📢 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizinde indirim yaptı.
🇹🇷 Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında 50 baz puanlık indirim yaptı. Böylece politika faizi, 8,5%’e indirilmiş oldu.
🔙 TCMB Para Politikası Kurulu’nun geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizini 9%’da sabit bırakmıştı.
TCMB Faiz Kararındaki İfadeler
TCMB faiz kararındaki ifadeler şu şekildeydi:
“Depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendirilmektedir. Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir.
Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı yılın tüm aylarına yayılarak devam etmektedir. Bunun yanında, iç tüketim talebi, enerji fiyatlarındaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf iktisadi faaliyet cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir.
Kurul, 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma metninde belirttiği üzere, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir. Kurul, yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendirecektir.
Uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmakla birlikte depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması daha da önemli hale gelmiştir.
Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 50 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Kurul, bu ölçülü indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir. Depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkileri yakından takip edilecektir.“
Peki, Faiz Beklentileri Nasıldı?
Bir önceki faiz toplantısının metninde dikkat çeken bazı noktalar vardı. Metin faiz indirimine gidilebileceğinin açık bir sinyalini veriyordu. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında “Faiz daha da aşağıya inecek” cümlesi de beklentilere yön verdi ve deprem öncesinde faiz indirimi olacağı beklentilere yansımıştı.
Ancak deprem sonrası faizlerdeki seyrin ne olacağı noktasında kafalar daha da karışıktı. Henüz finansal piyasalar tam anlamıyla oturmamışken ve piyasa faizlerinde yukarı yönlü bir hava hakimken Merkez Bankası’nın bu toplantıda indirim yapmaması gerektiğini düşünenler vardı.
Ayrıca faiz değişimi beklemeyenlerin dayanak noktalarından biri de TCMB politika faizinin piyasa ve banka kredi, mevduat faiz oranlarıyla bağının kopmuş olmasıydı.
Sahiden de geçtiğimiz süreçte TCMB faiz oranı düşmesine rağmen bankaların mevduat ve kredi faiz oranları yükselmişti. Bu sebeple, bugün açıklanan TCMB faiz kararına piyasalar duyarsız kalmaya devam edebilir.
ABD’li ünlü yatırım bankası JPMorgan, deprem sonrası Türkiye’ye ilişkin paylaştığı beklentilerde 100 baz puanlık faiz indirimi beklediğini açıklamıştı.
Depremin fiziki yapılara doğrudan hasar maliyetinin 25 milyar dolar olduğunu ifade eden JP Morgan, Merkez Bankası’nın bu haftaki para politikası toplantısında faizleri 100 baz puan daha düşürerek 8%’e indireceğini öngörmüştü.
JP Morgan ekonomisti Fatih Akçelik, paylaştığı notta, “Türkiye’deki deprem trajik can kaybına yol açtı ve önemli ekonomik sonuçları olacak” dedi. Akçelik, “Siyasi yönetim depremden önce bile faizlerin daha da indirileceği sinyali veriyordu. 18 Haziran’a kadar yapılması gereken seçimler öncesinde yeni faiz indirimleri yapılması olasılığını göz ardı edemiyoruz. Ancak, Türkiye’de para politikası aktarım mekanizması çalışmadığından politika faizinin artık geçmişe kıyasla daha az önem taşıdığına inanıyoruz” dedi.
AA Finans’ın yaptığı 17 ekonomistin katılımıyla gerçekleşen ankete göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK)’nun politika faizinin 8%’e indirilmesini bekleniyordu.
Ekonomistlerden 10’u 9% düzeyinde bulunan politika faizinin 100 baz puan düşürüleceği yönünde görüş bildirirken, 1’i bu indirimin 150 baz puan olacağını tahmin etmişti. Ekonomistlerden 6’sı ise politika faizinin sabit tutulmasını bekliyordu.
Enflasyon Ne Durumda? Enflasyon Beklentileri Nasıl?
TÜİK’e göre Ocak’ta tüketici fiyatları 6,65% arttı. Kuruma göre yıllık enflasyon 57,68%’e düştü.
Aylık enflasyon ise 6,65% olarak gerçekleşti. TÜİK verilerine göre Ekim 2022’de 85,51% ile zirveye ulaşan enflasyon, Aralık 2022’de 64%’e gerilemişti.
Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup -1,53% ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise 18,35% ile sağlık oldu.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yeni enflasyon beklenti anketini yayımladı. Yıl sonu enflasyon, dolar ve büyüme rakamları ortaya çıktı. Ankette enflasyon beklentisinde artış dikkat çekerken, dolar ve büyüme beklentisinde gerileme göze çarptı. Piyasa katılımcıları gelecek 12 ay için enflasyonun 30,75% olacağını öngördü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bir önceki piyasa katılımcıları anketinde bu beklenti 30,44% olarak belirlenmişti.
Yıllık TÜFE beklentilerindeki gelişmeler (%) grafikteki gibidir:
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı