Sektör İncelemeleri

Sağlığa Yatırım: Biyoteknoloji Şirketleri

Sağlığa Yatırım: Biyoteknoloji Şirketleri
Google News Icon Takip Et

İnternetin icadından bu yana neredeyse her sektörde teknolojinin etkilerini görmeye başladık. Çoğu şirket artık teknolojinin gücünü görmezden gelmek yerine belirli alanlarda operasyonlarına dahil ederek verimlilik ve tasarruf sağlıyor.

Özellikle pandemi döneminde gördüğümüz üzere teknolojinin belki de en büyük nimetlerinden biri biyoteknoloji çalışmaları!

  • Biyoteknoloji en basit haliyle; moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik ve biyokimya gibi doğa bilimlerinin mühendislik ile birleşmesinden oluşuyor. Bu birleşmeyle yeni DNA yapılarının tasarlanması ve dünyada mevcut fakat yetersiz maddelerin üretilmesi gibi konularda katkı sağlanıyor.

Yapay organ ve dokudan proteine, sebze ve meyvelerden aşı üretimine çeşitli alanlarda yeni çözümler sunan biyoteknolojinin önemini aslında pandemi sırasında daha da iyi anlamaya başladık.

Sağlığa Yatırım: Biyoteknoloji Şirketleri

☣️ Sektördeki Oyuncular ve Son Gelişmeler

Almanya merkezli bir biyoteknoloji şirketi olan BioNTech (NASDAQ: BNTX) tarafından mRNA teknolojisiyle geliştirilen Covid-19 aşısı pandeminin seyri kapsamında önemli bir rol aldı.

  • 2008 yılında kurulan BionTech, pandemi öncesinde 15-20 dolar aralığında işlem görürken mRNA aşısıyla birlikte yükselişe geçerek tam 22 katına çıktı! En düşük noktasından en yüksek noktasına baktığımızda, arada tam 36 katlık bir fark olduğunu görüyoruz.
  • Şirket hisselerinin ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi ise 464 dolar.
  • Şirket hisseleri 14 Ocak 2022 itibarıyla 196 dolardan işlem görüyor.

📈 Aşının geliştirilmesi, şirket için adeta bir dönüm noktası oldu. 2020’de üretimine ve satışına başlanan Covid-19 aşısıyla şirket, 2021’in üçüncü çeyreğinde 3.7 milyar dolar net kâr açıkladı. Bu rakam, BioNTech’in 2020’nin aynı döneminde açıkladığı 243 milyon dolarlık zararının ardından muazzam bir yükseliş olarak değerlendiriliyor.

  • Şirketin mRNA teknolojisinin kullanım alanı sadece Covid aşısı ile sınırlı değil. Kanser tedavisi geliştirilirken keşfedilen bir teknoloji olan mRNA’nın ileride kanser tedavisi olarak kullanılması ise şirketin resmi web sayfasının “mRNA Tedavileri” bölümünde bahsedilen konular arasında. Kaynak

BioNTech’in bu başarısından yola çıkarak, biyoteknoloji şirket ve hisselerine yönelik ilginin arttığını söylemek yanlış olmaz. Businesswire’a göre 2020’de 627 milyar dolarlık bir pazar payına sahip olan küresel biyoteknoloji sektörünün, 2026’ya kadar %8,57’lik yıllık bileşik büyüme oranıyla (CAGR) genişlemeye devam etmesi öngörülüyor.

📊 Sektördeki en popüler şirketlerden biri olan BionTech Avrupa merkezli olsa da biyoteknoloji sektöründe ABD başı çekiyor. Statista’nın 2021 verileri, ABD’nin %58 ile biyoteknoloji sektörünün hisse değerinde lider olduğunu gösteriyor. ABD’yi %11,3 ile Çin ve %6,9 ile Danimarka izliyor.

Sağlığa Yatırım: Biyoteknoloji Şirketleri

🧑‍🔬 ABD’de Biyoteknoloji 

ABD’nin biyoteknoloji pazarındaki bu başarısı Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) ve Moderna (NASDAQ:MRNA) şirketlerine atfedilebilir.

👉 Johnson & Johnson (JNJ)

  • Ocak 2022 itibarıyla 441,8 milyar dolarlık bir piyasa hacmine sahip olan Johnson & Johnson, dünyanın en büyük biyoteknoloji şirketi. Toplam geliri 2020’de 82,5 milyar dolara ulaşan şirket de BioNTech gibi Covid-19 aşı geliştirme çabalarında ön saflarda yer aldı.

👉 Moderna (MRNA)

  • Pandemi döneminde yine aşı çalışmalarıyla adını duyuran Moderna da ABD’nin önde gelen biyoteknoloji şirketleri arasında yer alıyor. Toplam 83 milyar dolarlık piyasa hacmine sahip olan şirketin satışları, 2020’de %1.234 fırlayarak 803,4 milyon dolara ulaştı.

Sektörde Güncel Durum Nasıl?

Pandemi döneminde “therapeutics” uzantılı adlara sahip birçok şirket hissesinin muazzam yükselişler yaptıklarına hepimiz şahit olduk. Ancak biyoteknolojinin pandeminin ilk yılındaki bu başarısına rağmen 2021 genelinde tablo pek iç açıcı değil. Brad Loncar, Nasdaq için kaleme aldığı bir makalede, 2021’in aslında biyoteknoloji yatırımcıları için bu zamana kadarki en kötü yıllardan biri olduğunu söylüyor.

👉 Loncar’a göre S&P 500 Endeksinin toplam getirisi yılbaşından 27 Aralık’a kadar %29,4 artarken S&P Biotechnology Select Industry Endeksi ise aynı dönemde %18,2 değer kaybetti. Loncar, bunun sebebinin biyoteknoloji hisselerinin 2021’e bir balon değerleme bölgesinde başlamasından kaynaklandığını belirtiyor:

  • “Geçen yıla tarafsız bir şekilde bakarsanız, 8 Şubat’ta zirveye ulaşan biyoteknoloji hisselerinin büyük bir bölümünün yıla balon değerleme bölgesinde girdiği gerçeğini kabul etmelisiniz. Pandemi ve diğer faktörler biyoteknolojiyi ön plana çıkardığı ve bunun bir sonucu olarak sektöre çok fazla para aktığı için 2022’de de bundan endişeliydim.
  • Örneğin, Kasım 2020’nin ortasından Şubat 2021’e kadar süren biyoteknoloji zirvesine kadar üç aylık bir süre içinde varlıkları 2,5 milyar dolardan 12,5 milyar dolara yükselen bir genomik ETF var. Bunun yaklaşık 7 milyar doları fona akıtılan saf nakitten kaynaklandı.
  • Bir fon için yönetim altındaki varlıklarda bu tür bir patlamanın benzeri sektörde daha önce görülmedi. Yöneticiler için bu iyi bir iltifat olurken hisse senetleri için büyük sıkıntılar yarattı.”

🔹 Buna rağmen Loncar, 2022 için oldukça iyimser. Pandeminin ilk iki yılında biyoteknoloji sektöründe büyük bir halka arz (IPO) patlaması olduğunu anlatan Loncar, 2020’de 75’in üzerinde biyoteknoloji halka arzı olduğunu ve 2021’de bu sayının 100’ü aştığını belirtiyor.

  • Biyoteknoloji sektöründe faaliyet gösteren erken aşama şirketlerin ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) gibi otoritelerden onay almaları ve şirketlerin kasalarındaki nakit para miktarının daha zayıf olmasının halka arz sayısındaki bu artışın yanında dikkate alınması gereken gelişmelerden.

Ama Loncar, 2022’de halka arz pazarında toparlanma olacağını ve halka arz olan erken aşama biyoteknoloji şirketlerinin başarısızlıklarının bu tür eylemleri önleyeceğini öngörüyor.

  • 18 Ocak 2022 itibarıyla Midas’ta tam 313 adet bioteknoloji şirketi bulunuyor. Bunlar arasında en yüksek piyasa değerine sahip ilk üç isim: Novo Nordisk (NVO), Amgen (AMGN) ve Gilead Sciences (GILD).

Biyoteknoloji sektörünü biraz tanıdık. İstersen şimdi de Midas’ta bulunan biyoteknoloji şirketlerine bi’ göz atalım.

📈 Biyoteknoloji Hisseleri

Sağlığa Yatırım: Biyoteknoloji Şirketleri

💉 Novavax (NASDAQ: NVAX)

  • Piyasa Değeri: 9,88 milyar dolar
  • F/K Değeri: -9,19
  • Konsensüs Analist Notu: 4 analist (AL), 2 analist (TUT)
  • Konsensüs Hedef Fiyat: $260,6
  • 2021 EPS (Hisse Başına Kâr): $-12,31
  • İleriye Dönük 2022 ve 2023 EPS: $26,58 / $19,44

Bulaşıcı hastalıklar konusunda çözümler üreten ABD merkezli şirket Novavax, ek olarak Covid-19 aşısı geliştirme çalışmaları da yürütüyor.

ABD Hükümeti, şirketin Covid-19 aşısı için 1,6 milyar dolarlık son aşama geliştirme ve üretim maliyetlerini finanse etmek için anlaşma imzaladı.

  • Şirket, geçtiğimiz günlerde Covid-19 aşısının kullanımı için Güney Kore’den onay aldı.

Bunun karşılığında Novavax’ın klinik testlerden geçmesi ve FDA onayı alması durumunda aşının 100 milyon dozunu tedarik etme taahhüdü de verdi. Novavax ayrıca Avustralya, Kanada, İngiltere ve Hindistan ile tedarik anlaşmaları imzaladı.

 🗓 Şirketin gelecek planları ise şöyle:

  • MHRA, Dünya Sağlık Örgütü, EMA, FDA, Yeni Zelanda Medsafe, Health Canada ve Avustralya Terapötik Ürünler İdaresi ile aşılarının acil durum kullanım iznini almak üzere düzenleyici başvuruların tamamlanması
  • Aylık 150 milyon doz aşı üretimi kapasitesine ulaşılması
  • Covid aşısı NVX-CoV2373’ün kapsamlı dağıtımına başlanması
Sağlığa Yatırım: Biyoteknoloji Şirketleri

🧪 Regeneron Pharmaceuticals (NASDAQ: REGN)

  • Piyasa Değeri: 66,19 milyar dolar
  • F/K Değeri: 9,46
  • Konsensüs Analist Notu: 14 analist (AL), 10 analist (TUT)
  • Konsensüs Hedef Fiyat: $710,39
  • 2021 EPS (Hisse Başına Kâr): $70,38
  • İleriye Dönük 2022 ve 2023 EPS: $49,17 / $47,65

Ağırlıklı olarak kanser, otoimmün hastalıkları, göz hastalıkları ve bulaşıcı hastalıklar üzerine faaliyet gösteren Regeneron Pharmaceuticals, 66 milyar dolar piyasa hacmiyle biyoteknoloji sektörünün dikkat çekmeye başlayan şirketlerinden.

  • Şirket son yatırımcı sunumlarında duyurduğu 1,8 milyar dolarlık AR-GE bütçesine ve toplamda 7 milyar dolar olmak üzere ek 3 milyar dolarlık hisse geri alım programı bütçesine sahip.

Geçtiğimiz yılın ağustos ayında Covid-19 antikor tedavisi için ABD’de acil kullanım izni alan şirket, aynı zamanda Roche işbirliği ile REGEN-COV isimli bu tedavisini diğer ülkelere de sunuyor.

Fakat şirketin en büyük gelir kaynağı, biyofarma şirketi Bayer işbirliği ile ürettiği bir göz hastalığı ilacı olan Eylea. Eylea’nın ABD’deki net satışlarındaki tüm gelirleri Regeneron tek başına alırken, ABD dışındaki pazarlardan elde edilen gelirleri Bayer ile paylaşıyor.

  • Eylea’nın satışları 2021 yılında bir önceki yıla oranla %17 artarak 5,8 milyar dolara ulaştı.

Şirket ayrıca Fransa’nın en büyük yaşam bilimleri ve ilaç şirketi olan Sanofi ile kazançlı bir ortaklığa da sahip. İki şirket birlikte otoimmün hastalık ilaçları Dupixent ve Kevzara’yı, kanser ilaçları Libtayo ve Zaltrap’ı ve kolesterol ilacı Praluent’i pazarlayıp satıyor.

Sağlığa Yatırım: Biyoteknoloji Şirketleri

🔬 Vertex Pharmaceuticals (NASDAQ: VRTX)

  • Piyasa Değeri: 57,49 milyar dolar
  • F/K Değeri: 26,42
  • Konsensüs Analist Notu: 16 analist (AL), 7 analist (TUT), 1 analist (SAT)
  • Konsensüs Hedef Fiyat: $263,18
  • 2021 EPS (Hisse Başına Kâr): $12,95
  • İleriye Dönük 2022 ve 2023 EPS: $13,61 / $14,51

Çoklu kistik fibrozis (CF) ilaçları üreten Vertex, bu hastalığın altında yatan nedene yönelik tedavilerin satışları üzerinde neredeyse tam tekele sahiptir. Toplam 57 milyar dolar piyasa hacmine sahip şirket ağırlıklı olarak nadir görülen hastalıklar üzerine çalışıyor.

Bu kapsamda şirket, spesifik gen mutasyonlarının neden olduğu ağrı ve böbrek hastalıklarını hedef alan faz 2 programıyla CF tedavilerinin ötesine geçmeyi hedefliyor.

  • Şirket gelirlerinin 2017-2021 arası yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) %36’ya ulaştı. 2021 mali yılı için öngördüğü toplam gelir ise 7,5 milyar dolar.

Vertex ayrıca CRISPR Therapeutics (CRSP) ile ortaklaşa, nadir görülen kan hastalıkları beta-talasemi ve orak hücre hastalığını hedef alan gen düzenleme tedavilerini test etmek için bir erken aşama geliştirme programı yürütüyor.

Halihazırda kâr eden şirket, böylece daha fazla ilacın geliştirilmesini desteklemek için büyük bir nakit stoğuna sahip.

Sağlığa Yatırım: Biyoteknoloji Şirketleri

📖 Sözlük

Konsensüs Analist Notu: Farklı yatırım bankaları ve kurumlardan analistlerin ilgili hisse senedine dair yatırım görüşlerini ifade eder. Analistlerin ilgili hisse senedine dair verdikleri AL – TUT – SAT notları dışında, Yüksek Ağırlıklı – Düşük Ağırlıklı – Nötr gibi notları da bulunmaktadır.

Konsensüs Hedef Fiyat: Farklı yatırım bankaları ve kurumlardan analistlerin ilgili hisse senedinin fiyatına dair belirledikleri hedef fiyat seviyesini gösterir. Bu seviyelerin ortalama değerleri “Konsensüs Hedef Fiyat” seviyesini oluşturur. Her analistin, kurumun veya yatırım bankasının ilgili hisse senedine dair hedef fiyatları birbirlerinden çok farklı değerlerde olabilir.

Bu yazıda kullanılan analist görüşleri ve hedef fiyat değerleri EquityRT.com’dan alınmıştır. Analist görüşleri AL-TUT-SAT olarak 3 kategori de alınmıştır. Finansal veriler ise şirketlerin bilançoları, yatırımcı sunumları ve EquityRT.com sitesinden 14 Ocak 2021 tarihinde derlenmiştir.

Sağlığa Yatırım: Biyoteknoloji Şirketleri

📁 Bu Yazıyı Hazırlarken Okuduğumuz Kaynaklar

Insights on the $627+ Billion Biotechnology Global Market to 2026 

Investing in the Best Biotech Stocks

Here’s What Happened to Biotech This Year

Value share of the biotech sector worldwide as of 2021, by country

Moderna Stock Quote

Johnson & Johnson Stock Quote

COVID vaccine developer BioNTech sees profits rise

Vertex Pharma. – JP Morgan Healthcare Conference 2022

Regeneron – JP Morgan Healthcare Conference 2022

Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı