ABD Borsası Notları

IATA: Havacılık Kârları 2024’te Artacak

IATA: Havacılık Kârları 2024’te Artacak
Google News Icon Takip Et

✈️ ABD’li havayolu şirketleri pandemi sonrası toparlanma göstererek 2023’te iyi getiriler elde etti. Analistlere göre 2024 yılı havayolu şirketleri için daha iyi bir yıl olmaya hazırlanıyor.

🌐 Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’ne (IATA) göre 2024’te küresel havacılık sektöründe 25,7 milyar dolar net kâr gerçekleşmesi bekleniyor. Bu rakam, 2023 için öngörülen 23,3 milyar dolar ile kıyaslandığında yıllık 10,3% büyümeye işaret ediyor.

📈 IATA’ya göre sektörde faaliyet gösteren şirketlerin toplam işletme kârının 2024’te geçen yıla göre 8,6 milyar dolar artışla 49,3 milyar dolara ulaşması ve toplam gelirlerin yıldan yıla 7,6% artışla rekor bir seviye olan 964 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. 

🌍 Ayrıca IATA, 2024’te yaklaşık 4,7 milyar kişinin seyahat etmesini öngörürken bu rakam 2019’daki 4,5 milyarlık önceki rekoru yeniden kırıyor.

Havacılık sektörü, yolcu sayılarının pandemi öncesi seviyelere ulaşmasıyla çoğunlukla toparlanmış görünse de IATA Genel Direktörü Willie Walsh, “Pandeminin havacılığa yaklaşık dört yıllık bir büyüme kaybı yaşattığı görülüyor. 2024’ten itibaren hem yolcu hem de kargo için daha normal büyüme modellerini bekleyebiliriz.” diye ifade etti.

📦 Kargoculuk tarafında ise 2024’te bu yıl için öngörülen 58 milyon tona kıyasla 61 milyon ton ile mütevazı bir artış bekliyor.

Jet yakıtı fiyatlarının 2024’te varil başına ortalama 113,8 dolar olması ve sektörde toplam yakıt maliyetlerinin 28 milyar dolar olması bekleniyor. Bu maliyet, havayollarının işletme maliyetlerinin 31%’ini oluştururken 2024’te toplam 99 milyar galon yakıt kullanılması öngörülüyor.

🎟️ Diğer yandan birçok uçak yolcusu aksini düşünse de IATA, uçak biletlerinin ucuzlaştığını ifade ediyor. 2023’te ortalama gidiş-dönüş uçak bileti fiyatı 254 dolar olurken, bu rakam yüksek enflasyona rağmen pandemi öncesi 2019 yılındaki 315 dolar ortalama fiyattan daha düşük.

IATA: Havacılık Kârları 2024'te Artacak
IATA: Havacılık Kârları 2024'te Artacak

Yurt İçinde Durum Nasıl?

🇹🇷 2024 yılı için Türkiye havacılık sektörünün, pandemi sonrası toparlanma sürecinin devamı olarak pozitif bir büyüme trendi göstermesi bekleniyor. Sektörün önde gelen şirketleri arasında Türk Hava Yolları (THYAO) ve Pegasus (PGSUS) gibi isimler, hem iç hem de dış hatlarda yolcu sayılarında artış bekliyorlar. 

Özellikle Türk Hava Yolları, genişleyen uçuş ağı ve artan filo kapasitesiyle, 2024 yılında yolcu sayısında ve uçuş noktalarında önemli bir artış hedefliyor. Şirketin yaptığı açıklamalara göre, özellikle Asya ve Afrika bölgelerine olan uçuşlarını artırarak global pazarda daha güçlü bir konuma ulaşılması amaçlanıyor. Ayrıca yurt içinde hava kargoculuğu alanında da Türk Hava Yolları öne çıkıyor.

IATA: Havacılık Kârları 2024'te Artacak

Pegasus tarafından yapılan açıklamalara göre ise 2023’ün sektör ortalamasının çok üzerinde artışla ve yaklaşık 32 milyon yolcu sayısına ulaşarak tamamlanması öngörülüyor. Şirketin toplam kapasitesinde 10% – 12% büyüme öngörüsü bulunurken 2024 bütçesi de bu paralelde çalışılıyor. 2024’ün talep açısından mevcut durumda gözlemlenen normalleşme sürecinin devamı niteliğinde olması öngörülürken şirketin kapasite tarafında tedarik sürecinde devam eden aksaklıkları nedeniyle sektör genelinde kapasite artışında agresif büyüme oranlarının görülmemesi bekleniyor.

✈️ 🌏 Yolcu sayıları ve uçuş frekanslarındaki artışın yanı sıra, Türkiye’nin stratejik konumu, İstanbul Havalimanı’nın kapasitesi ve coğrafi avantajları, transit yolcu trafiğinde de önemli bir artışa işaret ediyor. 2024 yılında, İstanbul Havalimanı’nın transit yolcu sayısında önemli bir artış bekleniyor. Bu durum, Türkiye’nin havacılık sektöründe bir hub (aktarma merkezi) olarak konumunu daha da güçlendirecek. Ayrıca, Türkiye’deki havayolu şirketlerinin, özellikle düşük maliyetli taşıyıcıların, rekabetçi fiyatlandırma stratejileri ve artan hizmet kalitesiyle Avrupa ve Ortadoğu pazarlarında daha fazla pay kazanmaları öngörülüyor.

IATA: Havacılık Kârları 2024'te Artacak

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Seeking Alpha, Anadolu Ajansı