Borsa Yorumları

Intel Gerçekten Cazip Bir Hisse!

Intel Gerçekten Cazip Bir Hisse!
Google News Icon Takip Et

Çip talebindeki azalma ve Covid pandemisinin zirve yaptığı sıralarda sektörü sekteye uğratan tedarik zinciri sorunları ile yarı-iletken hisseleri yıl boyunca değer kaybetti.

iShares Semiconductor ETF fonu, yılbaşından bugüne kadar 44% değer kaybetti. Bu düşüş, içinde bulunduğumuz yıla ait ayı piyasası standartları için bile çok büyük bir kan kaybı anlamına geliyor. 

Fakat çip hisselerinde bu yıl gerçekleşen büyük hacimli değer kaybı, özellikle çiplerin 5G, elektrifikasyon ve yapay zeka gibi uzun vadeli yönelimler açısından ne kadar önemli olduğunu görebilen ödül avcıları için bir fırsata dönüşebilir. 

Risk fonu yöneticisi David Neuhauser, bu yıl piyasa değerinin büyük bir bölümünü kaybeden Intel’in şu anda “gerçekten cazip” göründüğünü ifade etti.

CNBC’nin pazartesi günü yayınlanan “Street Signs Asia” programına katılan Livermore Partners kurucusu ve baş yatırım uzmanı, Intel’in “çok önemli” olduğunu ve 50% oranında değer kaybeden hisseleriyle “gerçekten çekici” göründüğünü vurguladı.

Üstelik, şirketin 5%’ten fazla temettü geliri dağıttığını ve dolayısıyla şirket hisseleri tekrar değer kazanırken yatırımcıların “bekleyişlerinin karşılığını aldığını” dile getirdi. 

“Eğer Bir Hisse Alacak Olsaydım Bu Intel Olurdu Ama…”

Ayrıca bu firma Birleşik Devletler’in çok güçlü himayesi ve koruması altında. Bir başka ifadeyle, eğer bir hisse alacak olsaydım şu anda bu Intel olurdu.” şeklinde konuştu. “Ama Intel hisselerinin hızla yükselmesini uman yatırımcılar hayal kırıklığına uğrayacaklar.” dedi. Tüm dünyada süregelen jeopolitik gerilimlere dikkat çeken Neuhauser, yatırımcıları uzun vadeli yatırımlar yapmaları konusunda uyardı.

Konuşmasının devamında, “Eğer yatırımlarınız için belirlediğiniz dönem on yıl gibi bir süreyse, açıkçası bir yatırımcı olarak alım yapabileceğiniz Intel ve hatta Nvidia gibi harika hisseler var. Ama altı ay ya da bir yıl gibi bir vadede yatırım yapmayı düşünüyorsanız; bana göre, temettü geliri dağıtılmadığı takdirde belirgin bir şekilde bugünkü yatırımınıza geri dönebileceğinizi düşünmek biraz zor olacaktır” dedi. 

Sektördeki Uzun Vadeli Güçlükler

Zor durumdaki sektör, Çip ve Bilim Yasası kapsamında yapılan bir ertelemeden faydalandı. Amerikalı çip üreticileri için ortada 52 milyar doları aşkın bir borç yükü ve ayrıca üretim yatırımlarında kullanılmış milyarlarca dolarlık bir kredi mevcut. 

Ancak bu ay başında açıklanan ve Çin’in kilit çipleri ve süper bilgisayar parçalarını temin etmesini veya üretmesini engellemeyi amaçlayan bir dizi yeni ihracat düzenlemesi ile çip üreticilerinin hisseleri bir kez daha düşüşe geçti.

Bu makro fırtınalar ve sektörde yoğunlaşan rekabet bağlamında çip firmaları pozisyonlarını sağlamlaştırmanın yollarını arıyorlar.

Medya kaynaklarının bildirdiğine göre; örneğin Amerikalı çip üreticisi Broadcom, bulut bilişim şirketi VMware’in 61 milyar dolar karşılığında satın alınmasına ilişkin teklifi için Avrupa Birliği’nden bir antitröst onayı almaya çalışıyor. Mayıs ayında ilan edilen bu anlaşma tamamlandığı takdirde tüm zamanların en büyük teknoloji alımlarından biri olacak. 

Neuhauser, “Bana göre sektörde takip ettiğiniz gelişmeler, bu ihracat yasağı yüzünden çok zahmetli olacak şeylerin bir işareti. Sonuçta bu gidişat, söz konusu şirketlerin çoğunun gelirlerin yönetimi, marjlar ve benzer konular anlamında kemer sıkmalarına sebep olacak.” dedi. 

Yine de iş devam edecek ve şartlar bugünkü gibi kaldığı takdirde, VMware alımına benzer başka fırsatları değerlendirebilmek ve marjinlerini ölçeğe uygun hale getirebilmek için firmaların daha çok konsolidasyona yönelmeye başladıklarını göreceksiniz. Bu çok anlamlı bir anlaşma ve bence bu gibi anlaşmalara önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha çok şahit olacaksınız.” diye ekledi.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı