Borsa Yorumları

Şirketlerin Yapay Zekâya Yaptığı Yatırımlar Meyvesini Verecek mi?

Şirketlerin Yapay Zekâya Yaptığı Yatırımlar Meyvesini Verecek mi?
Google News Icon Takip Et

Geçtiğimiz yıl; Alphabet (GOOGL), Microsoft (MSFT), Meta (META), Amazon (AMZN) ve OpenAI gibi şirketlerin, yapay zekâ uygulamalarını geliştirmek adına gelişmiş çipler olan grafik işlem birimlerinden milyarlarca dolar satın almasıyla Nvidia (NVDA) satışları hızla arttı.

Böylelikle Nvidia, yapay zekânın bariz faydalanıcılarından biri haline geldi. Şirketlerin Nvidia çiplerini satın almasıyla yatırımcıların Nvidia’ya yönelik iştahı da arttı ve hisselerin rekor seviyesine yükselmesine sebep oldu. 

Bu yapay zekâ yarışında, Nvidia çiplerinin ötesinde, birçok şirket altyapı oluşturmak için milyonlarca ve hatta milyarlarca dolarlık yatırım yapıyor. Peki, bu yatırımlar karşılığını verecek mi? 

“Daha Gidilecek Çok Yol Var (mı?)”

Liontrust Asset Management Portföy Yöneticisi Clare Pleydell-Bouverie, verdiği bir demeçte yapay zekâ yatırımı yapan şirketlerin daha fazla altyapı inşa etmesi gerektiğini, yani daha gidilecek yolun olduğunu belirtti. 

Bunun nedeni olarak da yapay zekâ uygulamalarını etkinleştirmek için şirketlerin “genel amaçlı bilişimden hızlandırılmış bilişime” geçiş yapması gerekliliğini gösterdi.

Pleydell-Bouverie açıklamasında, “Yapay zekâyı geleneksel bilgi işlem üzerinde çalıştıramazsınız; hem aşırı pahalı hem de yoğun enerji gerekir.” ifadelerini kullandı.

Pleydell-Bouverie’in yapay zekânın geleceğine yönelik açıklamalarından önemli kesitler ise şu şekilde:

  • “Bu pahalılık ve yoğun enerji talebini karşılamak için tahminen 100.000 veri merkezinin inşa edilmesi gerekiyor.”
  • “Amazon, Google, Meta ve Apple’ın yalnızca bu yıl sermaye harcamalarına 200 milyar dolar harcayacak.” 
  • “Bu geçen yıla göre 35%’lik bir artış anlamına geliyor ve tüm bu artan yatırımlar yapay zekâ girişimlerine yönlendiriliyor. Buradaki doğal tepki şu; bu sansasyonel yatırım buna değer mi?” 
  • “Eğer bir bulut hizmeti sağlayıcısıysanız, hızlandırılmış bilişimin yatırım getirisi oldukça ilgi çekici. Eğer Nvidia’nın hızlandırılmış bilgisayar mimarisine 1 dolar harcıyorsanız, bu dört yıllık bir zaman diliminde anında 5 dolar gelir anlamına geliyor” 
  • Bu sermaye harcaması artışları, verimliliğin artmasıyla da finanse edilebilir. Meta bunun en iyi örneği. Instagram’da görülen içeriklerin 50%’si yapay zekâ tarafından oluşturuluyor. 
  • Dolayısıyla bundan oldukça iyi bir getiri elde edebileceğinizi varsayabilirsiniz. Fakat dünya şu an bu yapay zeka altyapısının oluşturulmasının yalnızca başlarında.
  • Şimdilik Meta’nın üretici yapay zekâ asistanı ve Llama yapay zekâ modelleri gibi belirli yatırımların “çok fazla yatırım” gerektirmesi nedeniyle “ortalamanın altında getirisi” var. Fakat uzun vadede bunun karşılığını da alacak.
  • “Uzun vadeli düşündüğümüzde, Meta’nın rekabet ortamındaki başka hiçbir şirketin muhtemelen bu yapay zekâ kümelerini geliştirme kabiliyeti yoktur.”
  • Meta’nın Llama 3 modelleri, Nvidia’nın 24.576 GPU’sunu kullanan bilgisayar kümeleri üzerine inşa edildi ve bu Meta’nın “olağanüstü bir atılım” yapmasına olanak sağladı.
  • “Böylece bu teknoloji devleri için ortaya çıkan emeğin meyvelerini şimdiden görmeye başlıyoruz. Ancak bu bulut hizmeti sağlayıcılarının yapay zekâya erişim sağlaması sonucunda anında üretkenlik kazanımlarından yararlanan pek çok başka şirket de var.”

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: CNBC