Geçen hafta açıkladığı güçlü bilançosunun ardından hissesinde görülen ralliyle Nvidia (NVDA) dünyanın en değerli yarı iletken şirketi olmaya yaklaşırken, görünüşe göre CEO Jensen Huang için bu yeterli değil.
Geçen hafta 20%’nin üzerindeki ralliden sonra şirket hisselerinde açılış öncesinde görülen 3,5%’lik artışın devam etmesi durumunda Nvidia, 1 trilyon dolar değerindeki ilk çip üreticisi olabilir.
Huang’ın Tayvan’da düzenlenen bir etkinlikte açıkladığı yapay zekâyla ilişkili yeni ürün ve hizmetlerin, büyük teknoloji şirketlerine de olumlu yansıyabileceği düşünülüyor.
Nvidia’nın yeni ürünleri arasında belki de en iddialı olanı, teknoloji şirketlerinin OpenAI’ın ChatGPT’sine benzer platformlar oluşturmasına yardımcı olabilecek DGX GH200 isimli yapay zekâlı süper bilgisayar platformu.
Söz konusu hizmetin ilk kullanıcıları arasında Microsoft (MSFT), Meta Platforms (META) ve Alphabet’in (GOOGL) Google’ı (GOOG) gibi şirketlerin yer alması bekleniyor.
DGX bilgisayarı, veri merkezi operatörlerini Nvidia’nın ürünlerine bağlı tutmaya yönelik bir girişim. Microsoft, Google ve diğerleri, ChatGPT sohbet robotuna benzer hizmetler geliştirmek için uzun süredir bir yarış halinde ve bu da çok fazla bilişim gücü gerektiriyor. Nvidia bu iştahı karşılamak için hem veri merkezlerine ekipman sunuyor hem de müşterilerin kullanabileceği kendi süper bilgisayarlarını inşa ediyor.
Nvidia yön değiştiriyor: Şirketin açıkladığı yeni hizmetler aslında Nvidia’nın yalnızca bir bilgisayar grafiği çipleri üreticisi olmaktan çıkıp, yapay zekâ rallisinin merkezinde yer almayı hedeflediğini ima ediyor.
💡 Şirketin bir başka atılımı da reklamcılık maliyetlerini düşürmek amacıyla WPP (WPP) ile yapay zekâ ve metaverse kullanımına ilişkin açıkladığı ortaklık. Nvidia, veri merkezlerindeki bilgi akışını hızlandırmak için tasarlanmış bir hizmet sunacak.
🎮 Ayrıca insanların video oyunlarıyla kurduğu etkileşimi de dönüştürmek isteyen şirketin Nvidia ACE for Games isimli yeni hizmeti, arka plan karakterlerini canlandırmak ve onlara daha fazla kişilik kazandırmak için yapay zekâ kullanacak.
⚡️ Yapay zekâ konusundaki en büyük zorluklardan biri de verilerin veri merkezleri içindeki hareket hızı. Nvidia’nın 2020’de Mellanox Technologies’i satın alırken edindiği teknolojiyi kullanan bir ağ sistemi olan Spectrum X bu sorunu çözecek. Şirket, bunun ne kadar etkili olduğunu göstermek için İsrail’de bir veri merkezi inşa ediyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Bloomberg, Seeking Alpha