Bültenler

Midas ile Piyasa Öncesi – 5 Ekim 2021 🗞

Midas ile Piyasa Öncesi – 5 Ekim 2021 🗞
Google News Icon Takip Et

🦅 Kuş Bakışı Piyasalar

S&P 500

4.300 (-%1,30)

Nasdaq

14.255 (-%2,14)

NYSE

16.198  (-%0,77)

Merhaba Midaslı! ☀️

Sadece birkaç saat sürmesine rağmen bir ömür gibi gelen Whatsapp ve Instagram kesintisiyle birlikte, aslında Facebook’un pazar dominasyonu ve iletişim uygulamalarının hayatımızdaki yerine dair büyük aydınlanmalar yaşadık. Bugünkü bültenimizin de esas konusu Facebook ve “Bizi nasıl karanlık çağa gönderdi?” hikayesi olacak.

Piyasalara dönersek… 3 büyük endeks de günü değer kaybıyla kapatarak, cuma günkü toparlanma rallisinin getirdiği tüm kazançları sıfırladı. Düşüşün ana odak noktası Nasdaq ve büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri oldu. Özellikle ABD tahvil faizlerindeki yükseliş, teknoloji şirketlerini negatif etkiledi.

Nasdaq dışında kalan endeksler güne görece daha düşük değer kayıplarıyla başlamış olsalar da, büyük teknoloji şirketlerinin aşağı çektiği Nasdaq’daki değer kayıplarının diğer endekslere yansıması da çok uzun sürmedi.

  • ❗️ Son birkaç haftanın belirsizlikleri arasında bulunan ve satış dalgasını güçlendiren problemler arasında, Biden’ın altyapı harcama planı, borç tavanı tartışmaları, yükselen tahvil faizleri, tedarik zinciri lojistiği ve hammadde enflasyonu yer alıyor.

Bugünün geri kalan başlıkları ise şöyle:

😰 Facebook, Instagram ve WhatsApp, dün akşam 6 saatliğine karanlığa büründü

💸 Gitlab, halka arzında 8,6 milyar dolarlık değerleme hedefliyor

📉 ContextLogic (WISH) hisselerinde rekor düşüş

1. Ne Çektin be Facebook!

ow-cover-09152021-clip.jpeg

Son zamanlarda olumsuz haberlerle gündeme fazlasıyla gelen Facebook, 4 Ekim Pazartesi sistemlerinin çökmesiyle karşı karşıya kaldı. Facebook, Instagram ve WhatsApp uygulamaları, 6 saat boyunca 3.5 milyar kullanıcısının hesaplarına erişemediği büyük bir kesinti yaşadı.

  • Facebook (FB), 2008’de bir gün boyunca çevrimdışı kaldığı bir kesinti yaşamıştı. Dün akşamki kesinti, teknoloji devi Facebook için yaşanan ikinci büyük kesinti oldu.

  • Facebook (FB), yaşanan bu kesintinin nedenini “hatalı yapılandırma değişikliği” olarak açıkladı ve dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarına “Çok üzgünüz” mesajı verdi.

📊 Statista verilerine göre, 2021 Temmuz itibarıyla dünya üzerinde en çok aktif aylık kullanıcı sayısına sahip 5 sosyal medya platformundan 4’ü Facebook’a ait! Bu da yetmezmiş gibi, yine aynı verilere göre dünya üzerinde en çok kullanılan 3 mesajlaşma uygulamasından 2’si de yine Facebook’un. Burada liderliği ise, 2 milyar aktif kullanıcı ile Whatsapp göğüslüyor. Bu rakamlar Whatsapp’ın sosyal iletişimimiz için ne kadar önemli bir noktada bulunduğunu gözler önüne seriyor.

  • 📉 Bu kesintinin bir yansıması olarak Facebook hisseleri, %-5,09 ile kasım ayından bu yana en büyük günlük düşüşü yaşadı. Sistemin tekrar çalışır hale gelmesinden sonra ise yaklaşık olarak %0,5 artış gösterdi.

2. Gitlab’de Tatlı Bir Heyecan: Halka Arz Olacak!

Business-Operations-Tech-Stack-Details.png

👀 Yazılım geliştirme şirketi olan Gitlab, önümüzdeki hafta halka açılacak. Gitlab, startup veri platformu PitchBook’a göre; geçtiğimiz ocak ayında ikinci bir yatırım alarak 6 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştı.

Halka arzının şartlarını belirleyen Gitlab’ın bir genel merkezi bulunmuyor. Dolayısıyla bütün ekibi uzaktan çalışan şirketin belirli bir lokasyonu da yok.

💸 Şirket; halka arzında, hisse başına 55 ile 60 dolar arası bir fiyattan 10,4 milyon hisse sunmayı planlıyor. Hisse başına 60 dolardan hesaplarsak, Gitlab yaklaşık 8,6 milyar dolarlık bir değerleme elde etmeyi planlıyor.

3. Oppenheimer Analistinin Yorumunun Ardından ContextLogic (WISH) Hisselerinde Rekor Düşüş

wish-stock-forecast-1623237501655.jpg

ContextLogic (WISH)’in hisseleri, Oppenheimer Analisti Jason Helfstein’ın mobil odaklı e-ticaret platformunun ebeveyni Wish’i önümüzdeki aylarda “büyük bir krizin” beklediğini söyleyerek satış zamanının geldiği sinyalini vermesinin ardından şirket hisseleri pazartesi günü %8.3 oranında rekor bir düşüş yaşadı.

  • Helfstein, yaptığı bir açıklamada bu durumun sebebini, Çin’in 2020 mali yılında büyük ölçüde tüm pazar/lojistikten sorumlu olması ve Wish’i nakliye maliyetlerinde %393’lük bir artışa maruz bırakmasıyla açıkladı.

  • Ayrıca, reklam bütçelerinin Android’e kaymasıyla birlikte, dijital reklam maliyetlerinin 3. çeyrek boyunca yüksek kalmasının müşteri kazanımı üzerindeki negatif etkisine de değindi.

Aralık ayında halka arz olan şirket, şu anda 24 dolarlık halka arz fiyatının tam %79,5 altında işlem görüyor!

🍟 Başka Neler Oluyor?

  • Ödeme sistemlerinin devleri Mastercard (MA) ve Visa’nın (V) hisseleri, Twitter’ın kullanıcıları için Bitcoin ile bağış yapma özelliğini getirmesinden sonra düşüşe geçti. Kaynak

  • Amazon (AMZN) ve Google (GOOG), kuantum teknolojisi üzerine Beyaz Saray’ın düzenlediği foruma katılmaya hazırlanıyor. Kaynak

  • Coca-Cola (KO), pandemi döneminde yaşanan lojistik sıkıntılar yüzünden kömür ve kargo gemileriyle ürün tedarik ettiğini açıkladı. Kaynak

  • Havayolu şirketleri, pandemi krizinin yaralarını sarmaya hız verirken, 2022’de endüstri kayıplarında keskin bir düşüş olacağını öngörüyor.Kaynak

📌 Bu Bültende Adı Geçen Hisseler

  • Facebook (FB) 

  • Contextlogic (WISH)

  • Mastercard (MA)

  • Visa (V)

  • Twitter (TWTR)

  • Amazon (AMZN)

  • Google (GOOG)

  • Coca-Cola (KO)

📁 Bu Bülteni Hazırlarken Okuduğumuz Kaynaklar

Gitlab Targets $8.6 Billion Valuation in Market Debut

Facebook blames “faulty configuration change” for nearly six-hour outage

Facebook is back online after suffering its worst outage since 2008

ContextLogic stock tumbles toward a record low after Oppenheimer analyst turns bearish

*Mega-cap şirketler, piyasa değeri 200 milyar dolar ve üstü olan şirketlerdir.

Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı