay zekâ sinir ağını çok daha hızlı ve verimli geliştirmek için Dojo süper bilgisayarını geliştirmeye devam ediyor. Bu, başka bir dil öğrenme modeli değil ancak Tesla’nın tam otonom sürüş teknolojisinden süper şarj ağlarına ve diğer araç yazılımlarına kadar pek çok teknolojisine ucuzluk ve verimlilik katacak. Yapay zekâ algoritmalarını eğitmek için şirketlerin, ilgili verilerin devasa kaynaklarına erişmesi gerekir. Tesla, şu anda kat ettiği 300 milyon FSD test mili ile emsallerine öncülük ediyor.
Lisanslama
Elon, Tesla’nın şarj teknolojisinin rekabet için lisanslanmasıyla ilgili bir analist sorusuna tepki gösterdi. Şirket, Supercharger ağına lisans vermiyor, sadece onu entegrasyona açıyor. Tesla, bunu elektrikli araçların benimsenmesini hızlandırmak ve işletmesi için büyük bir pozitif olarak görüyor. Ancak Elon, rekabet için FSD yazılımını lisanslamayı araştıracaklarını söyledi.
4680 Pil Hücresi
4680 pil hücresi üretimi çeyreklik olarak 80% artarken Tesla, üretim ölçekleri ve süreçleri olgunlaştıkça ufak parça faturasını çeyreklik olarak 40% azalttı. Bu gelişme, girdi maliyetlerinin çeyreklik olarak 25% düşmesini sağladı. Önümüzdeki süreçte, pil güncellemesiyle ilişkili daha düşük maliyetler ve daha yüksek verimlilik sayesinde önemli bir marj artışı görülebilir.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Tesla 2. Çeyrek Bilançosu