Ekonomi ve Finans Haberleri

Önemli Gelişme: FED, Kredileri 2 Trilyon Dolar Likidite Sağlayacak!

Önemli Gelişme: FED, Kredileri 2 Trilyon Dolar Likidite Sağlayacak!
Google News Icon Takip Et

JPMorgan’dan yapılan açıklamaya göre, FED’in uygulamaya koyduğu acil kredi programı ABD bankacılık sistemine 2 trilyon dolara varan fon enjekte ederek likidite sıkıntısını azaltabilir.

Londra’da bulunan Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki JPMorgan stratejistleri dün yayımladıkları bir bilgilendirme yazısında, “FED’in Banka Dönemsel Finansman Programı kullanımının geniş çaplı olması muhtemel.” ifadelerine yer verdi. Yazıda ayrıca, “En büyük bankaların bu programdan faydalanması düşük bir olasılık olarak görülse de, program kapsamındaki kredi için öngörülen maksimum kullanım 2 trilyon dolara yakın ve bu miktar en büyük 5 banka dışındaki ABD bankaları tarafından tutulan tahvil miktarına eşit.” denildi. 

ABD otoriteleri, fon sağlamak için kamu borçlarının zararına satılmasını önlemek amacıyla, 3 bankanın iflas etmesinin ardından bu ayın başlarında programı uygulamaya koymuştu. 2 yıllık hazine tahvili getirileri, FED’in bankacılık sektörünü istikrara kavuşturmak amacıyla önümüzdeki hafta faiz artırımı yapmama kararı alabileceğine dair spekülasyonların ardından bu hafta 60 baz puandan fazla düşüş kaydetti.

ABD bankacılık sistemi hâlâ 3 trilyon dolarlık bir rezerve sahip olmasına karşın, JPMorgan stratejistleri bu rezervin önemli bir kısmının en büyük bankalar tarafından tutulduğunun altını çizdi. Stratejistler, hem FED’in niceliksel sıkılaştırma politikasının hem de banka mevduatlarından para piyasası fonlarına kaymaya neden olan faiz oranı artırımlarının likidite krizi doğurduğunu belirtti.

JPMorgan stratejistleri, “Banka Dönemsel Fonlama Programı, rezerv kıtlığını hafifletmek ve geçtiğimiz yıl yaşanan sıkılaştırmayı tersine çevirmek için bankacılık sistemine yeterli miktarda rezerv enjekte edecektir.” dedi.

FED bu hafta yaptığı bilgilendirmede, program kullanımına ilişkin bilgileri toplu olarak her hafta bilanço verileriyle birlikte açıklayacaklarını duyurdu.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu yazı hazırlanırken faydalanılan kaynak: YahooFinance