Nvidia

Nvidia Açıkladı: En Büyük Rakibimiz Huawei

Nvidia Açıkladı: En Büyük Rakibimiz Huawei
Google News Icon Takip Et

Nvidia (NVDA) ABD Menkul Kıymetler ve Borsa komisyonuna yaptığı bir başvuruda ilk kez Huawei’yi yapay zekâ çipleri de dahil olmak üzere çeşitli kategorilerde en iyi rakibi olarak tanımladı.

Kaliforniya merkezli çip devi, Çinli Huawei ile grafik işlem birimleri (GPU’lar), merkezi işlem birimleri (CPU’lar) ve ağ çipleri gibi yapay zekâ için tasarlanmış çiplerin tedarikinde rekabet ettiğini söyledi. Şirket ayrıca Huawei’yi yapay zekâ bilişimini geliştirmek için kendi donanım ve yazılımını tasarlayan bir bulut hizmeti şirketi olarak tanımladı.

Huawei, Ascend serisi çipleri Nvidia’nın yapay zekâlı çip serisine rakip olarak geliştirdi. Çinli şirketin ana ürünü olan 910B çipi, Nvidia’nın yaklaşık üç yıl önce piyasaya sürdüğü A100 çipinin ana rakibi.

Analistler Çin’in yapay zekâ çip pazarının 7 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin ediyor.

Tabii Çin’den gelen bu güçlü rekabetin ana sebebi, ABD’nin Çin’e ihraç edilen gelişmiş yapay zekâ çiplerine yönelik kısıtlamalarından kaynaklanıyor. Bu durum, Çinli birçok Nvidia müşterisini alternatifler aramaya itti. 

Hatta hatırlarsan Çinli arama devi Baidu (BIDU), ABD hükümetinin çip ihracatına yönelik yeni kuralları öncesinde Huawei’ye bir çip siparişi vermişti. 

Nvidia tarafından gösterilen diğer rakipler arasında Intel (INTC), Advanced Micro Devices (AMD), Broadcom (AVGO) ve Qualcomm (QCOM) yer alıyor. Çip şirketi ayrıca Amazon (AMZN) ve Microsoft (MSFT) gibi birkaç büyük bulut bilişim şirketini de kendisine rakip olarak görüyor.

🏃 İhracat Kısıtlamalarına Karşı Yeni Hamleler

Nvidia Açıkladı: En Büyük Rakibimiz Huawei

Çip pazarında özellikle Çin müşterilerine yönelik söz konusu görünüme paralel olarak Nvidia CEO’su Jensen Huang, ABD’nin ihracat kısıtlamaları nedeniyle tehdit altında olan ülkedeki pazar hakimiyetini korumak amacıyla Çin pazarına yönelik iki yeni yapay zekâ çipinin örneklerini şu anda müşterilerine sunduğunu söyledi.

Reuters’a verdiği röportajda Huang, “Şu anda müşterilerle örnekleme yapıyoruz. Her ikisi de lisans olmadan yönetmeliğe uyuyor. Müşterilerimizin geri bildirimlerini bekliyoruz. Beklentimiz ciddi bir rekabete girmek ve pazara başarılı bir şekilde hizmet etmeyi umuyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Nvidia’nın Çin’deki faaliyetleri, Washington’ın ekim ayında gelişmiş Nvidia çiplerinin Çin’e sevkiyatında daha fazla kısıtlama içeren ihracat kontrol önlemlerini genişletmesinin ardından daha da darbe aldı.

Hatta Huang, çarşamba günkü bilanço açıklamasında “Bu son çeyrekte, pazarda (Çin’e) sevkiyatı durdurduğumuz için işlerimiz önemli ölçüde azaldı.” dedi. 

Şirketin sonuçlarına dayanarak yapılan hesaplamalara göre, 28 Ocak’ta sona eren mali dördüncü çeyrekte Nvidia, Hong Kong’u da içeren Çin pazarında 1,9 milyar dolarlık satış kaydetti. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, aynı dönemde şirketin toplam satışları 22,1 milyon dolar oldu. 

💸 Piyasa Değerine 277 Milyar Dolar Ekledi

Çin pazarına yönelik belirsizliğe rağmen, Nvidia son üç aylık sonuçlarında da analist beklentilerinin üzerinde rakamlar açıklayarak güçlü bir ralli yaşadı. 

Öyle ki, dün 16,4% yükselerek 785,38 dolarda kapanan şirket piyasa değerine 277 milyar dolar ekleyerek 1,96 trilyon dolara taşıdı. Hisse bugün piyasa öncesi işlemlerde de 2% yükseldi. 

Ancak çip devinin rekor kırdığı tek alan bilançosuyla kalmadı: Nvidia’nın borsa değerindeki bir günlük artış, Wall Street tarihindeki en büyük artış oldu ve Meta Platforms’un 2 Şubat’ta ilk temettüsünü açıkladığı güçlü bilançosunun ardından elde ettiği 196 milyar dolarlık rekor kazancı geride bıraktı.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Reuters12