Analist Notları

Moody’s Kararı Sonrası Yükselebilecek Hisseler

Moody’s Kararı Sonrası Yükselebilecek Hisseler
Google News Icon Takip Et

Piyasa, gözünü 19 Temmuz Cuma piyasa kapanışından sonra TSİ 23:00 sonrasında açıklanması beklenen Moody’s kararına çevirdi.

Bu karar, kredi not artışlarının iyileşmesiyle beraber yabancı fonların hisse senetlerine gelmesi adına büyük önem taşıyor.

Biz de senin için bu yıl gerçekleşen diğer önemli not artışları sonrasında en fazla yükselen sektör ve hisseleri inceledik. 🔍

BIST 100 endeksi, normalleşme adımları çerçevesinde CDS’lerin (Kredi Risk Primi) düşmesi ve 3 büyük derecelendirme kurumunun kararları neticesinde, parasal sıkılaşma sürecinde daralan ekonomik aktiviteye rağmen 2024 yılında 46% değer kazandı.

Güncel Not Görünümü Ne?

Moody’s, Türkiye’nin görünümünü 12 Ocak 2024 tarihinde durağandan pozitife revize etmişti.

Revize edilen not görünümü ile birlikte Moody’s, Türkiye’nin not görünümünü B3 ile ‘çok spekülatif’ seviyesinin en altında değerlendirmeye devam etti.

Moody’s Kredi Notunu Artıracak mı?

Piyasanın genel beklentisini ele aldığımızda Moody’s’in, Türkiye’nin kredi notunu B3’ten B2 seviyesine çıkarması öngörülüyor.

Fakat geçtiğimiz hafta cuma günü mayıs ayı cari açığının (1,24 milyar dolar) beklenenin (1,5 milyar dolar) altında gerçekleşmesi cari açığın daha sürdürülebilir seviyede olması açısından önemli bir veriydi.

Ayrıca Gri Listeden çıkış hikayesi ve vergi paketiyle beraber Moody’s,Türkiye’nin kredi notunu 2 seviye yukarı taşıyarak B1 seviyesine çıkarabilir.

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu 2 seviye yukarı çıkarması halinde S&P ve Fitch ile aynı kredi notuna taşımış olacak.

Not Artırım Kararlarında Borsa Nasıl Etkilendi?

Mart ayında Fitch Türkiye’nin kredi notunu  “B”den “B+”ya ve not görünümünü  “durağan”dan “pozitif”e revize etti.

9 Mart 2024 tarihinde yapılan revize ile birlikte bugüne kadar en çok değer kazanan endeks BIST 30 endeksi olurken bankacılık ve holding hisseleri en çok yükselen hisseler konumunda yer aldı.

3 Mayıs 2024 tarihinde ise S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunun “B”den “B+”ya yükseltti ve kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korundu.

S&P kararından sonra ise yine BIST 30 endeksi ön plana çıkarken bankacılık ve telekomünikasyon hisseleri en çok yükselen hisseler arasında yerini aldı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının kararları sonrasında güçlenen TL varlıklar ile beraber bankacılık ve telekomünikasyon hisseleri ön plana çıkmış görünüyor.

Moody’s kararı sonrasında da Gri Listeden çıkışımızla birlikte düşen CDS rakamları doğrultusunda bankalar yabancı fonların dikkatini çekmeye devam etse de yılbaşından beri 85% değer kazanan bankacılık endeksinde oluşabilecek kâr realizasyonlarına dikkat etmek gerekebilir.

Hangi Hisseler Ön Plana Çıkıyor?

Kredi not artırımları sonrasında fonların yoğun ilgi gösterdiği BIST 30 endeksinde en fazla yükselen 10 hisseyi senin için sıraladık. 🔍

Moody's Kararı Sonrası Yükselebilecek Hisseler

İlk not artırım kararı sonrasında BIST 30 tarafında en çok yükselen endeks bankacılık endeksi oldu.

GARAN, ISCTR, YKBNK ve AKBNK bankacılık endeksinde en çok yükselen hisseler konumunda yer aldı.

Düşen CDS (Kredi Risk Primi) ile bankaların borçlanma maliyetlerinin azalması Eurobond ve tahvil ihraç eden bankalara ilgiyi artırdı.

Diğer taraftan enflasyon tarafında ekonomi yönetiminin aldığı istikrarlı sıkılaşma kararları, ortodoks politikalara dönüş süreciyle beraber iskontolu görünen bankalara alım getirdi.

Faizlerin artmasıyla beraber mevduatların yükselmesi ve sıkılaşan para politikası ile beraber kredi kanallarının kapanması, çeyreksel bazda daralan net kâr rakamlarına sebep olsa da yıllardır 1,2 PD/DD oranını aşamayan bankaların fonların yeniden ilgi odağını bankacılık sektörüne çevirmesine sebep oldu.

Not artış hikayelerinin devamıyla birlikte bankaların borçlanma maliyetlerinin düşmesi ve kredi-mevduat makasının açılmasıyla bankacılık hisselerinde hareket devam edebilir.

Holdinglerden bünyesinde en önemli iştiraki olarak AKBNK’yi barındıran  SAHOL ön plana çıkarken düzenli temettü ödeyen ve güçlü nakit akışları ile KCHOL ön plana çıkmaya devam ediyor.

Enflasyondaki düşüş ve sözleşmelerin daha hızlı fiyatlanması ile beraber telekomünikasyon sektörü, artan ARPU (Kullanıcı Başına Ortalama Gelir) rakamları ile listede göze çarpmaya devam edebilir.

Parasal sıkılaşma dönemine rağmen talep devamlılığı yüksek yani fiyat elastikiyeti düşük sektörlerin başında gelen gıda perakendeciliği sektörü, BIMAS’ın liderliğinde ön plana çıkmaya devam edebilir.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı