🪄 Meşhur F/K oranını herkes bilir ama PEG oranı işin detayını öğrenmek isteyenlerin bildiği, daha büyülü bir şeydir.
📈 PEG oranı, F/K’nın çıktılarını bir ileriye götürür ve şirketin büyüme potansiyelini ortaya koyar. Bir şirket ucuz yahut pahalı olabilir F/K oranına bakarak ama esas olay, büyüme potansiyeline kıyasla ucuz yahut pahalı olup olmadığıdır.
🧮 PEG oranı, bir şirketin F/K oranının belirli bir süre boyunca (genellikle önümüzdeki 1-3 yıl) kazanç büyüme oranına bölünmesiyle elde edilir.
🔎 Dolayısıyla PEG oranı, aslında şirketin önden fiyatlanıp fiyatlanmadığına dair bir ipucu olarak kullanılabilir.
🕵🏻 PEG oranında eşik değer 1,00 olarak kabul edilir. Şayet PEG oranı 1,00’in altındaysa hisse, büyüme potansiyeline kıyasla ucuz bir hisse fiyatına sahiptir. 1,00’e eşitse büyüme potansiyeline kıyasla adil bir değere sahip demektir. 1,00’den büyük ise hisse fiyatını büyüme potansiyeline kıyasla pahalı kabul edilir.
👉🏻 Kısaca; PEG oranı düştükçe şirket ucuz kabul edilir, PEG oranı adil değerin üstüne çıktıkça da şirketin önden fiyatlandığı değerlendirmesi yapılabilir.
İncelediğimizde PEG oranı en düşük şirketler sırasıyla Pegasus (PGSUS), Odaş Elektrik (ODAS), Oyak Çimento (OYAKC), Koç Holding (KCHOL), Sabancı Holding (SAHOL), Turkcell (TCELL), Türk Hava Yolları (THYAO), Tofaş TÜrk Otomobil (TOASO), Tüpraş (TUPRS) ve Alarko Holding (ALARK) olarak karşımıza çıkıyor.
🤔 Sektörel olarak incelendiğinde bu şirketlerin çoğunlukla holding, havacılık ve enerji alanlarında faaliyet göstermesi de dikkatleri bu sektörlere çekebilir.
Dilersen bu şirketlere bir göz atalım. 👀
🎯 Hedef fiyatlarına ve potansiyel getirilerine baktığımızda; Pegasus (PGSUS), Tofaş (TOASO) ve Sabancı Holding (SAHOL) hisseleri PEG oranı düşük ve yüksek büyüme potansiyelli hisseler olarak sıralanabilir.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Fintables
*Midas App ve Morningstar hedef fiyatları kullanılmıştır.