Her ne kadar piyasaların Ortadoğu’daki gerilimleri göz ardı etmesiyle petrol fiyatları son günlerde düşüş eğiliminde olsa da Bank of America’ya göre İsrail ve İran arasında doğrudan bir savaş, 2025 yılına kadar petrol fiyatlarının önemli ölçüde yükselmesine yol açabilir.
Brent ham petrol vadeli işlemleri, TSİ 18.00’de 0,91 düşüşle varil başına 89,20 dolardan, ABD ham petrolü vadeli işlemleri ise 0,78% düşüşle varil başına 84,67 dolardan işlem gördü.
PVM analisti John Evans “Petrol fiyatları, Gazze çatışması ve ardından İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısı ile ilgili devam eden gerginlikler nedeniyle fiyatlanan savaş priminin bir kısmını çözme işine devam ediyor. ‘Soğukkanlılık galip gelir’ sözünün bu uzun süreli çekişmeyle ilişkilendirilebileceğini hayal etmek zor ancak İsrail şu ana kadar itidal gösterilmesi yönündeki uluslararası çağrılara uydu.” yorumunu yaptı.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, bugün yaptığı açıklamada İran’a karşı “İsraillilerin harekete geçmeye karar verdiklerinin açık olduğunu” söyledi.
Cameron İsrailli yetkililerle görüşmeden önce Kudüs’te gazetecilere yaptığı açıklamada “Bunu mümkün olduğunca az tırmandıracak şekilde yapmalarını umuyoruz.” dedi.
Cameron’ın iyimserliğine rağmen Bank of America’ya göre, çatışmaların enerji altyapısını etkileyen ve İran’ın ham petrol arzında kesintilere neden olan aylar sürecek bir savaşa dönüşmesi halinde ise petrol varil başına 30 ila 40 dolar artabilir.
Bu öngörü kapsamında Brent petrolün fiyatı ikinci çeyrekte 130 dolara çıkarken, ABD ham petrolünün 123 dolara yükselebileceği tahmin ediliyor.
Bu senaryoda İran’ın ham petrol üretiminin savaş nedeniyle günde 1,5 milyon varile kadar düştüğü varsayılıyor. OPEC+ eninde sonunda varil salınımına gidecek ancak bu da grubun yedek kapasitesini azaltabilir. Böylece Brent 2025’te 100 dolar civarına yerleşirken, ABD petrolü 93 dolara kadar inebilir.
Bank of America’nın küresel ekonomi ekibi bir araştırma notunda, “Hafta sonu yaşanan olaylar, İsrail’in koruyucu savunma kalkanı sayesinde şu ana kadar sınırlı can kaybı ve hasar bıraktı ve petrol piyasasındaki jeopolitik risk priminin bir kısmının tersine dönmesine izin verdi.” dedi.
Ancak analistler, saldırıya verilen piyasa tepkisinin İran’ın İsrail’e ilk kez doğrudan saldırmasının “orta vadeli ekonomik ve jeopolitik sonuçlarını yansıtmayabileceği” uyarısında bulundu.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı