📢 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın beşinci toplantısında, beklentilere paralel bir şekilde politika faizini sabit tuttu.
🇹🇷 Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 8,5%’te sabit bırakılmasına karar verdi.
🔙 TCMB Para Politikası Kurulu’nun geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında, politika faizini sabit tutmuştu.
Peki, Faiz Beklentileri Nasıldı?
AA Finans’ın Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) beklenti anketine katılan 19 ekonomistin tamamı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizleri 8,5%’te sabit tutacağını öngördü.
Reuters’ın anketinde 12 ekonomistin tamamı, Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmeyeceğini tahmin etti.
Ankette yılsonu politika faizinin seviyesi hakkındaki soruya ekonomistlerin birçoğu cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının belirsizliği sebebiyle tahmin vermemeyi tercih etti. TCMB Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan öncülüğünde yatırım, istihdam, üretim, cari fazlaya dayalı büyümeyi önceleyen ekonomi programı paralelinde enflasyonun yüksek seyrine rağmen düşük faiz politikası benimsedi. Muhalefet adayı ekonomide daha alışılmış politikaları benimserken iktidar şu anda düşük faiz ile cari açık odaklı alışılagelmedik bir politika izliyor.
Ekonomistlerin büyük bölümü politikaların iki seçim arasında netleşmemiş olması nedeniyle yılsonu tahmini vermedi. Merkez Bankası’nın (TCMB) yılda iki kez yayımladığı Finansal İstikrar Raporu’nda liralaşma stratejisi ve hedefli kredi politikaları konusunda mesajlar verdi.
Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından düzenlenen ankete katılan 15 kurumun beklentisi, 25 Mayıs’taki toplantıda politika faizinin 8,5% seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde oldu.
Bu anket döneminde 6 kurum 2023 yıl sonuna yönelik tahminlerini aktarırken; maksimum beklenti 30%, minimum beklenti ise 5% oldu.
En Düşük Memur Maaşı 22 Bin TL Olacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur maaşlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
En düşük memur maaşının 22 bin lirayı bulacağını söyleyen Erdoğan, “Önümüzde memurlarımızın maaş düzenlemesi var. Yasaya göre memurların maaş artış oranları Ocak ve Temmuz ayında belirleniyor. Biliyorsunuz memura verilen maaş zamlarında enflasyon farkına ilave olarak refah payı artışını biz getirdik. Daha önce böyle bir uygulama yoktu. Sene başında kamu görevlilerinin maaşlarına 13,5% oranında refah payı ilave ederek toplam 30% oranında zam yapmıştık. Böylece 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşını, reel olarak 136% artışla yaklaşık 12 bin liraya çıkarmıştık.
Şimdi Temmuz ayında bir adım daha atıyoruz. En düşük memur maaşını, en düşük kamu işçisi maaşından aşağı kalmayacak şekilde düzenleyeceğiz. Kamu işçilerinde olduğu gibi en düşük maaşı yine 15 bin liraya çıkararak üzerine de enflasyon ve refah payı olarak benzer bir artış yapacağız. Böylece en düşük memur maaşı da 22 bin lirayı bulacak” diye konuştu.
Asgari ücrete ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Biz göreve geldiğimizde asgari ücret 124 dolardı. Bugün 440 dolar. 2002’de benzinin litre fiyatı 1,5 liraydı. Asgari ücretle 110 litre alınıyordu. Bugün asgari ücretle 410 litre benzin alınıyor” ifadelerini kullandı.
Asgari Ücrete Temmuz’da Ara Zam Yapılacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Bakan Bilgin, asgari ücrete Temmuz ayında yapılacak zamla ilgili tarihsel bir adım attıklarını ve geliri vergi dışı bıraktıklarını dile getirerek, “Asgari ücretten 1,5 yıldır vergi alınmıyor. Temmuzda reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceğiz. Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi ocak ayında yaptık. Temmuzda da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır.” değerlendirmesinde bulundu.
Enflasyon Ne Durumda? Enflasyon Beklentileri Nasıl?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisan ayında 2,39% arttı. Yıllık TÜFE 43,68% oldu.
TÜFE’deki (2003=100) değişim 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 2,39%, bir önceki yılın Aralık ayına göre 15,21%, bir önceki yılın aynı ayına göre 43,68% ve on iki aylık ortalamalara göre 67,20% olarak gerçekleşti.
Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup -1,47% ile konut oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise 5,93% ile haberleşme oldu (Yukarıdaki Tablodadır)
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yeni enflasyon beklenti anketini yayımladı. Yıl sonu enflasyon, dolar ve büyüme rakamları belli oldu.
Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde 37,77% iken, bu anket döneminde 37,17% oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde 31,02% iken bu anket döneminde 29,84% oldu.
24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 17,54% ve 17,74% olarak gerçekleşti.
Yıllık TÜFE beklentilerindeki gelişmeler (%) grafikteki gibidir:
Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 23,15 TL iken bu anket döneminde 23,09 TL oldu.
12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 24,08 TL iken bu anket döneminde 24,61TL olarak gerçekleşti.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı