Yapay zekâ ve çip kelimeleri yan yana gelince akla ilk gelen isim olan yarı iletken devi Nvidia (NVDA), bir kez daha analist beklentilerini aşan bilançosuyla tahtını korudu. Piyasa kapanışından sonra gelen bilançoyla hisse 10% yükseldi.
Önce rakamlara bakalım:
Geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde rekor üstüne rekor kıran Nvidia gelirleri, yıllık bazda 265% artışla 22,1 milyar dolara yükseldi ve analistlerin 20,62 milyar dolarlık beklentisini aştı. Ayrıca şirketin mali 2024 gelirleri de 126% artışla 60,9 milyar dolar oldu.
Bu dönemde şirketin GAAP dışı net kârı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 491% artarak 12,839 milyar dolara ulaştı. GAAP bazında ise net kâr yıllık bazda 769% artarak 12,285 milyar dolar oldu.
Düzeltilmiş hisse başına kâr, GAAP dışı bazda yıllık bazda 486% artışla 5,16 dolara yükseldi ve 4,64 dolarlık konsensüsü geride bıraktı. Şirketin GAAP bazında düzeltilmiş hisse başına kârı ise 765% artışla 4,93 dolar oldu.
⭐ Gezegendeki En Önemli Hisse
Goldman Sachs’ın şu an “gezegendeki en önemli hisse” olarak adlandırdığı yapay zekânın poster çocuğu Nvidia’nın bilançosunda veri merkezi segmenti parladı.
Yapay zekâ bileşenleri kapsamında yakından takip edilen veri merkezi birimi bu dönemde yıllık bazda 409% artışla 18,4 milyar dolara ulaşarak rekor tazeledi.
Öyle ki CEO Jensen Huang, “Veri Merkezi platformumuz, büyük bulut hizmeti sağlayıcıları ve GPU konusunda uzmanlaşmış olanların yanı sıra kurumsal yazılım ve tüketici internet şirketlerinden gelen veri işleme, eğitim ve çıkarım talepleri gibi giderek çeşitlenen etkenlerden güç alıyor.” ifadelerini kullandı.
Ancak şirketin diğer segmentlerdeki performansı görece zayıf kaldı diyebiliriz.
Şirketin dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar için grafik kartlarını içeren oyun birimi, bir önceki yıla göre yalnızca 56% artışla 2,87 milyar dolara ulaştı.
Bunu belirtmekte fayda var: Yapay zekâ çipleri yükselişe geçmeden önce oyun için grafik kartları Nvidia’nın ana işiydi ve Nvidia’nın grafik kartlarından bazıları yapay zekâ için kullanılabiliyordu.
Öte yandan otomotiv segmenti dördüncü çeyrekte yıllık bazda 4% düşüşle 281 milyon dolar oldu.
💪 “Milyarlarca Dolarlık Sektör Topluluğu Üretici Yapay Zekâmızı Benimsiyor”
Nvidia rekorlar kıran dördüncü çeyrek bilançosunun ardından, ABD’nin ihracat kısıtlamaları sebebiyle Çin’de zayıflayan talebe rağmen geleceğe yönelik iyimserliğini korudu.
Şirket, gelirlerinin 2025 mali yılının ilk çeyreğinde 22,17 milyar dolarlık konsensüsün üzerinde, 24 milyar dolar olmasını bekliyor. Nvidia ayrıca bu dönemde brüt marjın 77% olacağını öngörüyor.
Görünüşe göre bu öngörülerin de oldukça haklı sebepleri var. Bilanço açıklamasında “Temel olarak büyüme için koşullar mükemmel.” diyen CEO Huang, şirketin GPU’larına yönelik talebin, üretici yapay zekâ ve sektör genelinde merkezi işlemcilerden Nvidia’nın ürettiği hızlandırıcılara geçiş nedeniyle yüksek kalmasını bekliyor.
Huang, “Üretici yapay zekâ yeni bir uygulama ve yazılım yaratmanın yeni bir yolunu mümkün kılıyor. Yepyeni bir endüstrinin kapılarını açıyor ve büyümemizi sağlıyor. Yeni sektörlere doğru genişliyoruz; otomobil, sağlık, robotik, finansal hizmetler. Milyarlarca dolarlık bir sektör topluluğu, üretici yapay zekâmızı benimsiyor.” ifadelerini kullandı.
🚀 Borsa Anlatısının Ötesinde Bir Yapay Zekâ Patlaması
Şirketin veri merkezi çipleri ve GPU’lar yönelik hâlihazırda yüksek seyreden talep, Wall Street’in yapay zekâ tekliflerini artırma çabaları karşısında devam ediyor. Artık hepimizin bildiği üzere, Nvidia ürünleri müşterileri arasında Microsoft (MSFT) ve Meta Platforms (META) isimlerin yer aldığı şirketler arasında oldukça popüler.
Investing. com analisti Thomas Monteiro, “Piyasa çok yüksek beklentilerin yanı sıra kötüleşen makro koşullar göz önüne alındığında, Nvidia bilançosunun ardından bir satış dalgasına kapılmaya hazırdı. Ancak şirket, bir kez daha yapay zekâ patlamasının bir borsa anlatısından çok daha fazlası olduğuna; aksine şu anda dünya çapındaki şirketler için en önemli trend olduğuna dair hiçbir şüphe bırakmadı.” yorumunu yapıyor.
Şirket, her ne kadar çip dünyasının lideri olsa da ilk kez pandemi döneminde gündemde yer edinmeye başlayan tedarik zincirlerindeki sıkışıklara karşı mücadele veriyor. CEO Huang, bilanço açıklamasında şirketin üretimi artırıken kısa vadede talebi makul bir şekilde karşılamasının mümkün olmadığını söyledi.
Creative Strategies CEO’su Ben Bajarin, “Büyüme için akıllardaki en büyük soru, arzın ne kadar kısıtlı kaldığı ve zaman içinde talebin nasıl görüneceğidir.” diyor.
Analistler, Nvidia’nın ortakları arasında yer alan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company’nin (TSM) gelişmiş paketleme kapasitesinin bu yılın ilk yarısında iyileşeceğini öngörüyor. Bu da Nvidia’nın müşterilerine daha fazla çip sunabilmesi için tedarik zinciri darboğazını aşmasına yardımcı olacak.
Analist Değerlendirmesi
Nvidia’nın son bilançosunda yıllık 265% gelir ve 769% kâr büyümesi kaydetmesi şirketin finansal açıdan oldukça güçlü bir büyüme sergilediğini gösteriyor. Bu büyümenin özellikle yapay zekâdan kaynaklandığı belirtilebilir. Ayrıca bu büyüme, Nvidia’nın bu teknolojilerdeki lider konumunu ve pazar talebinin güçlü olduğunu gösteriyor.
Nvidia’nın 18,4 milyar dolar ile rekor kıran ve bir önceki yıla göre 409% artış gösteren veri merkezi gelirlerinin büyük bulut hizmeti sağlayıcıları ve GPU’lara yönelik güçlü taleple desteklendiği ifade edilebilir. Bu segmentin performansı, aynı zamanda Nvidia’nın bulut bilişim ve yapay zekâ pazarındaki büyümesini ve bu alanlardaki rekabet avantajını yansıtıyor.
Oyun segmenti de RTX teknolojileri ve yapay zekâ destekli oyun deneyimleriyle önemli bir büyüme kaydederken bu iki segmentin performansı, şirketin çeşitli pazarlarda güçlü bir konuma sahip olduğunu ve teknolojik yeniliklerle büyümeye devam edebileceğini gösteriyor.
Diğer yandan Nvidia’nın özel çiplere odaklanan yeni bir iş birimi başlatma planları, şirketin pazarı büyütme ve teknolojik liderliğini pekiştirme stratejisini gösteriyor. Bu tür stratejik hamleler, şirketin uzun vadeli büyüme potansiyelini artırabilir ve yapay zekâ gibi hızla gelişen alanlarda rekabet avantajını korumasına yardımcı olabilir. Yatırımcılar, önümüzdeki çeyreklerde bu alandan sağlanacak gelir ve kârlılık rakamlarını yakından takip edecek.
Şirketin önümüzdeki çeyrekte 24 milyar dolar gelir elde etmeyi beklemesi, büyüme ivmesinin devam edeceğine işaret ederken brüt kâr marjının 76%-77% aralığında kalmaya devam etmesinin beklenmesi de şirketin operasyonel verimliliğini ve kârlılığını koruyacağını gösteriyor. Ancak Nvidia’nın ABD politikalarının Çin’e yapılan satışları olumsuz etkilediğini yinelemesi yatırımcıların dikkat etmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Çin’deki ticaret gerilimleri şirket kârlılığı ve hisse performansı üzerinde belirleyici olabilir.
Nvidia’nın sunduğu güçlü beklentiler, yatırımcılara güven sağlarken hisselerin de yükselmesini sağladı. Şirketin gelir ve kârlılık beklentileri, yatırımcı güvenini ve liderlik kapasitesini yansıtsa da yüksek beklentiler riskleri de beraberinde getirebilir.
Geçtiğimiz dönemlere kıyasla şirketin arz gücüyle birlikte bekleyen sipariş görünümünün hafiflediği ve teslimat sürelerinin kısaldığı belirtilebilir. Diğer yandan şirketin üretimi artırma yatırımları arzı desteklerken brüt kâr marjının hedeflenen orana ulaşıp ulaşmayacağı yatırımcılarda endişe oluşturabilir. Yılın ikinci yarısında Nvidia’nın artırdığı kapasiteyi daha fazla çip satışı için kullanabilmesi durumunda brüt kâr marjını koruması gerekebilir. Nvidia’nın sadece önümüzdeki çeyrek için beklenti sunması bu alandaki belirsizliklere işaret ediyor.
Sonuç olarak; Nvidia’nın finansal sonuçları ve gelecek beklentileri, şirketin yapay zekâ alanında devrim yaratmaya devam edeceği sinyalini veriyor. Nvidia’nın yenilikçi ürünler sunması ve pazarı domine edebilmesi yatırımcıları oldukça cezbediyor. Ancak yüksek değerlemeler ve piyasa beklentileri göz önünde bulundurulduğunda, yatırımcıların dikkatli davranmaları ve şirketin potansiyelini detaylı değerlendirmeleri önem arz ediyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Nvidia, Reuters, Bloomberg