Petrol devi Shell (SHEL), perşembe günü yaptığı açıklamada yükselen emtia fiyatlarıyla birlikte 2008’den bu yana en yüksek üç aylık kâra ulaştığını belirtti.
Shell bu kâr rekorundan dolayı Birleşik Krallık hükümetini sadece bir defalığına mahsus olmak üzere, halkın enerji faturalarındaki yükünü hafifletmek adına, petrol ve enerji şirketlerinden vergi toplamaya da davet etti.
Shell ilk çeyreği yaklaşık olarak 9,1 milyar dolarlık gelir ile kapattı. Bu rakam geçtiğimiz yılın ilk çeyreğindeki 3,2 milyar dolar ve son çeyreğindeki 6,4 milyar dolar olan şirket geliri ile karşılaştırıldığı zaman petrol devinin daha bu yılın ilk çeyreğinde rekor kırmayı başardığı gözlemleniyor.
Shell’in ilk çeyrekteki kâr rekoru diğer petrol şirketlerinin de deneyimlediği bir durum oldu. Örneğin, şirketin İngiltere’deki rakibi BP salı günü, ilk çeyrek net kârının on yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine yükselmesinin ardından hisse geri alımlarını artırma planlarını açıkladı.
Fransa’dan TotalEnergies, Norveç’ten Equinor (EQNR) ve ABD’li petrol devleri Chevron (CVX) ve Exxon Mobil (XOM) de ilk çeyrekteki güçlü kâr oranlarını bildirdi.
Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların artırdığı maliyete rağmen petrol ve enerji şirketlerinin bu çeyreği zirvede kapatmasının en önemli sebebi artan emtia fiyatları oldu.
Sendika grupları ve çevre aktivistleri, birçok tüketicinin artan enerji maliyetleriyle boğuştuğu bu zamanda, Birleşik Krallık fosil yakıt şirketlerinin rekor kârlarını “aşırı miktarda” olarak nitelendirdi.
Ayrıca muhalefet milletvekilleri, Boris Johnson hükümetini, zor durumdaki ailelere yardım etmek için petrol ve gaz şirketlerine daha yüksek vergiler koymaya çağırdı.
Maliye Bakanı Rishi Sunak, muhalefet milletvekillerinin ve aktivistlerin talebine cevap olarak petrol ve gaz şirketlerinin kârlarına uygun şekilde yeniden yatırım yapmazlarsa böyle bir politikanın mümkün olabileceğini öne sürdü.
Ancak Johnson, yatırımları caydıracağını ve petrol fiyatlarını uzun vadede yüksek tutacağını vurgulayarak beklenmedik bir vergi için yeni çağrıları da reddetti.
Öte yandan Boris Johnson’ın bu endişesi vergi nedeniyle olmasa bile gerçeğe dönüştü. Avrupa Birliği çarşamba günü yaptığı açıklamada, son ekonomik yaptırımlarında altı ay içinde Rus petrol ithalatını ve yıl sonuna kadar rafine ürünleri yasaklamayı planladığını söyledi. Bu yeni ekonomik yaptırımların açıklanmasından sonra petrol fiyatları yükselişe geçti.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı