Covid-19 salgını, bulut hizmetlerinin benimsenmesini ve Windows işletim sistemini kullanan bilgisayarların satışını hızlandırmıştı. Gel gelelim pandemi neredeyse bitti ama bu durum Microsoft (MSFT)’u olumsuz bir gerçekle yüzleştirdi. Son çeyrekte, PC sevkiyatları son yılların en sert düşüşünü yaşadı. Microsoft, Çin’deki kesintilerin ve PC’deki yavaşlamanın Windows ile ilgili geliri 300 milyon dolar azalttığını söyledi.
Çok da pozitif sayılmayacak bu sonuçlara rağmen şirket, iyimser bir görünüm vererek hisselerin saatler sonra yükselmesine neden oldu. Şirketin CFO’u Amy Hood yaptığı açıklamada, Microsoft’un para birimine göre düzeltilmiş satış ve işletme gelirlerinin çift haneli bir yüzdelik oran ile artmasını beklediklerini söyledi. İşte, hisselere pozitif yansıyan açıklama da buydu!
👨💼 Analistlerin gözünden: Bernstein Research analisti Mark Moerdler, “Microsoft henüz büyük bir durgunluk belirtileri göstermiyor” dedi.
Microsoft, 30 Haziran 2022’de sona eren dördüncü çeyreği için, geçen mali yılın aynı dönemine kıyasla aşağıdaki sonuçları açıkladı:
- Gelir 51,9 milyar dolar oldu ve 12% arttı.
- Faaliyet geliri 20,5 milyar dolar oldu ve 8% arttı.
- Net gelir 16.7 milyar dolar oldu ve 2% arttı.
- Seyreltilmiş hisse başına kâr 2,23 dolar oldu ve 3% arttı.
Microsoft, 30 Haziran’da sona eren çeyrekte yıllık 12% ile 2020′den bu yana en yavaş gelir artışını kaydetti. Net gelir 2% artarak 16,74 milyar dolara yükseldi.
Çeyrekteki en büyük zorluk, döviz kurlarından kaynaklandı. Microsoft, geliri 595 milyon dolar ve hisse başına 4 sent kazancı azalttığını söyledi.
Microsoft, yeni başlayan mali yıl için güçlü bir satış tahmini açıkladı. Yazılım devi, geliri ile operasyonel kârının 2023 mali yılında çift haneli büyüme kaydetmesini beklediğini duyurdu.
- Microsoft yöneticileri, döviz kurlarındaki dalgalanmaların satışları mali yılda yaklaşık yüzde 4, mevcut çeyrekte ise yaklaşık yüzde 5 azaltacağını belirterek, güçlü ABD dolarının denizaşırı satışların değeri üzerinde daha da büyük bir etkisi olacağına dair endişeleri azalttı.
Microsoft, 30 Haziran 2022’de sona eren mali yıl için, geçen mali yılın ilgili dönemine kıyasla aşağıdaki sonuçları açıkladı:
- Gelir 198,3 milyar dolardı ve 18% arttı.
- Faaliyet geliri 83,4 milyar dolar oldu ve 19% arttı.
- Net gelir 72,7 milyar dolar oldu ve 19% arttı ve 69,4 milyar dolar genel kabul görmüş muhasebe prensipleri dışı ve 15% arttı.
- Seyreltilmiş hisse başına kâr 9,65 dolar oldu ve 20% arttı ve 9,21 dolar genel kabul görmüş muhasebe standartları dışında 16% arttı.
Microsoft’un Başkanı ve CEO’su Satya Nadella’nın açıklamaları,
- CEO, “Her sektördeki her müşterinin günümüzün zorluklarını aşmak ve daha güçlü olmak için dijital teknolojiyi kullanmasına yardımcı olmak için gerçek bir fırsat görüyoruz” dedi.
- “Hiçbir şirket, kuruluşların dijital zorunluluklarını yerine getirmelerine yardımcı olmak için Microsoft’tan daha iyi bir konuma sahip değildir. Böylece daha azıyla daha fazlasını yapabilirler.”
- “Dinamik bir ortamda güçlü talep gördük, pay aldık ve bulut platformumuza müşteri bağlılığını artırdık.” Ayrıca Microsoft’un başkan yardımcısı ve finanstan sorumlu başkanı Amy Hood, “Ticari rezervasyonlar 25% arttı ve Microsoft Bulut geliri yıldan yıla 28% artarak 25 milyar dolar oldu” dedi.
- CEO, “Yeni bir mali yıla başlarken, gelecekteki büyümeyi yönlendirmek için kilit stratejik alanlarda devam eden yatırımlarla operasyonel disiplini dengelemeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.
Akıllı Bulut Segmenti: Microsoft’un uygulama barındırma, SQL Server, Windows Server ve kurumsal hizmetler için Azure genel bulutunu içeren Akıllı Bulut segmenti 20,91 milyar dolar gelir elde etti. Bu, 21,10 milyar dolarlık tahminlerinin altındaydı.
Azure ve Diğer Bulut Hizmetleri: Şirket, Azure ve diğer bulut hizmetlerinden elde edilen gelirin önceki çeyreğe göre 46%′ya kıyasla 40% arttığını söyledi. Analistler 43,1% artış beklerken tahminler %43,4 idi.
Microsoft Office ve Üretkenlik ve İş Süreçleri Segmenti: Microsoft’un Office üretkenlik yazılımı, Dynamics ve LinkedIn dahil Üretkenlik ve İş Süreçleri segmenti 16,60 milyar dolar gelir elde etti. Bu, yaklaşık 13% arttı ve beklenen 16,66 milyar dolarlık tahminlerin biraz daha altında kaldı.
Kişiselleştirilmiş Bilgi İşlem Segmenti: Windows işletim sistemini, Xbox video oyun konsollarını, Bing arama motorunu ve Surface cihazlarını içeren Kişiselleştirilmiş Bilgi İşlem segmenti, çeyrek için 14,36 milyar dolar gelir sağladı. Gelir yıldan yıla 2% arttı ve 14,65 milyar dolarlık tahminlerin çok az altında kaldı.
Arama ve Haber Reklamcılığı: Microsoft, trafik edinme maliyetleri hariç arama ve haber reklamcılığının, daha güçlü arama hacmi ve arama başına gelir sayesinde 18% arttığını söyledi. Yine de reklam harcamalarındaki bir daralma, arama ve haber reklamcılığı ile LinkedIn kategorileri için 100 milyon dolarlık bir gelir kesintisine neden oldu.
Lisanslı Windows Ürünlerinin Satışı: Cihaz üreticilerine Windows lisansı satışları bu çeyrekte 2% düştü. Teknoloji endüstrisi araştırmacısı Gartner bu ayın başlarında, çeyrekteki lojistik aksaklıkların, bu metrik için önemli bir girdi olan üç aylık PC sevkiyatlarında 12,6%′lık bir düşüşe katkıda bulunduğunu söyledi. Şirket, nisan ve mayıs aylarında Çin’deki fabrika kapanışlarının ve Haziran ayında kötüleşen bilgisayar pazarının, cihaz üreticilerinin Windows gelirlerini 300 milyon dolar azalttığını söyledi.
Yavaşlama görülen alanlardan biri, şirketin pandemi sırasında patlayan video oyunu işi. Satışlarda yıllık bazda 7% düşüş yaşandı. Microsoft’un Xbox donanım satışları 11% geriledi ve içerik ve hizmetler kısmen daha düşük kullanıcı katılımı nedeniyle 6% daha düşüktü. CFO Hood, gelirin muhtemelen bu çeyrekte tekrar düşeceğini söyledi.
🔎 Olumsuz Sonuçların Sebepleri:
- Çeyrek içindeki olumsuz döviz kuru hareketi, 595 milyon dolar geliri ve 0,04 dolar hisse başına karı olumsuz etkiledi.
- Çin’de Mayıs ayına kadar devam eden uzun süreli üretim kesintileri ve Haziran’da kötüleşen PC pazarı, Windows OEM geliri üzerinde (300) milyon doları aşan olumsuz bir etkiye sebep oldu.
- Reklam harcamalarındaki azalmalar, (100) milyon doları aşan Arama ve haber reklam gelirlerinin yanı sıra LinkedIn üzerinde olumsuz bir etki yarattı.
- Ukrayna’da devam eden savaşla birlikte Rusya’daki operasyonlarda önemli ölçüde küçültme kararı alındı. Sonuç olarak, şüpheli alacak gideri, varlık değer düşüklüğü ve kıdem tazminatı ile ilgili 126 milyon dolarlık işletme gideri kaydedildi.
- İş gruplarının stratejik yeniden düzenlenmesinin bir parçası olarak, Rusya hariç 113 milyon dolarlık çalışan kıdem tazminatı ödendi.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı