Microsoft

Microsoft Bilanço Analizi – 4Ç23

Microsoft Bilanço Analizi – 4Ç23
Google News Icon Takip Et

Üretken yapay zekânın ortaya çıkışı ve karşılıklı konuşmaya dayalı yapay zekâ sohbet robotları gibi sonraki uygulamalara yönelik artan ilgi, ekonomi genelinde dönüştürücü bir değişimi çoktan başlattı ve elbette yapay zekânın elinin değmediği hiçbir sektör bırakmadı. 

Üretken AI teknolojisine yönelik ileriye dönük talep üzerine yapılan son ön araştırma, 2032 yıına kadar 45%’lik 10 yıllık büyümeye tekabül eden 1,3 trilyon dolarlık fırsat olduğunu tahmin ediyor. 

Bu durumda Microsoft, yalnızca OpenAI’ya yaptığı yatırımla desteklenen tüketici ve kurumsal teknoloji talebini karşılamadaki ilk hamle avantajı nedeniyle değil, aynı zamanda “AI sistemlerini eğitmek için gerekli altyapı”, özellikle Azure tarafındaki kas gücüyle öncü bir şirket.

Hadi gel, yapay zekâ alanında öncü dev yazılım şirketinin çeyreklik bilançosunu birlikte inceleyelim.

Bilançoda Öne Çıkanlar

Şirket, 30 Haziran tarihinde sona eren üç aylık dönemde 56,2 milyar dolar satış ve 2,69 dolarlık hisse başına kâr elde etti. FactSet’e göre, 55,5 milyar dolarlık gelir ve hisse başına 2,55 dolar kâr bildirmesi bekleniyordu. Yani hem gelir hem hisse başına kâr tahminlerini aştı. Şirketin geliri, son çeyrekte yıllık 8% arttı. Ancak büyüme, 2017′den bu yana ilk kez art arda üç çeyrek boyunca 10%′un altına düştü.  Ayrıca yatırımcılar, “Azure ve Diğer Bulut” segmentindeki büyüme yavaşlaması nedeniyle hayal kırıklığına uğradılar. 

  • Net kâr, bir önceki yılın aynı dönemindeki 16,74 milyar dolar ile karşılaştırıldığında 20% artışla 20,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şirketin brüt satışları ve net kârı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ayrıca hisse başına kâr da şirketin şimdiye kadarki ikinci en yüksek hisse başına kârıydı. 
  • Microsoft’un faaliyet geliri ise 24,3 milyar dolar ile 18% arttı.
  • Şirketin amiral gemisi Azure’un geliri ise 26% artış ile hem beklentileri (26,7%) hem de rehberliği (26,7%) kaçırdı. Azure’dki büyüme yavaşlaması raporun odak noktasıydı. Ancak yine de Azure ilk kez toplam gelirin 50%’sinden fazlasını oluşturdu ve şirketin bulut pazarında lider oyuncu konumunu sağlamlaştırdı.

2024 mali yılına bakıldığında Microsoft, döviz kurlarının zayıf ABD doları nedeniyle gelir artışının artmasına katkıda bulunacağını öngörüyor. Yapay zekâ platformuna yönelik artan talebi karşılamak için şirket bulut altyapısına yapılan yatırımları hızlandırmayı planlıyor. 

Microsoft Bilanço Analizi - 4Ç23

Özellikle; siber güvenlik, müşteri ilişkileri yönetimi, üretkenlik ve kodlama araçlarını kapsayan bulut tabanlı yazılım paketinde bulunan üretici yapay zekâ asistanı olan Copilot, 

şirketin beklenenden daha yüksek bir abonelik fiyatı açıklayarak hizmet için güçlü talebi ve bu anlamda fiyatlandırma gücünü vurgulaması nedeniyle Microsoft’un önümüzdeki süreçte büyüme dinamiklerinden biri olabilir.

Segment Gelirleri

Microsoft Bilanço Analizi - 4Ç23

Üretkenlik ve iş süreçleri segmenti: Microsoft’un Office üretkenlik yazılımı, Linkedin ve Dynamics’i içeren üretkenlik ve iş süreçleri segmenti, 10% artışla 18,29 milyar dolar gelir elde etti ve analistlerin tahmini olan 18,06 milyar doları aştı.

  • Office Ticari ürünleri ve bulut hizmetleri geliri 12% arttı. 
  • Office 365 Ticari geliri, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve kullanıcı başına gelirdeki artış sayesinde 11%’lik koltuk büyümesiyle %15 arttı.
  • Office Tüketici ürünleri ve bulut hizmetleri geliri 3% arttı ve Microsoft 365 Tüketici abone sayısı 67 milyona ulaştı.
  • Linkedin geliri 5% arttı.
  • Dynamics ürünleri ve bulut hizmetleri geliri, Dynamics 365 gelirindeki 26%’lık artışla 19% arttı.

Pazar araştırma şirketi IDC’ye göre, Microsoft’un bilgisayarlara önceden yüklenmiş olarak satılan Windows işletim sistemi yazılımı satışları, küresel bilgisayar sevkiyatlarının 13% düştüğü haziran çeyreğinde 12% düştü. 

IDC, sektördeki bu düşüşün pazardaki altıncı ardışık çeyreklik daralmaya işaret etmesine rağmen, toplam birim satışların tahmin edilenden daha iyi olduğunu söyledi. Microsoft’tan Hood, Haziran çeyreğinde bazı okula dönüş bilgisayar satışlarının gerçekleştiğini ve bunun sonuçların desteklenmesine yardımcı olduğunu, ancak bilgisayar pazarındaki genel eğilimlerin değişmediğini söyledi. 

Akıllı Bulut

Üretken yapay zekâya artan ilgi, destekleyici altyapı ve bilgi işlem kapasitesi için artan talep oluşturmaya hazırlanıyor. Spesifik olarak, yalnızca altyapıyı kolaylaştıran yapay zekâ talebinden kaynaklanan gelir fırsatlarının 2032 yılına kadar 380 milyar doları aşması bekleniyor ve bu, önümüzdeki on yıl içinde ortaya çıkan teknolojiyle ilgili tahmini 1,3 trilyon dolarlık BT harcamasının neredeyse üçte birini oluşturuyor. 

Microsoft, 2019’da OpenAI ile yaptığı ileri görüşlü işbirliği sayesinde elde ettiği ilk hamle avantajı sayesinde, ilgili fırsatlardan yararlanmak noktasında güçlü bir başlangıç ​​yaptı. Şirketin amiral gemisi Azure, yapay zekâdaki gelişmeleri iş akış süreçlerine entegre ederek günden güne önemli yol katediyor. 

CEO Nadella; 2023’teki Azure satışlarının, şirketin buluta dair gelirinin toplam 110 milyar dolarlık gelirinin yarısından fazlasını temsil ettiğini, Azure’un bu hedefe ilk kez ulaştığını söyledi. Bu, aynı zamanda 2022 mali yılında Azure gelirinden yaklaşık 34 milyar dolarlık bir kazancı ifade ediyor.

Microsoft Bilanço Analizi - 4Ç23

Şirketin Akıllı Bulut segmentindeki geliri 15% artışla 24 milyar dolar oldu.

  • Sunucu ürünleri ve bulut hizmetleri geliri, Azure ve diğer bulut hizmetleri gelirindeki 26%’lık büyümenin (sabit para biriminde 27% artış) etkisiyle 17% arttı. 

Genel anlamda şirketin bulut gelirindeki büyümenin üçüncü çeyrekteki büyüme ile aynı seviyede kalması sebebiyle bulut segmentindeki büyümenin hızlanmadığı belirtilebilir. Özellikle yapay zekâ alanındaki dönüşüm dikkate alındığında bulut gelirinin hızlanmamış olması yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı diyebiliriz. 

Microsoft Bilanço Analizi - 4Ç23

Öte yandan Microsoft, Azure kazançlarının mevcut çeyrekte daha da yavaşlayacağını öngördü, ve yeni bulut hizmetleri için veri merkezlerini genişletmek üzere harcamaları artıracağını ve yapay zekâ gelirinde sadece kademeli bir artış olacağını söyledi.

Yine de Goldman Sachs araştırması, 10 yıllık bir ufukta Generative AI’ın, küresel GSYİH’yi 7% oranında önemli ölçüde artırma ve verimlilik artışını da 1,5% artırma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Bu nedenle şirketin pazardaki öncü şirketlerden biri olması köklü markalaşma ve sağlam nakit akışı profiline sahip olması nedeniyle önümüzdeki süreçte pastadan daha büyük bir pay alması beklenebilir.

Microsoft Bilanço Analizi - 4Ç23

Kişisel Bilgi İşlem segmenti: Windows, cihazlar, oyun ve arama reklamlarını içeren Kişisel Bilgi İşlem segmenti, 13,91 milyar dolar gelir elde etti. Bölüm, yıldan yıla 4%’lük bir düşüş kaydetti.Ancak yine de 13,58 milyar dolarlık analist beklentilerini aşan bir sonuç paylaştı.

  • Windows OEM(orijinal donanım üreticisi) geliri 12% azaldı
  • Cihaz geliri 20% azaldı
  • Windows Ticari ürünleri ve bulut hizmetleri geliri 2% arttı 
  • Xbox içeriği ve hizmetleri geliri 5% arttı 
  • Trafik edinme maliyetleri hariç arama ve haber reklam geliri 8% arttı

Microsoft’un Xbox video oyunu içeriği ve hizmetleri geliri çeyrekte 5% arttı. Yazılım üreticisinin, düzenleyici zorluklarla uğraşan oyun yayıncısı Activision’ı satın almak için yaptığı 69 milyar dolarlık anlaşmanın başlangıçta Haziran ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyordu, ancak şirketler geçen hafta birleşme anlaşmalarını Microsoft’a vermek için 18 Ekim’e kadar uzattı. 

Her ne kadar yılın ikinci yarısında tüketici elektroniği pazarında ve hatta özellikle akıllı telefonlar ve PC’lerde toparlanma beklentileri olsa da bu segmentteki sonuçlar gösteriyor ki son veriler henüz pek de olumlu bir tabloya işaret etmiyor. ABD ekonomik koşulları, artan kredi kartı borcu, yüksek borçlanma maliyetleri ve tüketimi baskılayan yapışkan enflasyonun birleşimi ile sallantılı zeminde kalmaya devam ediyor. Spesifik olarak, Amerikan hanehalkı borcu (ipotek, otomobil, öğrenci ve diğer konut dışı krediler dahil) yeni rekorlara doğru tırmanıyor, kredi kartı borçları yüksek kalırken temerrütler (gecikmeler) de artıyor ve tabi bu da net harcanabilir gelirin düştüğü bir tabloya işaret ediyor.

CEO Açıklamaları

Microsoft’un başkanı ve CEO’su Satya Nadella, “Kuruluşlar, karşılaştıkları en büyük fırsatları ve zorlukları güvenli ve sorumlu bir şekilde ele almak için yeni nesil yapay zekâyı yalnızca nasıl uygulayabileceklerini soruyor. Yeni yapay zekâ platformu değişimine liderlik etmeye, müşterilerin dijital harcamalarından en iyi değeri elde etmeleri için Microsoft Cloud’u kullanmalarına yardımcı olmaya ve işletim kaldıracını artırmaya odaklanmaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Microsoft 4Ç23