Borsa Haberleri

Şimşek Açıkladı: Asgari Ücrete Zam Gelecek mi? Borsa’ya Vergi Gündemde mi?

Şimşek Açıkladı: Asgari Ücrete Zam Gelecek mi? Borsa’ya Vergi Gündemde mi?
Google News Icon Takip Et

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir TV programında ekonomide yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Türkiye’yi gri listeden çıkarmasından, enflasyondaki gelişmelere, asgari ücrete beklenen zamdan, vergi konularına dek bir dizi başlık için açıklamalarda bulundu.

Şimşek, Türkiye’nin gri listeden çıkarılması sürecine ilişkin olarak, bunun bir ekip çalışması olduğuna dikkat çekti. Şimşek, konuya ilişkin olarak daha önce mevzuat çalışması yapıldığını ancak önemli olan faktörün uygulamadaki etkinlik olduğunu belirtti.

Diğer yandan Şimşek konuya ilişkin olarak “Bizim finansal sistemimizin sağlıklı işlemesi ve itibarlı olması lazım. Listeden çıkmak büyük kazanım ama burada esas amaç Türkiye’nin güvenilebilir olduğunu ortaya koymaktı” dedi.

Türkiye’nin gri listeden oybirliği ile çıkarıldığını ve hiçbir ülkenin buna itiraz etmediğine vurgu yapan Şimşek “Listeden çıktık ama terörizmin finansmanıyla ilgili güçlü bir şekilde mücadele edeceğiz. MASAK’ın idari kapasitesi geliştirilecek. Yapay zekayı bu noktada devreye alacağız” ifadelerini kullandı.

Şimşek, Moody’s’in Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasının ardından yayımladığı değerlendirmeye işaret ederek “Gri liste kararından sonra Moody’s’in bunun olumlu yönde yansıyacağı yönünde değerlendirmesi var. Fon akışı son derece güçlü.” dedi.

“Rezerv Yeterliliği Bakımından Neredeyse IMF Kriterini Yakaladık”

Son aylarda kaynak girişinin güçlü bir oranda arttığını ifade eden Şimşek, kaynak girişinin yönetimi üzerine çalıştıklarını kaydetti.

Rezerv yeterliliği konusunda “neredeyse” IMF kriterini yakaladıklarını belirten Şimşek şöyle devam etti:

“Yurt içi bankalarla olan swapları neredeyse 5 milyar dolara indirdik. Vadesi gelmişken kapatıyoruz. Swap hariç net rezerv artı 12 milyar dolara yükseldi. Döviz rezervlerini endişe kaynağı olmaktan çıkardık. Reel bazda lirada bir miktar değerleme oldu. Esas hedefimiz enflasyonu kalıcı şekilde düşürerek nominal kurlarda istikrar sağlamak.”

“Cari Açık Mayıs Ayında 26 Milyar Dolara Gerileyecek”

Ekonomi programının temelinde rasyonel politikalar ve yapısal reformlar olduğunu belirten Şimşek, bu durumun yatırımcı güvenini artırdığını ifade etti.

Bu durumun reel kurda da istikrar getirdiğini dile getiren Şimşek şöyle konuştu:

“O da beraberinde dezenflasyonu getiriyor. Programın özünde dengesizliklerin giderilmesi var. Türkiye’nin biriktirdiği dengesizliklerden bir tanesi dış açıktı. Geçen Mayıs ayında yıllık cari açık 57 milyar dolardı. Bu Mayıs ayında 26 milyar dolara muhtemelen inecek. Cari açık konusunda başarı sağlandı, bu başarıyı kalıcı hale getirmek lazım. “

“Enflasyonun Ana kaynağı İç Talep Kaynaklı Büyüme”

Şimşek, dengesizliklerden birinin ise bütçe açığı olduğunu ifade ederek, dengenin iyileşmesinde oldukça mesafe kat ettiklerini dile getirdi. Ancak Şimşek’e göre bu konuda kat edilecek hala çok yol var.

Şimşek, gelecek yıl bütçe açığının milli gelire oranının 3%’ün altına çekeceklerini söyledi.

Ekonomideki bir diğer dengesizliğin ise büyümede olduğunu ifade eden Şimşek, enflasyonun ana kaynağının iç talep kaynaklı büyüme olduğunu söyledi.

“KKM’den Çıkış Hızlanacak”

Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

“KKM’de 44 haftadır kesintisiz olarak düşüş var. Bu durum para politikasının çalışmasını engelleyen bir faktör. KKM’yi giderek bir sorun olmaktan çıkarıyoruz. Bugün itibariyle şirketlerin KKM’deki vergi avantajı son buldu. Artık şirketler için bir istisna yok. Bireylerin KKM’den kazandıkları da vergiye tabi olacak. KKM’den çıkış hızlanacak”

“Enflasyondaki Düşüşle Birlikte Reel Ücret Artışları Yaşanacak”

Şimşek, kalıcı refah artışı için en önemli konunun istihdam olduğunu vurguladı. Ekonominin geçici süre yavaşlayacağına dikkat çeken Şimşek “Enflasyondaki düşüşle birlikte reel ücret artışları yaşanacak. Mayıs ayında enflasyon yükseldi diyebilirsiniz ama son 12 ayın enflasyonu o. Piyasalar temkinli, henüz programı tam satın aldılar diyemeyiz. Önümüzdeki 12 ay için 31% enflasyon bekliyorlar.” dedi.

Şimşek ayrıca sözlerine “Bizim için önemli olan yıl sonunda enflasyonun 42%’nin altına düşmesi, o zaman alım gücünün hissedileceği bir döneme gireceğiz” ifadelerini ekledi.

“Bu Sene KDV Artışı Gündemde Değil”

Dolar/TL’deki dalgalanmanın vatandaşları ve şirketleri tedirgin ettiğini ifade eden Şimşek şöyle devam etti:

“Geçen sene mali itki vardı. Yüksek bütçe açığı yüksek enflasyon demek. Biz mali itkiyi geriye çekeceğiz. İnşaat maliyetlerinde artışın bu sene devamı için bir sebep yok. Geçen sene KDV’yi artırmıştık ama bu sene bir KDV artışı gündemde değil.”

Şimşek, bütçe açısında gelecek sene daha farklı bir noktada olacaklarını belirterek “Kazandığı halde vergi vermekten imtina eden kesimlerle mücadele edeceğiz.” dedi.

Asgari Ücrete Zam Olacak Mı?

Şimşek, haziran itibarıyla asgari ücretin 524 dolar seviyesinde olduğunu ifade edereki asgari ücretin bu yıl reel olarak artacağını dile getirdi.

Şimşek “Asgari ücret yılbaşında 49% arttı. İlk 6 ayda enflasyon 20%’lerde olacak. Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile 42-43%’lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye’de asgari ücret düşük değildir. Asgari ücreti vergi dışında bıraktık. Bu sene bunun bütçeye maliyeti 670 milyar TL” diye konuştu.

“Vergilerde Ciddi Bir Kayıtdışılık Var”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de birçok kesimin vergiden imtina ettiğini ve ciddi bir kayıtdışılık olduğunun altını çizdi.

Verginin tabanının büyüterek sonuç alacaklarını dile getiren Şimşek şöyle dedi:

“Bu vergi paketinde ne yapıyoruz. Çokuluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getiriyoruz. Yurt içinde asgari kurumlar vergisi çalışıyoruz. Kuyumcunun beyan ettiği aylık matrah geçen sene 16 bin TL seviyesinde. Bütün bu alanlarda yetki alıp, hasılat tespiti yapacağız, hasılata aykırı beyanlardan izahat isteyeceğiz, sonrasında harekete geçeceğiz. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz”

Borsaya Vergi mi Geliyor?

GYO’ların vergi istisnasını kaldırmayı ve yap-işlet-devret şirketlerine 30% vergi getirmeyi düşündüklerini belirten Şimşek, kripto varlıkları da vergi kapsamına alacaklarını belirtti.

Şimşek “Bu pakette değil ama belki bir sonraki pakette borsa kazançlarının vergilendirilmesini çalışıyoruz” dedi.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Bloomberg HT