S&P500 endeksi her geçen hafta rekor üstüne rekor kırıyor. Endeks, geçen hafta da yükselişini sürdürerek, son 16 haftanın 15’inde getiri sağladı. Bu, yatırımcıların yarım asırdan fazla bir süredir tanık olmadığı bir performans!
Öte yandan, makroekonomik verilere bağlı olarak bazı zamanlarda endekste düzeltme hareketleri takip edilebilir. Örneğin, dün beklenti üstünde gelen enflasyon verisi sonrasında yatırımcı iştahı hafif düşerken S&P 500 endeksi 1,37% geriledi. Bu noktada, yatırımcılar endekste 5.000 seviyesinin kalıcı olup olmadığını takip edecek. Detaylı bir inceleme için “Borsa Yükselişinin Anatomisi: Geçici Bir Rekor mu? Yoksa Boğa Piyasası Başlangıcı mı?” başlıklı içeriği inceleyebilirsin.
Peki, geçen yıl 24% yükseliş kaydeden S&P 500’ün son haftalardaki bu yükselişinin arkasındaki sır neydi? Cevap basit: Teknoloji devleri!
Piyasalarda Muhteşem 7’li olarak adlandırılan Apple (AAPL), Amazon (AMZN), Alphabet (GOOGL), Meta (META), Microsoft (MSFT), Nvidia (NVDA) ve Tesla (TSLA), S&P 500’ün yaklaşık 30%’unu oluştururken endeksin geçen yılki rallisinin yarısından fazlasına katkıda bulundu.
“Bu Muhteşem 7’li gerçekten de muhteşem mi?” diye sorarsan, hisselerin geçmiş performanslarına göz atmakta fayda var. Çünkü 2023’te Nvidia’nın hisse fiyatları tam dört katına çıktı, Amazon’un hisse fiyatı iki katına çıkarken Microsoft ve Google’ın ana şirketi Alphabet ise sırasıyla 70% ve 60% artış kaydetti. Ayrıca Nvidia’nın henüz açıklanmayan bilançosu hariç bu şirketlerin son finansal sonuçları, kâr büyümesinin hız kazandığını ve yapay zekânın potansiyelinin arttığını gösteriyor. Tabi ki bu durum, yatırımcıların gözünde onları daha da değerli kılıyor.
Ancak, Muhteşem 7’li adı altında toplanan şirketlerin hepsi eşit şekilde parlamadı. Örneğin, Tesla gruptaki zayıf halka haline geldi ve S&P 500’deki en büyük on şirket listesinden çıktı. Wall Street de Tesla’nın Muhteşem 7’liye ait olup olmadığını sorgulamaya başladı.
Peki, Tesla’dan boşalan koltuğu kapmayı kim hak edebilir? Wall Street analistlerinin çeşitli fikirleri var. Keşfetmek için “Muhteşem Yedili’de Tesla’nın Yerini Alabilecek 3 Hisse” başlıklı içeriğe göz atabilirsin.
Yapay zekâ çılgınlığı, özellikle Microsoft’un Azure, Amazon’un Web Services ve Google’ın Cloud segmenti gibi hizmetlerin dördüncü çeyrekte bu şirketlerin kâr beklentilerini aşmasına büyük katkı sundu. Böylece daha sıkı maliyet politikaları ve talebin artmasıyla önümüzdeki dönemler için kâr tahminleri yukarı yönlü revize edildi. Yani, bu şirketler büyük olmakla kalmıyor, aynı zamanda akıllıca yönetiliyorlar ve de yapay zekâ gibi devrim yaratan teknolojilerden oldukça yararlanıyorlar.
Peki, Muhteşem 7’li hisseleri pahalı mı? Aslında, bu şirketler için değerlemeler hala makul görünüyor. 2023’te toplamda 100%’den fazla yükselen Muhteşem 7’li hisseleri, bu yıl yavaşlama işareti göstermiyor. Yapay zekânın hızlanan potansiyeli, bu şirketlerin sadece bugün için değil, gelecek için de büyük bir değer taşıdığını gösteriyor. 🚀
İlk bakışta, Muhteşem 7’li hisselerinin S&P 500’ün geri kalanına göre bir primle işlem gördüğü inkâr edilemez. Ancak, bu yedi hissenin analistlerin kâr tahminlerini yansıtan ileriye dönük F/K oranını geçmiş ortalamalara göre değerlendirirsek bu oranın neredeyse son 10 yıllık geriye dönük ortalama ile aynı seviyede olduğunu görebiliriz. Dolayısıyla ileri F/K oranına göre Muhteşem 7’li hisselerinin değerlemelerinin hâlâ makul, hatta ve hatta ucuz olduğu takip ediliyor.
Ayrıca, bir şirketin hisse senedi fiyatının, beklenen kazanç büyüme oranına bölünmesiyle hesaplanan PEG oranı incelendiğinde Muhteşem 7’li hisselerinin S&P 500’de işlem gören diğer 493 hisseye göre daha ucuz olduğu, büyüme potansiyeline göre hisse fiyatının daha makul olduğu değerlendirmesi yapılabilir. Ayrıca, Wall Street analistlerinin konsensüs hedef fiyatları incelendiğinde Muhteşem 7’li hisselerinin hala yükseliş potansiyelinin olduğu takip ediliyor.
Sonuç olarak, bu şirketler “muhteşem” lakabını sonuna kadar hak ediyorlar gidi görünüyor. Yapay zekâ, tam anlamıyla “gümbür gümbür” geliyor ve bu şirketler, geçen yıl gördükleri rallileri hak eden kârlar üretiyor. Ayrıca teknoloji sektöründeki bu büyük isimler, hem ABD hem de küresel endekslerde büyük bir etkiye sahip olduğu için olası yükselişler tüm yatırımcılar için önem arz ediyor.
Ancak, bu dev şirketlerin hisseleri ve hisse senedi endeksleri yükselmeye devam ederken, S&P 500’de işlem gören hisselerin yaklaşık üçte biri henüz getiri sağlayamadı.
Bu durumda, yapay zekâyı faaliyetlerine entegre edebilen diğer sektörlerin de bu büyümeden faydalanması beklenebilir. Otonom yeniliklerle otomotiv şirketleri, süreç otomasyonu ile sanayi şirketleri, müşteri analizi ile e-ticaret şirketleri akıllı talep/üretim sistemleri ile enerji şirketleri ve geliştirilmiş teşhis yöntemleri ile ilaç ve sağlık şirketleri bu süreçte öne çıkabilir. Dolayısıyla, bu gibi diğer temaların da bazı alanlarda ileriye dönük toparlanmaları destekleyebileceğini belirtebiliriz.
Bilanço sonuçlarının hem sektörler içinde hem de sektörler arasında dağılımı göz önüne alındığında, dikkatli hisse senedi seçimi performans fırsatlarından yararlanmaya yardımcı olabilir. Bu durumda mevcut ortam, yatırımcılar için verimli bir zemin gibi görünüyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: JPMorgan