Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda en zorun geride kaldığını ve para politikasının gecikmeli şekilde enflasyona yansıdığını belirtti. Şimşek “Dezenflasyon döneminin başındayız” diye konuştu.
Tutarlılığı güçlü bir dezenflasyon programı uyguladıklarının altını çizen Şimşek “Gelecek ay enflasyon yüksek ihtimalle 60% civarına inebilir. Sonraki ay 50% civarına inebilir. Bir sonraki ay o seviyenin de altını görebilir. Yılı 38 civarında kapatmayı hedefliyoruz ama 42%’ye kadar bir tolerans bandımız var. Dezenflasyon döneminin başındayız. Dezenflasyon programı 3 yıllık bir program” ifadelerini kullandı.
“Türkiye Yüksek Gelirli Ülkeler Grubuna Girecek”
Şimşek, ekonomi programının çalıştığını ifade ederken, enflasyonda düşüş sonrası beklentilerle hedeflerin birbirine yakınsayacağını söyledi. Türkiye’nin bu yıl ilk kez yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceğini belirten Şimşek “Fiyat istikrarı sağlandığında finansmana erişim sorun olmaktan çıktı. Bu programın yükünü dar gelirli kesime asla yüklemeyeceğiz” dedi.
Büyümeye ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede ise Şimşek, verimliliğe ve ihracata dayalı bir büyümenin peşinde olduklarını vurguladı. Büyüme öngörülerinin bu yıl için 4% civarında olduğunu söyleyen Şimşek, büyümenin kalitesinin “zayıf” olmadığını dile getirdi.
“Kapsayıcı Bir Büyüme Modelinin Arefesindeyiz”
Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir bir büyüme patikasına doğru yol aldığını açıklayan Şimşek, “Dengesizliklerin giderildiği kapsayıcı bir büyüme modelinin arefesindeyiz” dedi.
Şimşek ” Son yıldaki ortalama cari açığımız 3,8% seviyesinde. Son 20 yılın bütçe açığının milli gelire oranı 2,4% seviyesinde. Geçen sene güçlü tedbirler aldık ve bütçe açığını 2,5% düzeyine çektik. Yarın büyük ihtimalle cari açığın milli gelire oranı 2,5%’in altına düşecek. Cari açığı bir endişe kaynağı olmaktan çıkartacağız. Depremin yarattığı harcamaları kenara bırakırsanız mali disiplinde sorun yok.” dedi.
“Net Rezervlerde Düzelme 80 Milyar Doları Aştı”
Kur riskini azalttıklarını ve borçlanma vadesini artırdıklarını belirten Şimşek, “Bankalarla swapı neredeyse kapattık. Uluslararası rezervlerde benzeri görülmemiş bir düzeltmeyle karşı karşıyayız. Swap hariç net rezerv 18 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Net rezervlerde düzelme 80 milyar dolar civarına ulaştı” dedi.
IMF’nin tanımladığı “rezerv yeterliliği” konusunda arzuladıkları seviyede olduklarını bildiren Şimşek, Türkiye’nin dış kaynağa erişimde sorunun önemli ölçüde ortadan kalktığına işaret etti. Şimşek şöyle devam etti:
“Rezervlerdeki artış sıcak para değil, vatandaşların ve şirketlerin dövizden TL’ye geçmesi. 2017 sonrasında bankalarımızın uzun vadeli kaynağa erişimi dramatik şekilde arttı. Bankalarımız 5 milyar dolar civarında uzun vadeli sermaye benzeri kaynak devşirdi. Türkiye tüm devletlerin desteği ve takdiriyle gri listeden çıkmıştır.”
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Cnbc-e