Borsa Haberleri

Nvidia CEO’su: Tedarik Zinciri Bağımsızlığına Yıllar Var

Nvidia CEO’su: Tedarik Zinciri Bağımsızlığına Yıllar Var
Google News Icon Takip Et

Nvidia (NVDA) CEO’su Jensen Huang, ABD’li yarı iletken üreticilerinin Çin’den “tedarik zinciri bağımsızlığına” ulaşmasının önünde en az on yıl olduğunu söyledi. 

New York Times’ın DealBook Konferansı’nda konuşan Huang, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Çin’i ABD çip tedarikinden ayırma çabasına atıfta bulunarak “Kesinlikle bu yolda ilerlemeliyiz. Ancak tedarik zincirinin tamamen bağımsız olması on veya yirmi yıl için gerçek anlamda mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Nvidia’nın Çin ile iş yapmaya devam edip etmemesi gerektiği sorusuna Huang, “Biz iş yapmak için kurulmuş bir şirketiz ve bu nedenle yapabileceğimiz herkesle iş yapmaya çalışıyoruz. Öte yandan ulusal güvenliğimiz ve ulusal rekabet gücümüz de önemli.” yanıtını verdi.

Artık hepimizin bildiği üzere, ABD’nin Çin’e yapılan gelişmiş yapay zekâ çip ihracatına getirdiği kısıtlamalar, başta sektörün baskın ismi Nvidia olmak üzere çeşitli yarı iletken üreticisini olumsuz etkilemişti

Nvidia, bilançolarında güçlü rakamlar ve daha da güçlü öngörüler açıklamasıyla da biliniyor. Ancak geçtiğimiz haftalarda üçüncü çeyrek gelir ve kârında analist beklentilerini aşmasına rağmen şirket, önümüzdeki dönemde Çin kısıtlamalarının şirket finansalları üzerindeki olası etkilerine karşı hissedarlarını uyarmıştı. 

🏁 “Hâlâ Huawei’den İlerideyiz”

Nvidia’nın giderek daha sıkı ihracat kontrollerine tabi olması, şirketin yapay zekâ faaliyetleri için kullanılan yüksek güçlü GPU’larını Çin’e gönderme kabiliyetini sınırlıyor. Huang, CNBC’den Andrew Sorkin’e verdiği demeçte, “Ürettiğimiz en kritik teknoloji, en ileri teknoloji Çin’e sunulmuyor.” dedi.

Ancak Huang, Çin’in bu teknolojiyi elde etmenin bir yolunu bulabileceğini ya da yerli çip üreticilerine “ilham verebileceğini” de belirtti. CEO, yaptırım uygulanan Çinli üretici Huawei’ye özel bir atıfta bulunarak, Nvidia’nın hâlâ bu şirketlerden on yıl ileride olduğunu söyledi.

Washington, son dönemlerde Çin’in finansal ve entelektüel kaynaklara erişimini sınırlamaya öncelik verdi. ABD hükümeti, gelişmiş çip ihracatının ötesinde, ABD’li girişim şirketlerinin Çin’de hangi sektörlere yatırım yapabileceğine dair kısıtlamalar da getirdi.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: CNBC