Tarım endüstrisi, 2020’de COVID-19 pandemisinin vurduğu darbeden önce de, mahsul yetişme döngülerini bozan kötü planlamalardan kasırgalara ve ihracatı düşüren misilleme tarifelerinin olumsuz etkilerine kadar bir dizi ters rüzgarla mücadele ediyordu.
COVID-19 var olan sorunları derinleştirdi ve gıda sisteminde yaşanan arz-talep şokları ve iş gücü sıkıntıları gibi yeni sorunlar da buna eklendi. Ardından gelen Ukrayna işgali küresel tahıl piyasalarını sarsan bir son darbe oldu.
Bu sorunlar, tarıma ve özellikle tarım endüstrisinin verimliliğini artırmak adına teknoloji yatırımları yapılmasına büyük ihtiyaç duyulduğunun anlaşılmasını sağladı.
Oppenheimer kuruluşunda Sürdürülebilir Büyüme ve Kaynak Optimizasyonu Direktörü olarak görev yapan kıdemli analist Kristen Owen, “Bu alana duyulan büyük ilgi artarak devam ediyor ve bu yüzden pandeminin başlangıcından beri gıda güvenliğine odaklanmanıza sebep olan bir dizi olay gerçekleşti.” dedi.
Tarım teknolojileri alanında en çok yatırım yapılan “YÜKSEK AĞIRLIK” notlu hisse senetleri ise Deere & Co (DE), Corteva (CTVA), Trimble (TRMB) ve AGCO (AGCO).
Analistlere göre, resesyondan etkilenmeyecek bazı yatırımlar da dahil olmak üzere portföylerini genişletmek ve yükselen bir trendden kazanç sağlamak isteyen bireysel yatırımcılar için tarım teknolojileri alanına yönelme fırsatları mevcut. Atılacak en iyi adım inovasyona yatırım yapmış ve sektörü ileriye taşıyan daha küçük ölçekli firmaları bünyesine katmış büyük ve köklü şirketlere odaklanmak olabilir.
‘Ciddi bir fırsat’
Owen, “Bu büyük bir fırsat ama sermayeye erişim özellikle bu yıl çok daha zor hale geldi.” dedi.
Bu alandaki anlaşmalar ve risk sermayesi yatırımları 2020’den bu yana artmış durumda. Crunchbase’den alınan verilere göre 2020 yılında risk sermayesi 422 farklı anlaşmayla 3,4 milyar dolar yatırım yaptı ve bir önceki yılın 1,7 milyar dolarlık yatırım rakamını ikiye katladı. 2021’de yapılan 440 anlaşma ve 4,9 milyar dolar yatırım sayesinde, tarım teknolojisi girişimlerinin finansmanına daha da çok para harcanmış oldu.
Bu yıl yatırımların biraz yavaşladığı ifade ediliyor. Cruncbase’e göre 17 Ekim’e kadar tarım teknolojilerine 321 anlaşma ile yaklaşık 3,5 milyar dolar yatırım yapıldı.
Bunun sebebi borsanın yıl boyunca ayı piyasasında kalmış olması; bir başka ifadeyle, halka açılan bir firmaya yatırım yapmak için uygun bir zaman değil. Renaissance Capital’den alınan verilere göre geçen yıl, halka arzlar açısından son yirmi yılın en yoğun dönemiydi. Yapılan açıklamada; üçüncü çeyrek, halka arzlar açısından on yıllardır yaşanan en kısır dönem olduğundan dolayı gidişatın bu yıl tersine döndüğü ve 2022’nin 30 yıldan fazla bir süredir gelir artışlarının en az seviyede gerçekleştiği yıl haline geldiği belirtildi.
Yükselen faizler, büyümek için borç alması gereken şirketler üzerinde de baskı oluşturuyor.
Gelişmek için “Birleşme ve Devralmalar”
Sektörde, yenilikçi teknolojilere yatırım yapma ve daha küçük firmaları satın alma konusunda başarılı bir geçmişe sahip olan birkaç büyük oyuncu var.
Raymond James genel müdürü ve sermaye analisti Steve Hansen, “Büyük geleneksel tarım daha küçük girişimlere yatırım yapıyor ve bu portföylerin gelişme yönünde zorlanmasına yardımcı oluyor. Daha hızlı büyüyen küçük ama daha çevik şirketlere yatırım yapmanın bazı yolları var, ancak içinde bulunduğumuz ortam o tür firmalar için oldukça zorlu.” şeklinde konuşuyor.
Örneğin; Deere & Co bir tarım üretim firması, Owen ve Hansen’in favorilerinden biri. Şirket bu yıl, Avustralya merkezli pil üreticisi Kriecel Electric’in çoğunluk hissedarı haline geldi. Kriesel’in gelişmiş pil teknolojisi, Deere’nin traktörler ve diğer tarım araçları gibi araçlar geliştirmesine ve bu tür araçlarla gelecekte sıfır emisyon hedefine ilerlemesine yardımcı olacak. Bu anlaşmanın değeri 249,2 milyon dolar.
Owen bu konuya ilişkin olarak, “Bu durum, büyük şirketlerin riskli alana gitgide daha fazla girdiklerini ve bu yeni teknolojilere şans tanıdıklarını görüyorsunuz.” dedi.
Deere geçen yıl, 250 milyon dolara otonom tarım ekipmanları geliştiren Silikon Vadisi tarım teknolojisi girişimi olan Bear Flag Robotics’i de satın aldı.
Deere sözcüsü, “Müşterilerimiz büyümekte olan bir dünyayı sınırlı kaynaklarla besleme ihtiyacının zorluklarıyla yüzleştikçe, daha az kaynakla daha çok şey yapmalarını sağlayan çözümler üretmeye devam etmemiz zorunlu. Otomasyon ve otonominin yanı sıra sürdürülebilir toprak yönetimi, daha sürdürülebilir ve daha kârlı bir işletmenin kilidini açmak için fırsatlar oluşturduğundan dolayı geleceğe yönelik kritik adımlardır. Bu çözümler ulaşmamıza yardımcı olabilecek ortaklara yatırım yapmak bizim için bir öncelik olmaya devam edecektir.” diyor.
Deere hisseleri bu yıl 11%’den fazla değer kazandı, ancak tüm zamanların en yüksek seviyesinin yaklaşık 17% altında işlem görüyor.
Ayrıca tarım makinaları üreticisi AGCO, son birkaç yılda bu alandaki yeni teknolojilere yönelik devralmalar ve çeşitli yatırımlar gerçekleştirdi.
Mayıs ayında, tarım makinaları için otonom yazılım geliştiren olan JCA Industries’i devraldı. Bunun öncesinde Aralık 2021’de bir başka yazılım mühendisliği, donanım geliştirme ve elektronik üretim şirketi olan Appareo Systems’i devralmaya ilişkin bir anlaşma yapmıştı. AGGO, bir hassas tarım ve hayvancılık firması olan Farm Robotics and Automation’ı da 2021 yılında satın almıştı.
AGCO hisseleri yılın başından bu yana 1%’den daha düşük oranda değer kaybı yaşadı.
Owen’ın bu alandaki favorilerinden biri de Trimble. Çiftçilerin tarlalarını daha etkin bir şekilde kullanmalarına yardımcı olmak için GPS özellikli traktörler ve uydu görüntüleri gibi teknolojileri kullanan, hassas tarım çözümleri öneren orta ölçekli bir yazılım şirketi. Şirket ayrıca yeni teknolojileri finanse etme eğiliminin de bir parçası. CNH Industrial ile birlikte otonom traktör geliştiricisi Monarch Tractor’e 61 milyon dolar yatırım yaptı.
Trimble hisseleri ocak ayından bu yana yaklaşık 36% değer kaybetti.
Hansen’in en büyük favorisi Corteva’nın hisseleri ise ocak ayından bu yana 33% değer kazandı.
AGCO eylül ayında, birçok tahıl türü için biyostimülant ve biyogübre ile birlikte verim artırıcı tarım sistemleri geliştiren, İspanya merkezli bir mikrobiyoloji teknolojileri firması olan Symborg’u satın almıştı.
Hansen, “Gerek yatırımlar ve gerekse devralmalar yoluyla bu şirketler inovasyonun gerçekten ön saflarında yer alıyorlar.” dedi.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu yazı hazırlanırken faydalanılan kaynak: CNBC