📢 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın dördüncü toplantısında, beklentilere paralel bir şekilde politika faizini sabit tuttu.
🇹🇷 Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 8,5%’te sabit bırakılmasına karar verdi.
🔙 TCMB Para Politikası Kurulu’nun geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında, politika faizini sabit tutmuştu.
Peki, Faiz Beklentileri Nasıldı?
AA Finans’ın, 27 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilen TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 23 ekonomistin katılımıyla gerçekleşti.
Anket sonuçlarına göre; ekonomistlerin çoğu, politika faizinin 8,5%’te sabit bırakılmasını bekledi.
Ekonomistlerden 4’ü mevcutta 8,5% düzeyinde bulunan politika faizinin 50 baz puan düşürüleceği yönünde görüş bildirirken, 19’u politika faizinin sabit tutulacağını öngördü.
Reuters anketine katılan 21 ekonomistin tamamı ise seçimlerden önceki, son PPK’da faizin sabit bırakılmasını beklediğini bildirdi.
Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından düzenlenen ankete katılan 17 kurumun beklentisi, 27 Nisan’daki toplantıda politika faizinin 8,5% seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde oldu.
Bu anket döneminde sadece 10 kurum 2023 yıl sonuna yönelik tahminlerini aktarırken; maksimum beklenti 39%, minimum beklenti ise 6,5% oldu. Medyan beklenti ise 27,6% seviyesinde gerçekleşti. Mart anketinde 2023 sonu için medyan beklenti 24,5% seviyesindeydi.
Dört Toplantıda Toplam 500 Baz Puan İndirim
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2022 yılında dört toplantıda toplam 500 baz puanlık faiz indirimi kararı almıştı. Banka, aralık ve ocak aylarında politika faizini beklentilere paralel olarak 9% seviyesinde bırakmıştı.
Merkez Bankası, şubat ayında faizi beklentilere paralel olarak 50 baz puan indirerek 8,5%’e çekmişti. Mart ayında ise yine beklentileri paralel olarak politika faizini sabit tutmuştu.
KKM’de Faiz Üst Sınır Kaldırıldı!
Hazine destekli Türk Lirası KKM hesaplarında faiz tavanı nisan ayı itibariyle kaldırıldı.
Buna göre; KKM’lerde asgari faiz oranı politika faiz oranında olacak, üst sınırı banka belirleyecek.
Resmi Gazete’de yer alan açıklamada şu ifadelere yer verildi,
“23/2/2022 tarihli ve 5206 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Kararın 5’inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin üçüncü ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.
(1) Bu Karar kapsamında destekten faydalanacak KKH’lere ilişkin faiz oranı ikinci fıkradaki asgari orandan az olmamak üzere bankalar ve yararlanıcılar arasında serbestçe belirlenir.
Katılım bankalarında açılacak KKH’lerin katılım bankacılığı esasları çerçevesinde belirlenecek kâr payı oranlarına uygun şekilde açılması gerekir.
(2) Mevduat bankalarının KKH’lere uygulayacağı asgari faiz oranı, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranıdır.
Bu Karar hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.”
Enflasyon Ne Durumda? Enflasyon Beklentileri Nasıl?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mart ayında 2,29% arttı. Yıllık TÜFE 50,51%’e geriledi.
Yurt İçi ÜFE (Yİ-ÜFE) martta 0,44% artarken, yıllık bazda 62,45% oldu.
TÜFE’deki (2003=100) değişim 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 2,29%, bir önceki yılın Aralık ayına göre 12,52%, bir önceki yılın aynı ayına göre 50,51% ve on iki aylık ortalamalara göre 70,20% olarak gerçekleşti.
Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %-1,92 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %6,30 ile eğitim oldu.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yeni enflasyon beklenti anketini yayımladı. Yıl sonu enflasyon, dolar ve büyüme rakamları belli oldu.
Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde 37,72% iken, bu anket döneminde 37,77% oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde 31,63% iken, bu anket döneminde 31,02% olmuştur
Yıllık TÜFE beklentilerindeki gelişmeler (%) grafikteki gibidir:
Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 22,91 TL iken, bu anket döneminde 23,15 TL oldu.
12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 23,52 TL iken, bu anket döneminde 24,08 TL olarak gerçekleşti.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı