Selamlar Midaslı! Bugün yılbaşından beri BIST 100 Endeksi’nden fazla kazandıran ilk 3 hisse senedi yatırım fonunu ve fon portföyünde ağırlıklı olarak yer alan hisse senetlerini inceleyeceğiz.
Eğer yatırım fonları hakkında çok fazla bir bilgiye sahip değilsen yazının sonunda senin için hazırladığımız “Yatırım Fonu Nedir?” başlığına göz atabilirsin.
Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana yatırımcısına 26,1%’lik bir getiri sunarken, hisse senedi yoğun yatırım fonlarına bakıldığında 29,2%’lik bir getiri sunduğu görülüyor. Diğer yandan Borsa İstanbul yılbaşından bu yana sağladığı getiride teknoloji, banka, holding endeksileri öne çıktı.
Yılbaşından bu yana Borsa İstanbul’a göre kazandıran ilk 3 fona baktığımızda, A1 Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu’nun (BIH) 74% ile ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Ak Portföy Teknoloji Şirketleri Hisse Senedi Fonu (ICZ) ise 51,41% ile 2. Sırada yer alırken, onu 47,46%’lik getiri ile İş Portföy BIST Banka Endeksi Hisse Senedi Fonu (TAU) takip ediyor.
Şampiyon Fonlar Hangi Hisselere Yatırım Yapıyor
Getiri olarak ilk sırada yer alan BIH Fonuna baktığımızda, fonun 189,6 milyon TL’lik bir fon toplam değeri ve 282 yatırımcısı olduğu görülüyor. Fonun en büyük pozisyonları ise şu hisselerde bulunuyor 👇
- Limak Doğu Anadolu Çimento (LMKDC)
- Derluks Yatırım Holding (DERHL)
- Loras Holding (LRSHO)
- Alves Kablo (ALVES)
- Bay Döner (BYDNR)
ICZ Fonuna bakıldığında ise fonun 2,05 milyar TL toplam değeri varken, yatırımcısı sayısı ise 62 bin 112. Fonun içerisindeki ağırlıklı hisseler ise şöyle 👇
- ASELSAN (ASELS)
- Mia Teknoloji (MIATK)
- Karel Elektronik (KAREL)
- Turkcell (TCELL)
- Mobitel İletişim (MOBTL)
Üçüncü sıradaki TAU Fonunun ise 1,7 milyar TL’lik toplam değeri varken, yatırımcı sayısı 20 bin 419. Fonun içerisindeki ağırlıklı hisseler şöyle 👇
- Akbank (AKBNK)
- İş Bankası C (ISCTR)
- Yapı Kredi (YKBNK)
- Garanti BBVA (GARAN)
- Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası (TSKB)
Yatırım Fonları Nedir? Yatırım Fonunun Avantajları/Dezavantajları Nelerdir?
Yatırım Fonu, birikimlerin çeşitli para ve sermaye piyasası araçlarında profesyonel uzmanlar tarafından değerlendirilmesi esasına dayalı bir yatırım aracı türüdür. Fonlar, yatırım yaptıkları araçların türlerine göre isimlendirilirler. Örneğin, hisse senedine ağırlık olarak yatırım yapan bir fon “Hisse Senedi Şemsiye Fon” olarak isimlendirilirken, para piyasası araçlarına yatırım yapan fonlar “Para Piyasası Şemsiye Fon” olarak adlandırılır.
Her fonun belli bir stratejisi olmakla birlikte, söz konusu bu stratejiler fon izahnamesinde yer alır. Yatırım fonunun hisse senedi yahut diğer yatırım araçlarına göre bir kaç avantajı vardır.
Bunlardan biri fonun profesyoneller tarafından yönetilmesidir. Bu sayede yatırımcı zamandan tasarruf eder ve yatırımlarının güvenilir ellerde değerlendirildiğini bilir. Diğer bir avantaj olarak ise birçok farklı araca, ufak paralarla aynanda yatırım yapılabilmesi sayılabilir. Örneğin, bir yatırımcı borsada 10 hisselik bir portföy yapmak istediğinde, bu hisse seçimi konusunda yatırımcıya vakit kaybettiriken, diğer yandan da ekstra bir maliyet doğuracaktır. Çünkü her bir hisseden belli miktarlarda almak isteyen yatırımcı, ilgili hisselerin her bir adet payı için, hisse başı fiyatını ödeyecektir. Bu durumda totalde yatıracağı para miktarı daha yüksek olacaktır.
Bunun yerine hisse senedi fonu almayı tercih eden yatırımcı, fonun içerisindeki tüm hisselere, tek bir fiyat üzerinden dolaylı şekilde ortak olmuş olacak.
Diğer yandan her fon yatırımcılardan, fon yönetimi için ücret talep eder. Bu ücretler yıllık olarak belirlenir ve yine her fonun izahnamesinde yer alır. Yatırımcılar, fon almadan önce mutlaka fon yönetim ücretlerine dikkat etmelidir.
Fon alınmadan önce dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta fonların risk oranlarıdır. Fonlar, risk oranlarına göre 1-7 arasında derecelendirilir. 1 en düşük risk durumunu ifade ederken, 7’ye kadar ki her artış fonun riskinin yüksek olduğuna işaret eder. Ancak tabii ki riskine göre fonların da getiri oranları değişiklik gösterir. “1” risk oranına sahip bir fonu seçen yatırımcının, yüksek ihtimalle “7” risk değerinde olan bir fonu seçen yatırımcıya göre daha az kazanç elde etmesi beklenir. Ancak fonun eksi getiri sağlaması durumunda da yine senaryo tersine dönecektir.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Fintables, TEFAS