Facebook, Instagram, Whatsapp ve en son Threads ile hayatımızın sosyal her mecrasında olan Meta Platforms bilançosunu açıkladı. Bilançoda en çok dikkat çeken konu Meta’nın 2021’in dördüncü çeyreğinden bu yana ilk kez çift haneli gelir artışı bildirmesiydi.
Şirket şu anda uzun vadeli büyüme için stratejik yapay zekâ yatırımları yaparken rekabetçi reklamcılık sektöründe de yol alıyor. Geçen yıl reklam geliri ve marj daralmasında zorluklarla karşılaşılmasına rağmen, şirketin verimlilik ve maliyet düşürmeye odaklanması, 2023 mali yılında marj artışı ve kazanç artışı konusunda olumlu bir eğilimle sonuçlandı.
Hadi gel, Meta Platforms’un bilançosunu birlikte inceleyelim! Bilanço görünümünü inceledikten sonra dikkat çeken detaylara göz atmayı unutma! Şirketin bir sonraki çeyrek için beklentileri ve CEO Zuckerberg’ün açıklamaları da merakını cezbedebilir!
👀 Bilanço Görünümü
- Şirketin gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre 11% artışla 31,99 milyar dolara ulaştı.
- Şirketin faaliyet kârı da yıldan yıla 12% artışla 9,39 milyar dolara ulaştı.
- Net kâr, yıldan yıla 16% artışla 7,78 milyar dolar oldu.
- Hisse başına kâr, yıldan yıla 21% artışla 2,98 dolar oldu.
- Günlük Aktif Kullanıcılar (DAP) yıldan yıla 7% artışla 3,07 milyara ulaştı.
- Aylık Aktif Kullanıcılar (MAP) yıldan yıla 6% artışla 3,88 milyara ulaştı.
- Facebook’un Günlük Aktif Kullanıcıları yıldan yıla 5% artışla 2,06 milyar oldu.
- Facebook’un Aylık Aktif Kullanıcıları yıldan yıla 3% artışla 3,03 milyar oldu.
- Reklam başına etkileşim ve fiyat; 2023’ün ikinci çeyreğinde, yıldan yıla 34% arttı ve reklam başına ortalama fiyat yıldan yıla 16% azaldı.
- Toplam maliyet ve giderler, yıllık 10% artışla 22,61 milyar dolar oldu. Bu, 1,87 milyar dolarlık tahakkuk etmiş yasal giderleri ve ikinci dönemde 780 milyon dolarlık yeniden yapılandırma masraflarını içerir.
- Sermaye harcamaları, Nance kiralama anapara ödemeleri dahil olmak üzere 2023’ün ikinci çeyreği için 6,35 milyar dolar seviyesinde.
- Hisse geri alımları noktasında şirket 2023’ün ikinci çeyreğinde 793 milyon dolarlık A Sınıfı adi hisse senedi geri satın aldı.
- Nakit, nakit benzerleri ve menkul kıymetler, 30 Haziran 2023 itibarıyla 53,45 milyar dolardı. Serbest nakit akışı, 2023’ün ikinci çeyreğinde 10,96 milyar dolar oldu.
- Uzun vadeli borç, 30 Haziran 2023 itibarıyla 18,38 milyar dolar seviyesinde.
- Personel Sayısı, 30 Haziran 2023 itibarıyla önceki yıla göre 14% düşüşle 71.469 oldu.
🕵🏻♀️ Dikkat Çeken Detaylar
META’nın reklam gelirindeki büyüme, 2023 mali yılının 2. çeyreğinde yıllık bazda %12’lik etkileyici bir büyüme ile hızlanmaya devam ediyor. Ayrıca rakibi Google’ın (GOOGL) da reklamcılık işinde büyüme ivmesi yakaladığını gördük ve bu da çevrimiçi reklam harcamalarında potansiyel bir erken toparlanmaya işaret ediyor.
Şirketin kullanıcı tabanı, 2022 mali yılındaki yavaş büyümenin ardından hızlanma belirtileri göstermeye başladı. Özellikle, META ailesinin aylık aktif kullanıcı sayısı, 2023’ün 2. çeyreğinde yıllık bazda 6% büyüyerek 2021’in 4. çeyreğinden bu yana en yüksek büyüme oranına işaret etti.
Şirketin günlük aktif kullanıcı sayısı ise yıldan yıla 7% artışla 3,07 milyara ulaştı. Buradaki yükseliş ivmesinin çok kuvvetli olmasa da devam ettiğini gözlemliyoruz.
Piyasada yaşanan yapıcı görünüme rağmen META’nın devam eden toparlanmasını kesintiye uğratabilecek potansiyel bir durgunluk riskinin hâlâ masada olduğunu unutmamak gerekiyor. Piyasa çoğunlukla yumuşak iniş senaryosunu fiyatladı, ancak öngörülemeyen bir ekonomik gerileme, döngüsel reklamcılık endüstrisini savunmasız bırakarak hisse senedine aşağı yönlü baskı yapabilir.
Yapay Zekâ Yatırımları ve Serbest Nakit Akışa Etkisi
2022’de META’nın sermaye harcamasındaki artışla aynı zamana denk gelen bir zamanda reklam büyümesinde keskin bir düşüş görmüştük. Bu, şirketin serbest nakit akış marjında önemli bir daralmaya yol açmıştı. Hatta büyük yatırımların serbest nakit akış profilini etkilemesi ve şirketin değerlemesi üzerinde baskı oluşturması nedeniyle Zuckerberg 2023 yılını “Verimlilik Yılı” ilan etmiş ve bu kapsamda bazı işten çıkarma hamleleri gerçekleştirmişti.
Mark Zuckerberg’in “Verimlilik yılı” kapsamında gerçekleştirdiği stratejik hamlenin etkisiyle son çeyrekte işletme giderlerinin azaldığını ve faaliyet kârının arttığını görüyoruz.
Öte yandan, 2022 mali yılının 3. çeyreğinden bu yana, yatırım harcamalarında gelire göre kademeli bir düşüş oldu ve bu da serbest nakit akış büyümesinde potansiyel bir toparlanma anlamına geliyor. 2023’ün 2. çeyreğine geldiğimizde ise META’nın serbest nakit akışı, dikkate değer bir geri dönüş göstererek yıldan yıla iki kattan fazla arttı.
Yukarıda öncesiyle birlikte özetlenen süreç, Meta Platforms’un değerleme çarpanını önemli ölçüde genişletme potansiyeline sahip olduğunun bir kanıtı.
Şirketin yapay zekâdan para kazanma yolundaki hedefleri henüz tam olarak gerçekleşmemiş olsa da, bu aşama, özellikle hisse senedinin cazip değerlemesi düşünüldüğünde yatırımcılar için önemli ipuçları veriyor.
🔭 Bir Sonraki Bilanço için Rehberlik
Şirket, 2023 üçüncü çeyrek toplam gelirinin 32-34,5 milyar dolar aralığında olmasını bekliyor. Şirketin beklentisi, cari döviz kurlarına dayalı olarak, üçüncü çeyrekte yıldan yıla toplam gelir artışına yaklaşık 3%’lük bir yabancı para rüzgarının ekleneceğini varsayıyor.
Ayrıca şirket, 2023 yılının tamamı için toplam giderlerin önceki aralığın üzerinde 88-91 milyar dolar aralığında olacağını tahmin ediyor.
2023’ün ikinci çeyreğinde kaydedilen yasal giderler 86-90 milyar dolar ve Reality Labs işletme zararlarının da 2023’te yıldan yıla artmasını bekliyoruz.
CFO konuyla ilgili “Bu noktada 2023’ün ötesinde niceliksel bir görünüm sağlamıyor olsak da, yapay zekâ (AI) ve metaverse de dahil olmak üzere en zorlayıcı fırsatlarımıza yatırım yapmaya devam ederken, 2024’te toplam harcama artışının itici gücü olacak birkaç faktörün olmasını bekliyoruz.” açıklamalarında bulundu.
- CFO açıklamasında İlk olarak, artan sermaye yatırımları dikkate alındığında gelecek yıl altyapı ile ilgili maliyetlerin daha yüksek olmasını bekliyor. Ayrıca 2024 yılında amortisman giderlerinin 2023 yılına göre daha fazla artmasını da bekliyor.
- İkincisi, şirket işgücü kompozisyonlarını daha yüksek maliyetli teknik rollere doğru geliştirirken bordro giderlerinde büyüme bekliyor.
- Son olarak ise Reality Labs için işletme kayıplarının yıldan yıla anlamlı bir şekilde artmasını bekliyor.
Şirketin açıklamalarına göre tüm yıl 2023 sermaye harcamalarının, önceki tahmin olan 30-33 milyar dolardan 27-30 milyar dolar aralığında düşmesi bekleniyor. Bunun sebebi ise hem özellikle yapay zekâ olmayan sunucularda maliyet tasarruflarından hem de sermaye harcamalarında azalmadan ziyade proje ve ekipman teslimatlarındaki gecikmelerden 2024’e yapılan kaymalardan kaynaklanmaktadır.
Şirket özellikle yapay zekâ çalışmalarını desteklemek üzere hem veri merkezlerine hem de sunuculara yapılan yatırımlarla 2024’te toplam sermaye harcamalarının artmasını bekliyor.
ABD vergi yasasında herhangi bir değişiklik olmazsa, yılın geri kalanı için vergi oranının 2023’ün ikinci çeyreğine benzer olması da bekleniyor.
İlaveten, Şirket AB-ABD ile ilgili olarak veri aktarımları konusunda, Avrupa Komisyonu’nun şirketin Avrupa’da hizmet sunmaya devam etmesini sağlayan nihai bir yeterlilik kararı almasıyla olumlu bir gelişme yaşadı. Ancak genel olarak, AB ve ABD’de artan yasal ve düzenleyici ters rüzgarlar görmeye devam ediyor.
🎙 CEO Açıklamaları
CEO Zuckerberg açıklamalarında Meta’nın 3,8 milyar kişiye ulaşan “Uygulamalar Ailesi’ni” övdükten sonra dikkatini ürün yol haritasına çevirdi: ilk olarak, yakın zamanda tanıtılan hatta Musk ile Zuckerberg atışmalarıyla sansasyona sebep olan Threads’i ele aldı.
Zuckerberg, şirketin ilk üç gününde yaklaşık 100 milyon kullanıcıyı çektiğini söylediği Threads lansmanı hakkında “Buradaki gidişatımız konusunda oldukça iyimserim” dedi.
Zuckerberg, “Eşi görülmemiş bir büyüme gördük ve daha da önemlisi, her gün beklediğimden daha fazla insanın geri geldiğini görüyoruz” dedi. “Şimdi elde tutma ve temelleri iyileştirmeye odaklandık. Ardından, topluluğu mümkün olduğunu düşündüğümüz ölçekte büyütmeye odaklanacağız. Ancak bundan sonra para kazanmaya odaklanacağız.” ifadelerine yer verdi.
Öte yandan her ne kadar “Threads bir Twitter olabilir mi?” sorusu noktasında endişelere sahip olsak da dar bir zaman çizelgesinde “nispeten küçük” bir ekiple Threads’i oluşturmak, şirketin daha yüksek kaliteli ürünleri daha hızlı oluşturabileceğini gösteriyor ve “verimlilik yılının” nasıl ilerlediği hakkında ipucu da veriyor.
Zuckerberg, “Verimlilik yılı her zaman iki farklı hedefle ilgiliydi, daha da güçlü bir teknoloji şirketi olmak ve finansal sonuçlarımızı iyileştirmek” dedi.
“Uzun vadeli iddialı yol haritamıza agresif bir şekilde yatırım yapabiliriz. Artık büyük çaplı işten çıkarmaları atlattığımıza göre, 2023’ün geri kalanı çalışanlar için istikrar yaratmak, bizi yavaşlatan engelleri kaldırmak ve hızlanmak için yeni yapay zekâyı kullanıma sunmakla geçecek. Yükseliyoruz ve böylece önümüzdeki birkaç ay içinde 2024 için planlamaya başlayacağız. Ve ben şirketi mümkün olduğunca yalın yönetmeye devam etmeye odaklanacağım.” ifadeleri de Zuckerberg’ün kararlılığının adeta birer yansımasıydı.
Yapay zekâ kullanımına yönelik açıklamalarda bulunun Zuckerberg, “Takip etmediğiniz hesaplardan yapay zekâ tarafından önerilen içerik, artık Facebook’un Akışında en hızlı büyüyen içerik kategorisi.” dedi ve şirketin bu önerileri uygulamaya koymasından beri, platformda toplam harcanan sürenin 7% arttığını vurguladı.
Bu özellikle şirketin Tiktok rakibi kısa video ürünü Reels’ı içeriyor, Zuckerbeg özellikle: “Reels, bu keşif motoronun önemli bir parçası, ve Facebook ve Instragram üzerinden günlük iki yüz milyarlık izlenmeyi aştı. Reelsin gelir kazanımı konusunda güzel bir gelişme de görüyoruz ve uygulamalar arası yıllık getiri oranının (revenue run rate) geçen son baharda 3 milyar dolarken şimdi 10 milyar doları aştığını belirtti.”
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Meta Platforms 2Ç23