Nvidia

Nvidia, Çin’e Özel Çiplerinin Seri Üretimine İkinci Çeyrekte Başlayacak

Nvidia, Çin’e Özel Çiplerinin Seri Üretimine İkinci Çeyrekte Başlayacak
Google News Icon Takip Et

Çip devi Nvidia (NVDA), ABD’nin uygulamaya koyduğu ihracat kısıtlamalarının ardından Çin’e özel olarak tasarladığı yapay zekâ çiplerinin seri üretimine yılın ikinci çeyreğinde başlamaya hazırlanıyor. 

Reuters’ın konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, şirketin H20 isimli çipi ekim ayında açıklanan ihracat kısıtlamalarının gerekliliklerine uyan en güçlü çip. 

Kasım ayında piyasaya sürülmesi plananan çipin üretim sürecinin ertelendiğini söyleyen kaynaklar, bu gecikmenin server üreticilerinin çipi sistemlerine entegre etme karşısında yaşadığı zorluklardan kaynaklandığını belirtiyor. 

H20’ye ek olarak Nvidia kısıtlamalara uyan iki çip daha üretecek: L20 ve L2. Şirket, gelişmiş A800 ve H800 çiplerinin Çin’e ihracatının yasaklanmasının ardından yeni çipleriyle en büyük ikinci pazarı olan Çin’de pazar payını korumayı hedefliyor.

🙅‍♂️ Çinli Oyuncular Düşük Güçlü Çip İstemiyor

İşin ilginç yanı; A800 ve H800, Kasım 2022’de Washington yönetiminin Çin’e yapılan gelişmiş mikro çip ve ekipman ihracatını kısıtlayan kurallarının ardından Çin müşterilerine yönelik alternatif çipler olarak tanıtılmıştı. 

Yeni kurallar bu çiplerin ihracatını da kısıtlarken, H20, L20 ve L2’nin yapay zekâ uygulamaları için tasarlandığı ancak yeni kurallara uyum sağlamak için gücünün düşürüldüğü belirtiliyor. 

Nvidia iki tarafı da memnun etmek için canla başla çalışsa da Çin’in yapay zekâ oyuncuları, şirketin düşük güce sahip çiplerine pek sıcak bakmıyor. 

The Wall Street Journal’a konuşan kaynaklar, Pekinli bulut devleri Alibaba Group (BABA) ve Tencent Holdings’in (TCEHY) ilk planlarına göre Nvidia’dan çok daha az miktarda çip siparişi vereceklerini belirtiyor. 

Çinli müşteriler, ABD’li düzenleyicilerin çip ihracatı kontrollerini düzenli olarak gözden geçireceklerini ve performans sınırlarını daha da sıkılaştırabileceklerini taahhüt etmeleri nedeniyle, uzun vadede Nvidia’nın kendilerine tedarik sağlamaya devam edebileceğinden emin değiller. 

Teknoloji şirketleri, Nvidia’nın ürünlerine daha az erişimin olduğu bir geleceğe hazırlanmak ve yeni çiplere uyum sağlamak için teknolojilerini sürekli olarak ayarlamak gibi maliyetli bir süreçten kaçınmak için iş stratejilerini değiştiriyor.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Reuters, The Wall Street Journal