“Yapay zekâ devriminin iki meşale taşıyıcısından biri çip üreticisi Nvidia ise bir diğeri de teknoloji devi Microsoft’tur.” Bu sözler Wedbush’ın teknoloji sektörü analisti Dan Ives’a ait ve bu alanda atılan adımlara bakıldığında tutarlı gözüküyor.
Yapay zekânın bir “devrim” olduğu gerçeğini kabul ettiğimizde bu şirketlerin arkalarına ne denli büyük bir rüzgarı aldıklarını daha net görebiliyoruz. Tam da bu sebeple bu gece açıklanacak Microsoft (MSFT) bilançosu şirketin gidişatını görmek adına adeta bir kılavuz niteliğinde olacak. Çünkü tıpkı Bernstein’ın raporunda belirtildiği gibi “Microsoft’un ateşte birden fazla demiri var, bu da ona çok sayıda destek ve büyüme yolları sağlıyor.”
Gel, Microsoft’un “ateşteki demirlerine” yakından bakalım!
Nelere Dikkat Kesilmeli?
- Wedbush’a göre yatırımcıların izlemesi gereken temel metrik Azure bulut segmentindeki büyümedir. Şirket, Azure bulut gelir büyümesinin iki yıl süren yavaşlamasının ardından 1. çeyrekte hızlandığını gördü. Analistler, 2. çeyrek bilanço raporunda aynı durumun devam etmesini bekliyorlar.
- Geçen yıl piyasaya sürülen ve abonelik yoluyla sunulan Microsoft 365 CoPilot AI eklentisinin benimsenmesi ve etkisi konusunda büyük bir ilgi var ve bu taraftaki çıktılar merak ediliyor.
- Microsoft, video oyun yayıncısı Activision Blizzard’ı 68,7 milyar dolara ekim ortasında satın aldı. Bu durum, 2. çeyrek bilançosunu etkileyecek ve yöneticiler, 3. çeyrek için rehberlik sağlarken Activision Blizzard hakkında muhtemelen yorum yapacaklardır.
- Yönetimin, OpenAI’deki son olaylar hakkındaki düşünceleri ve mevcut OpenAI yönetim kurulu yapısı hakkındaki görüşleri yakından takip edilecek.
Bilanço Beklentileri Pozitif
Bloomberg tarafından derlenen analist tahminlerine göre, Wall Street, Microsoft’un 61,1 milyar dolar gelir üzerinden 2,78 dolar hisse başına kâr elde etmesini bekliyor. Bu, şirketin 52,7 milyar dolar gelir üzerinden 2,32 dolar hisse başına kâr yayınladığı geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla önemli bir yükseliş olabilir. Özellikle toplam gelirin yıllık 16% artış göstererek 61,1 milyar dolara yükselmesi son iki yıldır bu alandaki en keskin artış beklentisi olarak gösterilebilir.
Analistlerin tahminlerine göre, şirketin net kârı geçen yılın aynı dönemine göre kayda değer bir yükselişle 20,6 milyar dolara ulaşabilir. Bu rakam, geçen yılki 17,4 milyar dolarlık net gelirin yanında adeta bir dev adımı niteliğinde.
Microsoft’un Azure hizmetini içeren Akıllı Bulut segmentinin, geçen yılın ikinci çeyreğinde ürettiği 21,5 milyar dolara kıyasla bu çeyrekte 25,3 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Bu, yıllık 18%’lik bir artışı temsil ediyor. Genel Microsoft Bulut gelirinin ise geçen yılın aynı çeyreğindeki 27,1 milyar dolara karşılık 32,2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Analist tahminlerine göre, Microsoft’un Verimlilik ve İş Süreçleri geliri geçen yılın ikinci çeyreğinde ulaştığı 17 milyar dolardan 19 milyar dolar seviyesine çıkması bekleniyor.
Şirketin Windows yazılımının ve Xbox oyun bölümünün satışlarını içeren Kişisel Bilgi İşlem gelirlerinin, bir önceki yıl 14,2 milyar dolardan 16,8 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.
Analistler Ne Bekliyor?
- Bank of America, Microsoft’un 2024 yılı için iyi bir hızlanma hikayesi sunduğunu, bunun Office/M365 ve Azure iş kolları tarafından destekleneceğini belirtiyor.
- Morgan Stanley, yapay zeka, süreç otomasyonu, güvenlik yazılımları ve kurumsal kaynak planlaması uygulamalarını en defansif IT projeleri olarak görüyor. Bu durumun Microsoft için uzun vadede olumlu olduğunu belirtiyor. Ayrıca, generatif AI’den elde edilen gelirlerin henüz erken aşamada olduğunu, ancak Wall Street ve yatırımcıların genellikle yeni pazarların büyüklüğünü 38% oranında küçümseyerek hata yaptığını ifade ediyor.
- Wedbush, kurumsal yazılım, siber güvenlik ve yapay zeka projeleri etrafında talepte bir artış olduğunu belirtiyor. Ancak, küçük ve orta ölçekli işletmeler pazarında bazı zayıflıklar ve daha uzun satış döngüleri tespit edildiğini de ekliyor. Ayrıca, yapay zekanın yazılım, çip ve donanım ekosisteminde “benzeri görülmemiş bir harcama ve talep” yaratacağını öngörüyor.
- Bernstein, Microsoft yöneticileriyle yapılan görüşmelere dayanarak, Microsoft’un harcama ortamında devam eden bir dikkatli yaklaşım gördüğünü, ancak AI’nin Azure’a olan ilgiyi artırdığını belirtiyor.
Elimizde Geleceğe Yönelik Bazı İpuçları Var
Morgan Stanley tarafından yapılan bir ankete göre, CIO’ların (Bilgi İşlem Yöneticileri) 63%’ü önümüzdeki 12 ay içinde Microsoft GenAI ürünlerini kullanmayı planlıyor. Bu ürünler arasında Azure OpenAI Hizmetleri ve Microsoft 365 Copilot öne çıkıyor. Ayrıca, CIO’ların 68%’i AI ve ML teknolojilerine yatırım yapmanın doğrudan etkilerini bekliyor.
Anket sonuçlarına göre, CIO’ların 38%’i önümüzdeki 12 ay içinde Microsoft 365 Copilot’u kullanmayı planlıyor ve bu oran üç yıl içinde 53%’e çıkıyor. Azure OpenAI Hizmetlerini kullanmayı planlayanların oranı 37% iken GitHub Copilot GenAI aracını kullanmayı bekleyenlerin oranı ise 17%.
CIO’lar, bulut yüklerinin 2026’ya kadar 53%’e çıkacağını öngörüyor. Azure platformunu kullanan uzmanlar, uygulama yüklerinin 48%’inin Azure’da barındırıldığını ve bu oranın önümüzdeki üç yıl içinde 50%’ye çıkmasını bekliyor. Dolayısıyla Morgan Stanley, Azure büyümesini yıllık 26,5% olacağını tahmin ediyor.
Risk: Hukuki Mücadele Devam Ediyor
Microsoft’un yapay zeka benimsemesi, şirketin gelir ve kâr haneleri için büyük kazançlar sağlayabilirken, şirket son zamanlarda hukuki sorunlarla da karşılaştı.
2023’ün sonlarında, New York Times, ChatGPT’nin milyonlarca telif hakkı içeren makale kullanılarak eğitildiğini iddia ederek Microsoft ve OpenAI’yi telif hakkı ihlaliyle dava etti. Davada çıkacak olası karar, Microsoft’a milyarlarca dolar kaybettirebilir.
Şirket ayrıca, Microsoft’un OpenAI ile işbirliğinin rekabeti nasıl etkileyebileceğini değerlendiren İngiltere Rekabet İzleme Kurumu tarafından da inceleniyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: SeekingAlpha, Yahoo Finance, Investopedia