Altın Yorumları

Tarihsel Bir Perspektif: Altının Resesyon Rallisi Mümkün mü?

Tarihsel Bir Perspektif: Altının Resesyon Rallisi Mümkün mü?
Google News Icon Takip Et

Altın fiyatları; uzun zamandır enflasyon, FED, bankacılık krizi ve resesyon denklemlerini fiyatlıyor. 

Bankacılık krizinin devam eden etkileri ve FED’in bu haftaki toplantısının ardından faiz artışlarının sonuna yaklaştığımız hatta belki sonunda olduğumuz düşüncesi piyasanın gündemine oturdu. İlaveten, ABD’de yaşanan borç tavanı açmazının da güvenli liman olarak kabul edilen altın fiyatlarında haftalık bazda 3%’lük bir yükselişi beraberinde getirdi.

👀 Peki yükseliş devam edecek mi? ABD ekonomisini bekleyen bir resesyon varsa altın resesyon dönemlerinde nasıl performans gösterir? 

Gelin, birlikte bakalım.

⏳ Tarihsel bir perspektiften baktığımızda ABD ekonomisinde 1973 ile başlayıp en sonuncusu 2020 olmak üzere bu iki tarih arasında sekiz resesyon yani durgunluk dönemi yaşandı. Dikkat çeken nokta ise bu tarihlerden ikisi dışında hepsinde altın, S&P 500’den daha iyi performans gösterdi. 

Peki hangi yıllar istisnaydı ve neden öylelerdi? İstisna olan yıllar 1981 ve 1990 yıllarıydı. 

1981, FED başkanı Paul Volker’ın 1970’lerin devasa enflasyonuyla mücadele etmek için faiz oranlarını agresif bir şekilde artırdığı bir yıldı. Basit bir denklemle altın, yüksek faiz oranlarını sevmez. Çünkü yükselen faiz oranları karşısında kendisinden daha cazip hale gelecek olan faiz getirili bir diğer güvenli liman ABD doları vardır.

1990 ise ılımlı bir resesyon dönemiydi ve dünya merkez bankalarının küresel olarak iyi makroekonomik koşullar nedeniyle net altın satıcısı olduğu bir zamana denk gelmişti. 

Bu iki yıl dışında altın, resesyonun başlamasından altı ay öncesinden resesyonun bitiminden altı ay sonrasına kadar ortalama 28% yükseldi ve S&P 500’ü 37% geride bıraktı.

Bunun nedeni, durgunluğun kendisinden çok FED’in ve federal hükümetin durgunluğa tepkisinden kaynaklanıyor. Çünkü genel olarak ekonomi daralmaya başladığında, FED’in tepkisi faiz oranlarını düşürmek ve likidite enjekte etmek oldu. Federal hükümetin tepkisi ise Keynesyen borçlanma ve harcamayı artırma ilkesi oldu. 

Altın perspektifinden baktığımızda ise kıymetli metalin düşük faiz oranlarını sevdiğini belirtmiştik çünkü düşük faiz oranları altını tutmanın fırsat maliyetlerini azaltır.

Ayrıca altın, özellikle temel ekonomideki zayıflık piyasadaki risk iştahını düşürdüğünde sığınılacak güvenli bir liman olma özelliği taşır. Bu sebeple de riskli varlıkları satan yatırımcının cebindeki parasını park etmek isteyeceği, haliyle de ilk tercih edilen yatırım araçlarından olur.

2008 krizi buna oldukça yerinde bir örnekti. FED, faiz oranını 2007 yılının sonundaki 4,75%’ten 2009 yılına kadar 0% seviyesine indirdi ve sonraki altı yıl için oranları sıfıra yakın tuttu. Altın fiyatları ise bu döneme yaklaşık 50%’lik bir ralliyle karşılık verdi.

Gelelim bugüne… FED’in enflasyonla mücadelesinde sona gelişini kutlarken bu sürece bir de resesyon gibi bir ihtimal eklenince güvenli liman altının cazibesi günden güne artıyor. Ve bu cazibeye altın fiyatlarının göz dolduran bir ralliyle karşılıp verip vermeyeceğini birlikte izleyeceğiz.

Daha önce; altına, Altın Sertifikası yahut ABD’li büyük altın şirketlerin hisselerini satın alarak da yatırım yapabileceğini belirtmiştik.

Kısaca hatırlayalım:

Altın Sertifikası nedir? Altın sertifikası, her bir adedi 99,5% saflıkta (24 ayar) 0,01 gram altına karşılık gelen ve belirli kurallar çerçevesinde fiziki altına dönüştürülebilen sertifikalardır.

  • Altına dayalı Darphane Sertifikaları, Borsa İstanbul Pay Piyasası bünyesindeki Emtia Pazarında ALTIN.S1 koduyla işlem görmektedir. Pay Piyasasında işlem yapmaya yetkili kuruluşlar aracılığıyla kolaylıkla alınıp satılabilmektedir. 
  • Üstelik darphane sertifikalarından elde edilecek kazançlara uygulanacak tevkifat (stopaj) oranı 0%’dır. Yani herhangi bir vergi ödemene gerek yoktur.

Altın Sertifikası ve altın hisselerini incelediğimiz içeriğimizin tamamına bu linkten ulaşabilirsin.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı