Bay Tutumlu

Maaşlı Çalışandan 1 Milyon Dolara Uzanan Yolculuk – Bölüm 1

Maaşlı Çalışandan 1 Milyon Dolara Uzanan Yolculuk – Bölüm 1
Google News Icon Takip Et

Merhaba sevgili Midaslılar!

Bugün yeni bir seriye başlıyoruz. Sizlerle uzun süredir finansal özgürlük ve yatırım stratejileri hakkında yazılar paylaşıyorum. Finansal özgürlüğe nasıl ulaşabileceğimiz, çeşitli finansal özgürlük tipleri, temettü yatırımı ve psikoloji konularında konuştuk. Bu yazı dizisinde ise finansal özgürlüğe ulaşmış yatırımcıların hayatlarını ele alacağız. Bu kişiler aileden gelen hiçbir miras vb. olmadan tamamen kendi kazandıklarıyla ve tasarruf edip yatırım yaparak büyüttükleri servetleri sayesinde finansal bağımsızlığa ulaşmış durumdalar. Hepsinin hikayesi kendi yatırım yolculuğumda bana ilham olduğu için sizlerle de paylaşmak istiyorum. Öyleyse başlayalım.

1983 yılında Detroit’te doğan Jason’ın çocukluğu ve gençliği çalkantılar içinde geçti. Üniversitedeyken annesi intihar ettiği için eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmıştı ve bir araç satış temsilcisi olarak çalışıyordu. Detroit o sıralar otomotiv endüstrisinin kalbi olsa da 2008 krizinin etkisiyle işten çıkarmalar artmıştı. Bu yüzden işine sıkı sıkıya sarılmış olan Jason buna rağmen yılda 40 bin dolardan az kazanıyor ve kendisini kapana kısılmış bir fare gibi hissediyordu. 

Finansal okuryazarlığı düşük pek çok kişinin yaptığı gibi krediyle pahalı bir araba almıştı ve aylık masraflarını zor karşılıyordu. Giderlerinin gelirlerinden fazla olduğunu ve bunun sürdürülebilir olmadığını fark etmesi uzun sürmedi. Bu esnada finansal özgürlük kavramıyla tanıştı. Mr. Money Mustache ve Early Retirement Extreme gibi blog yazarlarının da etkisiyle zamanının kendisine ait olması gerektiğini ve bunu da ancak yeterli finansal güvenliğe ulaştığında başarabileceğini fark etti. Böylece oldukça radikal bir karar alarak otomotiv şehri Detroit’ten Florida’ya taşındı. Böylece hem ödemesi gereken eyalet vergilerini azaltmayı hem de toksik ailesinden uzakta kalmayı amaçlıyordu. Florida’da hiçbir tanıdığı yoktu. Ama hedefleri ve hayalleri vardı. Florida’da eski işine benzer bir araç satış temsilciliği işi buldu ve ultra tasarruf moduna geçti. Öyle ki kirası aylık 500 dolar, gıda harcamaları aylık 250 dolar, ulaşım masrafı ise aylık 100 doların altında idi çünkü aracını satmış ve işe otobüsle gitmeye başlamıştı. Jason hiçbir zaman 6 haneli miktarlar kazanmadı. 2011 yılında Florida’ya taşındığında aylık geliri yaklaşık 3750 dolardı. Bunun en az 50%’sini tasarruf ediyor ve temettüsü büyüyen hisse senetlerine yatırıyordu.

Jason Fieber’ın Yatırım Stratejisi

Jason tam bir temettü aşığıydı. Satın alacağı hisselerden gelecek temettü gelirleriyle tüm harcamalarını karşılayabileceği bir gelecek hayal ediyordu. Bunun için de eline geçen neredeyse tüm parayla hisse senedi alıyordu. Bunu yaparken sadece temettü verimine odaklanmak yerine temettüsünü yıllar içerisinde enflasyonun üzerinde büyütebilen ve aynı zamanda hisse performansı da makul düzeyde seyreden şirketlere odaklanmıştı. Kendi portföyümde de uyguladığım bu yatırım stratejisini şu yazımda detaylı olarak incelemiştik. Bu esnada dividendmantra.com adında bir site kurmuş ve yatırım stratejilerini, aylık gelir-gider durumunu okurlarıyla paylaşmaya başlamıştı. Kendisi çeşitlendirmeye gönülden inanıyor ve bir hisseye portföyünün 5%’inden fazlasını yatırmıyordu. Başlangıçta 20 şirketten oluşan portföyü yıllar geçtikçe büyüdü ve finansal özgür olduğu 2016 yılında 110 şirketi aşmıştı.

Yıllar geçtikçe maaşlı işinin yanı sıra kurduğu blogdan da reklam gelirleri elde etmeye başladı. Harcamalarını da artırmadığı için bu da doğal olarak tasarruf oranını daha da yukarı taşıdı. 2011 sonunda yaklaşık 1200 dolar olan yıllık temettü gelirini 2017 sonuna gelindiğinde ultra tasarruf ve temettü büyümesi sayesinde 11.300 dolara çıkarmayı başarmıştı. Portföy büyüklüğü de aynı sürede 40 bin dolardan 350 bin doların üzerine çıktı. 

Maaşlı Çalışandan 1 Milyon Dolara Uzanan Yolculuk - Bölüm 1
Jason Fieber’ın Finansal Özgürlük Portföyü

Coğrafi Arbitraj ve Tayland’a Taşınma

2016 yılına gelindiğinde Jason 33 yaşına gelmişti ve 5 yıldır devam eden ultra tasarruf modunun ardından 350 bin doların üzerinde bir portföy büyüklüğüne ulaşmıştı. Bu aşamada radikal bir karar alarak coğrafi arbitrajı kullanarak Tayland’a taşınmaya karar verdi. Eski yaşam standartlarından daha iyi bir konumda ve ABD’deki masraflarının yarısından daha azına Tayland’da yaşayabileceğini düşünüyordu. Chiang Mai’de 1+1 bir daire tuttu ve burada yaşamaya başladı. Blog yazılarına devam etti ve böylece aylık 1000 doların üzerinde reklam gelirine ulaştı. Bu rakam neredeyse Chiang Mai’deki tüm giderlerini karşılayabilecek duruma gelmişti. Ayrıca sporu çok sevdiği için bireysel fitness koçluğu yapmaya başladı. Bir zamanlar giriş seviyesinde bir otomotiv işinde çalışan ve üniversite mezunu bile olmayan Jason zamanının kontrolünü ele geçirmiş ve kendini özgürleştirmişti.

Sonuç

Aradan yıllar geçti ve Jason hâlâ Tayland’da yaşamaya devam ediyor. Bu süreçte ruh eşini buldu ve evlendi. “5 steps to retire in 5 years” adında bir kitap yazdı. Bu kitapta kendi fare yarışından kurtulma hikayesini anlatıyor ve uygulanabilir pratik bilgiler veriyor. Şu anda birden fazla işi var. Bireysel yatırım danışmanlığı yapıyor aynı zamanda şirket incelemeleri yaptığı bir Youtube kanalı ve portföyünü/alım satımlarını paylaştığı bir patreon hesabı var. 

Hayat, zaman zaman oldukça zorlayıcı olabiliyor. Fare yarışından kurtulmak özellikle düşük gelire sahip olanlar için hiç kolay değil. Bu yüzden ilk hayat hikayesini ABD standartlarına göre düşük gelir seviyesine sahip bir örnek üzerinden vermek istedim. Jason kendi finansal özgürlük yolculuğuma başladığımda ilk örnek aldığım rol modellerden birisiydi. Özellikle yatırım gelirlerinden daha çok tasarrufa önem vermesi kendimle benzeştirdiğim yönlerini artırdı. Ben her zaman şuna inanıyorum: Bir fikre kendimizi inandırır ve o fikir doğrultusunda yeterince çaba gösterirsek her şeyi başarabiliriz. Bu, Jason için finansal özgürlük oldu. Darısı tüm diğer yolcuların başına. 

Okuduğunuz için teşekkürler.

Bay Tutumlu

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Dividend Mantra, Think Save Retire, Daily Trade Alert, Dividends and Income