🚜 Şirketi Tanıyalım
TürkTraktör, 1954 yılında kurulan ve hâlâ Türk Otomotiv sektörünün en eski aktif üreticisi olan bir şirket olarak nitelendirilebilir. TürkTraktör, traktörlerden biçerdöverlere, iş makinelerinden tarım makinelerine ve aletlere kadar geniş bir yelpazede yer alan ürünlerin yanı sıra bu ürünlerin motorları ve parçalarının tasarımı, üretimi ve ticareti konularında faaliyet gösteriyor.
Şirket, TTRAK koduyla 2004 yılından beri Borsa’da işlem görürken halka açıklık payı 25%’tir. Koç Holding 37,5% ve İtalya merkezli CNH Industrial 37,5% pay ile eş-ortaklar.
New Holland, Case IH ve Steyr marka traktörleri aynı anda üretebilme özelliğine sahip bulunan TürkTraktör; 2 fabrika, 2 iş makineleri tesisi, 1 satış sonrası hizmetler merkezi ve 1 Ar-Ge merkezi olmak üzere toplam 696.800 metrekare alanda faaliyet gösteriyor. Fabrikalar iki vardiya ile yıllık 54.000 adet traktör üretme kapasitesine sahip.
🌾 Tarım ve Traktör Sektörü
Dünya Bankası verilerine göre Türkiye Tarım Ekonomisi Avrupa’da lider konumdayken dünyada ise 10. sırada yer alıyor. Tarım sektörünün Türkiye GSYİH içerisindeki oranı 5,4% iken istihdam içerisindeki oranı 14,7%’dir.
TÜİK’e göre bitkisel üretimin 2023’te 128,6 milyon tondan 132,7 milyon tona yükselmesi beklenmektedir.
Yılbaşında açıklanan 142,9 milyar TL’lik bütçenin 54 milyar TL’si tarımsal desteklere ayrılmışken temmuz ayında kabul edilen ek bütçe kanunuyla birlikte bu rakama ek olarak 52,1 milyar TL daha kaynak ayrıldı.
Türk Traktör’ün satış rakamlarında önemli etkiye sahip olan tarım kredileri ise Ziraat Bankası’nın desteği ile devam etmektedir.
🚜 Türkiye Traktör Pazarı
2022 yılı traktör satış adedi bakımından Türkiye, dünyanın en büyük 4. traktör pazarı olarak yer almaktadır.
2023 yılının ilk sekiz ayında 60.574 adet traktör üretilen Türkiye’de toplam üretimin 55%’i TürkTraktör tarafından karşılanmıştır. İlk sekiz aylık veriye göre TürkTraktör’ün pazar payı ise 42,1%’dir.
TürkTraktör 2020’de 49,4%, 2021’de 51,2% ve 2022’de 42,1% pazar payına sahip oldu.
İhracat tarafında ise 2023 yılının ilk sekiz ayında 15.153 adet ihraç edilen traktörün 83%’ü TürkTraktör tarafından karşılanmıştır.
TürkTraktör 2020’de 86%, 2021’de 79% ve 2022’de 76% ihracat payına sahip oldu.
TürkTraktör 130’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirirken ihracatın 80%’i Kuzey Amerika ve Avrupa pazarına yapılıyor. Şirket, 2023 yılındaki ihracatının 2022 yılının hafif altında olmasını öngörüyor.
📊 Satışlar
TürkTraktör’ün satışları Traktör ve Traktör Dışı Gelirler olarak iki başlıkta incelenebilir.
Yılın ilk yarısında yurt içi traktör satışları geçen yıla kıyasla 28% artışla 17.287 adete ulaşırken yurt dışı traktör satışları ise 19% artışla 9.851 adete yükseldi.
İlk dokuz ayda geçen yıla kıyasla yurt içi yerli traktör satışları 31%, yurt içi ithal traktör satışları 87% artış gösterdi.
Traktör dışı gelirler ise yılın ilk altı ayında 121% artış göstererek kârlılığı destekledi. Traktör dışı gelirlerin payı toplam gelirin içinde 20%’ye yükseldi.
Traktör dışı gelirler kapsamında bulunan iş makinesi satışları geçen yılın aynı dönemine göre adetsel bazda 26% artışla 359 adete yükselirken ciro bazında 194% artış kaydetti. Türk Traktör, iş makinesi segmentinde de pazarda önemli bir oyuncu olmaya aday.
Bir diğer traktör dışı gelire dahil edilen segment ise biçerdöver. Biçerdöver satışları da yılın ilk yarısında 65% artışla 276 adete yükseldi.
Ciro bazlı incelendiğinde yılın ilk altı ayında gerçekleşen rekor traktör satışı sayesinde ciro 129% artış ile 20,3 milyar TL’ye yükseldi. İhracat cirosu ise yeni nesil Utility modellerinden satışı ve devam eden güçlü talep ile yıldan yıla 33% artış gösterdi. İhraç cironun yükselmesi, döviz girdisi sayesinde şirket kârlılığını pozitif etkileyebilir.
📈 Kârlılık
Yüksek ciro ve sağlıklı nakit akışına ek olarak güçlü maliyet yönetimi de şirket kârlılığını destekledi. TürkTraktör yılın ilk yarısında 4,5 milyar TL FAVÖK ve 3,6 milyar TL net kâr raporladı. Geçen yılın aynı dönemine göre FAVÖK 246% ve net kâr 273% artışa işaret etti.
Bunun sonucunda FAVÖK marjı 14,7%’den 22,2%’e, net kâr marjı ise 10,8%’den 27,6%’e yükseldi.
🤝🏻 Temettü
TürkTraktör, temettü yatırımcılarının da yakından takip ettiği bir şirket olarak öne çıkıyor. Şirket, kârının yaklaşık 85%’ini yatırımcılarla paylaşıyor.
TürkTraktör, 2004 – 2023 yılları arasında toplam 6,7 milyar TL’yi hissedarlara temettü olarak dağıttı.
Riskler
- Yükselen emtia fiyatları
- Küresel Merkez Bankalarının faiz artırımı sonucunda ekonomik aktivitede yavaşlama
- İklimsel etkiler nedeniyle tarım alanlarının elverişsiz hâle gelmesi
- Tedarik zincirindeki bozulmalar
- Çip krizinin yeniden alevlenmesi
- Elektrikli araçlara geçiş sürecinde geç kalınması ve elektrikli araçların pazardan pay alması
- Dikey tarımın yaygınlaşması ve traktöre alternatif araçların pazara giriş yapması
Yabancı İlgisi Yüksek
Borsa İstanbul’da açıklanan son verilere göre yabancı takas oranı 20% seviyelerinde bulunurken TürkTraktör, yılbaşından beri yabancı yatırımcı ilgisini artırarak yaklaşık 45% yabancı yatırımcı ilgisine sahip.
🎯 Beklentiler
TürkTraktör yıl sonunda yurt içi traktör satışlarının 33.500-36.500 adet aralığında, ihraç traktör satışlarının 15.500-16.750 adet aralığında ve yatırım harcamalarının 1-1,3 milyar TL aralığında olmasını bekliyor.
Şirket, üçüncü çeyrek finansallarını 24 Ekim Salı günü paylaşacak.
📍 TürkTraktör Sorularımızı Cevapladı: “Bu sene üretim rekoru gelecek!”
- 2024 yılı için tarımdaki verimlilik öngörünüz ve traktör satış rakamı beklentiniz nedir?
Verimlilik beklentilerini TÜİK açıklamaktadır, bu konu ile ilgili bir öngörümüz bulunmuyor. 2024 yılı için traktör satış beklentimiz de bulunmuyor.
- TCMB’nin faiz artırımları tarım kredilerini ve TürkTraktör’ü nasıl etkileyebilir?
TCMB’nin faiz artırımları bir süredir devam etmektedir ancak şimdilik iç piyasada bir yavaşlama görülmemiştir. Burada kredinin faizlerinden öte kredinin bulunabilirliği daha önem arz etmektedir. Şimdilik TürkTraktör özelinde bu konuda bir sıkıntı bulunmamaktadır.
- Emisyon Faz-5 geçişi tamamlandı mı?
İhracat ürünlerimizde faz-5 geçişimiz uzun zaman önce tamamlanmıştı. Bütün yerli traktörlerimizin de Faz-5 uygunluğu bu sene içerisinde tamamlanacaktır. Türkiye’de hâlâ sene sonuna kadar faz-3 traktörlerin satışına izin verilmektedir. 2024 yılı itibarıyla ise faz-5’e geçiş planlanmaktadır. Bu süreç ilgili bakanlık tarafından yönetilmektedir.
- Savaş nedeniyle yükselen emtia maliyetleri, girdi maliyetlerini nasıl etkiledi?
Ukrayna-Rusya savaşından sonra yükselen emtia fiyatları tekrar sakinlemiştir. Girdi maliyetlerimizdeki değişimler traktörlerimizin satış fiyatlarına yansıtılmaktadır.
- Geçtiğimiz dönemlerde üretimi olumsuz etkileyen çip krizi tamamen aşıldı mı?
Çip konusunda bir sıkıntımız bulunmamaktadır.
- Üç shift üretim planı gündemde mi?
Gerektiği zaman bazı hatlarda ekstra shiftler açılmaktadır. Beklentilerimiz dahilinde bu sene üretim rekoru kırılacaktır.
- Otomotiv sektöründe elektrikli araca dönüşüm başladı. Traktör tarafında böyle bir hazırlık var mı? Elektrikli traktör projesi çalışması yapıyor musunuz?
Traktör sektöründe seri üretilen bir elektrikli bir traktör bulunmamaktadır. Kısaca sektörde bir elektrifikasyon bulunmamaktadır.
- Son 10 yılda kârınızın yaklaşık 85%’ini yatırımcılarla paylaştınız. Bu geleneği sürdürecek misiniz? Temettüye bakış açınız nedir?
Yönetim kurulumuzun kararına tabi bir durumdur.
- Temettü dağıtımının yanında önümüzdeki dönemde hisse geri alım programı açıklamayı düşünüyor musunuz?
Hisse geri alım programı planlanmamaktadır.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: TürkTraktör Yatırımcı Sunumu, TürkTraktör Faaliyet Raporu